woensdag 31 mei 2023
24.4 C
Paramaribo
10.5 C
Amsterdam
0
(0)

Digitale transformatie in de gezondheidszorg; digitale covidcertificaten

lees ook ...

Landbouwer in dorp Perika krijgt ondersteuning bij grootscha...

Het directoraat Agrarisch Ontwikkeling Binnenland (DAOB) werkt samen met een landbouwer in Perika, Marowijne, aan het grootschalig verbouwen van gember. Binnenkort zal er een fabriek in Moengo operati...

Het LACPass Conectatón- evenement werd in Santiago de Chile gehouden van 30 mei tot 01 juni. In het LACPass project wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een uitgebreide digitale transformatiestrategie om de volksgezondheid in de regio te verbeteren. Hieraan deden mee: Argentinië, Chili, Colombia, Ecuador, El Salvador, Paraguay, Peru, Suriname en Uruguay.

LACPass valt binnen de Regional Public Good (RPB), een initiatief van de Inter-American Development Bank (IDB), waar Suriname sinds vorig jaar lid is van het Steering Committee. Naast nationale vertegenwoordigers van de negen lidstaten van het project, werd het evenement ook bijgewoond door gezondheidsautoriteiten, experts op het gebied van informatietechnologie en telecommunicatie, internationale organisaties en andere technische teams voor samenwerking en innovatie.

Het LACPass-project, ontwikkeld door het American Network for Cooperation on Electronic Health (RACSEL), wordt gesponsord door de Inter-American Development Bank (IDB). Het project heeft ook de Pan American Health Organization (PAHO) en HL7 (Health Level 7) als strategische partners. Daarnaast heeft het de steun van de Global Alliance for the development of blockchain in Latin America and the Caribbean (LACCain), Integrating the Healthcare Enterprise (IHE) en het National Center for Health Information Systems (CENS).

De eerste mijlpaal van het project is de goedkeuring van internationale interoperabiliteitsnormen voor de uitgifte en verificatie van COVID-19 digitale certificaten volgens de definitie van de Europese Unie (DCC, Digital Covid Certificate) en volgens de regelgeving van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Hun eerste mijlpaal is dus in eenvoudig Nederlands: het opvoeren van de controle op de echtheid van covidcertificaten van de bevolkingen van deelnemende landen(Big brother is watching you!). Alsof het certificaat de vele covidvarianten, die vooral bij geprikten ravages aanrichten en door wereldimmunisatie zijn ontstaan, tegenhoud.

Het evenement maakt deel uit van de afsluiting van de eerste fase van het LACPass-project. Hierna zal Suriname samen met de andere landen werken aan de volgende zaken:

Uitwisselbaarheid van gegevens zowel nationaal als internationaal, het toevoegen van andere vaccinaties (z.a. gele koorts) aan het digitale vaccinatiebewijs, uitwisseling van kennis en kunde op het gebied van digitale gezondheid, projecten indienen bij internationale organisaties ter ondersteuning van de implementatie van TeleHealth in het binnenland. Binnen RACSEL zal gekeken worden naar de implementatie van LACChain, het blockchain netwerk ontwikkeld voor de lidlanden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDigitale transformatie in de gezondheidszorg; digitale covidcertificaten