donderdag 6 oktober 2022
25.5 C
Paramaribo
12 C
Amsterdam
5
(1)

Digitale toegankelijkheid seniorenburgers wordt ondersteund door Sozavo

lees ook ...

President Santokhi: “Fake nieuws creëert onzekerheid bij bur...

Er is door het beleid van de regering reeds licht in de tunnel zichtbaar, zei president Chandrikapersad Santokhi donderdag bij het uitspreken van zijn jaarrede in De Nationale Assemblee (DNA). Echter ...

Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) wil zich sterk maken voor de digitale toegankelijkheid van seniorenburgers in Suriname. Zij doet dit in verband met de Internationale Dag van de Ouderen. Het thema voor dit jaar is “Digitale Gelijkheid voor Alle Leeftijden”.

In december 1990 werd 1 oktober door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag van de Ouderen. Deze dag staat in het teken van de erkenning van de bijdrage die seniorenburgers leveren aan de ontwikkeling van de maatschappij en de positie van de ouderen. Met dit thema onderstreept het ministerie de noodzaak van toegang tot en zinvolle deelname aan de digitale wereld door seniorenburgers.

Het seniorenbeleid is volgens Sozavo-minister Uraiqit Ramsaran, mede gebaseerd op het Madrid International Plan of Action on Ageing. Ook is het ministerie in het proces om het OAS-verdrag voor de rechten voor oudere personen te integreren binnen het bestaand beleid.

Minister Ramsaran weet dat recente rapporten van de International Telecommunications Union (ITU) aangeven, dat ouderen in grotere mate digitale ongelijkheid ervaren dan andere groepen in de samenleving: zij hebben meestal geen toegang tot technologieën of profiteren vaak niet ten volle van de kansen die de technologische vooruitgang biedt. “Onze seniorenburgers hebben ook recht op digitale gelijkheid en wij als samenleving moeten hen hierin ondersteunen”, benadrukt de minister.

Hij legt verder uit, dat de zorg en het welzijn van seniorenburgers centraal worden gesteld door de regering, omdat zij aan de basis hebben gestaan van de huidige sociale samenstelling van de maatschappij. “De regering is zich ervan bewust dat de financiële voorziening en de zorg die nu geboden worden verre van voldoende is. Daarom wordt er vanuit het ministerie alles aan gedaan om garanties voor een beter bestaan te geven”, aldus de bewindsman.

Alle actoren binnen de samenleving die zich ontfermen over het lot van de ouderen, zouden zich volgens minister Ramsaran, vooral moeten richten op het aanpakken van de algemene en specifieke behoeften van de senioren. Daarnaast moeten de seniorenburgers de kans krijgen om aan kennisoverdracht te doen zodat erkenning en waardering aan hun kan worden gegeven. Dit moet ertoe leiden, dat discriminatie, sociale en digitale uitsluiting op basis van leeftijd worden voorkomen of vermindert.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDigitale toegankelijkheid seniorenburgers wordt ondersteund door Sozavo