De Surinaamse regering heeft haar toewijding uitgesproken voor een grondig onderzoek naar de toekenning van twee concessies aan Goldline Mining NV in West-Suriname en langs de Corantijnrivier. Hoewel oorspronkelijk bedoeld voor kleinschalige mijnbouw, zoals zand- en grindwinning, hebben lokale gemeenschappen hun bezorgdheid geuit over mogelijke goudwinning en de dreiging van vervuiling van de Corantijnrivier.
Er is een presidentiële werkgroep ‘Onderzoek Concessie Goldline Mining NV’ opgericht om dit onderzoek te leiden. De onrust is vooral voelbaar in het district Nickerie en onder de inheemse gemeenschappen van West-Suriname, vooral vanwege de angst voor vervuiling van de Corantijnrivier, die van cruciaal belang is voor de irrigatie van landbouwgebieden. Als reactie hierop heeft president Chandrikapersad Santokhi, via een presidentiële resolutie, de besluiten van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen opgeschort, waardoor activiteiten op basis van die besluiten voorlopig niet kunnen plaatsvinden. De regering wacht op de resultaten van het onderzoek alvorens verdere beslissingen te nemen.
Humphrey Tjin Liep Shie, voorzitter van de werkgroep, benadrukt dat het om een ambtelijk onderzoek gaat, gericht op het concessie-uitgifteproces, naleving van wettelijke regelingen en het waarborgen van milieudoelstellingen. “Het doel is om de regering te adviseren over hoe toekomstige aanvragen op een effectievere manier kunnen worden behandeld. Hoewel de advocaat van Goldline Mining NV de regering verzoekt om de opschorting ongedaan te maken, wil de regering een grondig onderzoek voordat een eventueel besluit wordt genomen,” aldus de voorzitter.
Momenteel is er geen sprake van goudwinning. Mocht het onderzoek echter informatie onthullen over strafbare feiten, milieurisico’s of andere bedreigingen voor gemeenschappen, dan zal de regering passende stappen ondernemen, variërend van doorverwijzing naar de procureur-generaal in geval van strafbare feiten tot beleidsaanpassingen en correcties van ambtelijke handelingen om herhaling van fouten te voorkomen.
En.. wat vond je van dit artikel?