woensdag 31 mei 2023
24.4 C
Paramaribo
10.5 C
Amsterdam
0
(0)

Dienstverlening Surinaamse banken moet beter

lees ook ...

The government debates idea of switching its ministers aroun...

The government's rearrangement of the ministerial team is still up for debate. It is yet unclear whether there will be internal adjustments or if new employees will be hired. During the press conferen...

De dienstverlening van banken aan hun klanten kan beter. Naar aanleiding van klachten uit de samenleving, heeft minister van Financiën en Planning Armand Achaibersing gesproken met leden van de Surinaamse bankiersvereniging, de vaste Commissie van Financiën in De Nationale Assemblee (DNA) en de Vereniging van Surinaams Bedrijfsleven.

Tijdens de bespreking die virtueel heeft plaatsgevonden zijn mogelijkheden besproken om het financiële verkeer zo gauw mogelijk te normaliseren en ernaar te werken dat iedereen over een bankrekening kan beschikken. Ongeveer 70 procent van de volwassenen heeft al een bankrekening. Tijdens het overleg was iedereen het erover eens dat ook de overige 30 procent aangesloten moet worden.

Voorstellen
Verder zijn er voorstellen gedaan hoe de dorpen in het binnenland en de goudsector op het bankwezen aangesloten kunnen worden, zodat iedere burger deel is van een gezond Surinaams financieel systeem: financial inclusion.

Banken, DNA en regering hebben hierin een rol te vervullen. Internetbankieren kan een grote hulp zijn om verafgelegen gebieden erbij te betrekken. De ervaring is dat er veel meer hulp en begeleiding nodig is, voordat cliënten zelfverzekerd kunnen bankieren op de moderne manier. Daar moet meer in geïnvesteerd worden.

Goede voorbereiding maatregelen
De maatregelen moeten goed voorbereid worden, want banken zijn gebonden aan stringente regels, ter bescherming van hun cliënten en de samenleving. Zo staan ze onder toezicht van de Centrale Bank van Suriname en vallen onder de regels van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Dat betekent bijvoorbeeld dat de bank elke klant moet kennen en moet weten waar zijn geld vandaan komt, voordat er zaken met hem gedaan worden of er een bankrekening geopend kan worden.

Criminele of illegale activiteiten zullen nooit gefaciliteerd worden. Maar de banken willen wel zoveel als mogelijk mensen in de informele sector helpen aan een bankrekening. Voor schoonmaaksters, personen met een kostgrondje in het binnenland; voor hun moet het makkelijker worden om een rekening te openen bij een van de lokale banken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDienstverlening Surinaamse banken moet beter