woensdag 17 april 2024
25 C
Paramaribo
4.9 C
Amsterdam
2.3
(3)

Dichter S.Sombra kreeg kompe buku voor zijn 85ste jaar

lees ook ...

SPA’s jongerenafdeling alarmeert over mentale gezondhe...

De Jongerenafdeling van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) maakt zich ernstig zorgen over de recente bevindingen van een Unicef-onderzoek naar de mentale gezondheid van Surinaamse adolescenten. ...

Onlangs 13 februari mocht de bekende Coroniaanse Sranantongo dichter Stanley Slijngard meer bekend als S.Sombra zijn 85ste verjaardag op bijzondere wijze herdenken. De activiteiten van de Sombra Neti vonden in NAKS plaats. Verschillende culturele organisaties  zoals Fiti fu Wini, Papa Anton de Kom Conciousness Movement, Dobru stichting,  Schrijversgroep ‘77 en NAKS hebben samengewerkt om de avond tot een succesvolle te maken. Verschillende dichters kwamen S. Sombra eer bewijzen door hun eigen gedichten en ook die van S.Sombra plechtig te reciteren voor het publiek.

Betekenis

De prins van Coronie, zoals hij ook wel genoemd wordt, kwam later op de avond zelf ook aan het woord. Hij verklaarde zijn schrijversnaam Sombra. Hij vertelde dat als je gewoon Sombra zegt dat dat schaduw of donker betekent. Je moet zeggen S. Sombra tot in de vijfde macht dat staat voor: Suriname, Strijd, Socialisme , Stanley, Slijngard. Ook verklaarde hij zijn kleding van de avond aan het publiek, die hij kreeg van zijn familie. Zoals zijn hoed die hij geërfd heeft van zijn grootvader. Toen die stierf is hij gesneld naar Coronie om de door hem zo felbegeerde hoed te bemachtigen. En bijvoorbeeld zijn Afrikaans geïnspireerd gewaad dat hij kreeg van zijn nichtje, de dochter van zijn zus. Zijn armband, een antiek Surinaams model, kreeg hij van de zijn moeders zus, die hem als baby van zes maanden overnam bij zijn moeder en hem grootbracht.

Kokoswater en kokos-taart

De avond werd opgeluisterd met de gezellige band Rythm Stars. De taart gesponsord door de Partij Nationale Republiek (PNR) compleet met PNR logo was gemaakt met kokos en er werd met kokoswater geproost na het snijden van de taart. Ook het publiek werd getrakteerd op kokoswater. Coronie is het enige district met een volkslied ‘De palmen van Coronie’. Bij verjaardagen en begrafenissen van een Coroniaan wordt dit altijd uit volle borst gezongen. Ook hier werd het ook ten gehore gebracht.  Marcel Hooplot, presenteerde in zijn humoristische column, de eigenwijze manier waarop de Coroniaan de wereld ziet.

Kompe buku/ vriendenboek

Hoogtepunt van de avond was dat S. Sombra een kompe buku aangeboden kreeg van de dichtvrienden waarin hun ervaringen met hem en een aantal van hun gedichten zijn gebundeld. Verder waren er diverse anekdotes over Sombra en ook Sombras onmisbare hulp aan Schrijversgroep 77, in de PNR, en bij de Muslim gemeente waar hij aangesloten is. Anekdotes van Sombra, zoals bijvoorbeeld beleefd in Afrika met een aantal artiesten , tijdens een 14 urige busreis, werden vrolijk opgediend, hetgeen de opperbeste sfeer de hele avond erin hield.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDichter S.Sombra kreeg kompe buku voor zijn 85ste jaar