zaterdag 1 april 2023
23.8 C
Paramaribo
9.3 C
Amsterdam
1
(1)

Diasporafonds moet fresh capital binnenhalen voor Suriname

lees ook ...

Kwetsbare gezinnen in Suriname krijgen koopkrachtversterking...

Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft een evaluatiemeeting gehouden over de koopkrachtversterking die voortvloeit uit het Sociaal Programma. Tijdens deze bijeenkomst ware...

Met als doel het binnenhalen van fresh capital uit de Surinaamse diaspora, waar ook ter wereld, is het Diasporafonds ingesteld. Het interim-bestuur is zaterdag geïnstalleerd door president Chandrikapersad Santokhi. Deze installatie is ook virtueel bijgewoond door participanten uit Nederland. Robby Makka geeft leiding aan het interim-bestuur Diasporafonds.

Het fonds moet volgens de president verder geformaliseerd en geoperationaliseerd worden en daarna werken naar een Diasporabank. Hij zei dat de deskundigen van het bestuur richting aan dit alles moeten geven. Het streven is het Diasporafonds op 25 november een feit te laten zijn. Het staatshoofd heeft enorm veel vertrouwen in het bestuur. Volgens hem is het een jaar na aantreden van de regering tijd om zaken te formaliseren.

Makka stelde dat het fresh kapitaal – hetzij uit Nederland, België, Amerika of Aruba – naar Suriname moet komen “op een manier die we tot nu toe niet hebben gezien”. Hij denkt in termen van vakantiegangers, die meer dan 1000 euro’s uitgeven, maar vooral aan grote investeringen door bijvoorbeeld grondaankoop of woningbouw.

Makka gaat echter nog verder: grootschalige projecten waarin ruim 100.000 euro’s worden gestopt. Hij merkte op dat er op jaarbasis reeds zo’n 150 miljoen euro, vooral vanuit Nederland, naar Suriname komt via toerisme, hotelwezen en wisselkantoren.

“De vraag is, kan het meer zijn dan dit, kunnen we richting 300 miljoen- 500 miljoen”, denkt Makka hardop na. Studies hebben volgens hem uitgewezen dat er potentie is om 50 miljoen extra aan euro’s richting Suriname te brengen in de vorm van diverse sporen en projecten. Dat is dan ook het hoofddoel van het Diasporafonds. Er zal vertrouwen moeten worden gegeven aan de diaspora in het buitenland om ervoor te zorgen dat deze haar kapitaal naar Suriname overbrengt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

35 REACTIES

35 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDiasporafonds moet fresh capital binnenhalen voor Suriname