donderdag 13 juni 2024
27 C
Paramaribo
10.7 C
Amsterdam
0
(0)

Diaspora seminar 2023 richt zich op ontwikkeling van Suriname

lees ook ...

Curaçao wil Surinaamse best practices en WTO-assistentie

Minister Ruisandro Cijntje van Economische Ontwikkeling van Curaçao, heeft een bilateraal gesprek gehouden met minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Inno...

De voorbereidingen voor het Diaspora Seminar 2023, dat de waarde van diaspora kennis en expertise centraal stelt, vorderen gestaag. Het evenement wordt op 21 augustus in nauwe samenwerking georganiseerd door het Diaspora Instituut Nederland (DIN) en de Tabto Group NV. Beide organisaties kijken vol verwachting uit naar het belangrijke moment.

DIN-voorzitter John Brewster deelt verheugd dat er al tussen de 150 en 200 aanmeldingen zijn ontvangen, hoewel de capaciteit beperkt is tot slechts 300 deelnemers. Een indrukwekkende lijst van sprekers en paneldeskundigen zal deelnemen, waaronder macro-econoom Karel Eckhorst (Surinames onderhandelaar bij het IMF), politica Jennifer Geerlings-Simons (voormalig parlementsvoorzitter), Percy Clenem (CEO van de Coöperatieve Spaar- en Kredietbank GODO U.A.), Robert Vishnudatt (strategisch managementconsultant), advocaat Gerold Sewcharan en consultant Sherida Morman. De openingsceremonie wordt naar verwachting verzorgd door president Chandrikapersad Santokhi.

Brewster deelt mee dat het seminar de vruchtbare grond zal zijn voor een dynamische en diepgaande discussie. Hij benadrukt de scherpe vragen die aan de orde zullen komen, zoals: Is Suriname klaar voor de diaspora? Hoe zal dit worden aangepakt? Zijn de juridische en regelgevende kaders al op hun plaats? Wat zijn de volgende stappen? Welke voorwaarden moeten worden vervuld om een succesvolle samenwerking te verzekeren? Brewster benadrukt dat het thema van het seminar, “Wi Na Wan,” gericht is op het aanpakken van de complexe sentimenten en het debat over de vraag of er daadwerkelijk een verlangen is naar diaspora betrokkenheid.

Het seminar streeft naar een open en constructieve dialoog, waarbij de fundamenten worden gelegd voor een tien punten actieplan dat zal fungeren als basis voor een Diaspora Engagement Policy, een beleidsdocument dat de inzet van diaspora voor de ontwikkeling van Suriname zal bevorderen.

Aangezien het bedrijfsleven een cruciale rol speelt in deze inspanningen, zal het seminar een sterke vertegenwoordiging van dit domein hebben. Het DIN benadrukt vooral de rol van het midden- en kleinbedrijf (MKB) als drijvende kracht achter de samenleving. Brewster voegt toe dat bij de komst van de diaspora ook de behoeften van verschillende sectoren en instellingen moeten worden overwogen om een passend antwoord te bieden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDiaspora seminar 2023 richt zich op ontwikkeling van Suriname