Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Diaspora Instituut Suriname een feit!

Geplaatst

op

Anp Verkiezing President 01

De lancering van het lang verwachte Diaspora instituut Suriname(DIS) vond plaats op woensdag 18 november 2020 in de Banquethall van Hotel Torarica. Middels dit instituut zal er inhoud worden gegeven aan het diaspora beleid zoals beloofd was door de regering Santokhi/Brunswijk. President Santokhi sprak van een heuglijk moment in de geschiedenis van de Surinaamse diapora.

De lancering van het instituut is precies een week voor de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid van de Republiek Suriname. Hiermee lost de regering een belofte in om daadwerkelijk vorm en inhoud te geven aan het betrekken van de Surinaamse diaspora in haar beleid. President Santokhi zei dat Suriname zal worden ontwikkeld met 1 miljoen Surinamers; zij die in Suriname wonen en de rest die in het buitenland zijn.

Voor een  goede juridische grondslag van het instituut zullen er nog wettelijke aanpassingen nodig zijn  om als een zelfstandig orgaan te kunnen opereren om inhoud te kunnen geven aan het diaspora beleid. De PSA-wet zal bijvoorbeeld geëvalueerd en eventueel aangepast moeten worden vanwege de nieuwe beleidsinzichten van de regering. Ook de inzichten van de diasporagemeenschap zullen daarbij worden meegenomen.  “Dit is van belang voor de slagvaardigheid om de zakelijke belangen die uit de samenwerking zullen voortvloeien op de meest efficiënte wijze te kunnen behartigen,” zei president Santokhi.

Het staatshoofd gaf aan dat de diaspora  belangrijk is voor Suriname omdat zij kennis en ervaring heeft.  De diaspora zal ambassadeur moeten zijn voor het uitdragen van Suriname in de rest van de wereld. De regering wil de diaspora de mogelijkheid bieden om vanuit haar standplaats te netwerken om investeringen aan te trekken, Suriname aan te prijzen bij toeristen en afzetmarkten aan te boren.

De regering wil deze groep concreet interesseren voor het aanreiken van informatie en communicatietechnologie voor afstandsonderwijs en zij zal tevens worden uitgenodigd om haar bedrijfsonderneming uit te besteden naar Suriname en hiermee bij te dragen aan de ontwikkeling en werkgelegenheid in Suriname. President Santokhi nodigde haar ook uit tot het doen van online business en het stimuleren van online shopping. Het DIS zal hierbij faciliterend, sturend en begeleidend werken.

“Het actief deel te nemen aan de sociale en economische activiteiten in Suriname door de diaspora, zal een significante bijdrage leveren aan de nationale ontwikkeling en armoedebestrijding en zal zorgen voor welzijn en welvaart in ons land”,sprak de president.

Het diaspora kapitaal dat op dit moment stil ligt kan weer in waarde toenemen door dit te investeren, te beleggen of anderszins aan te wenden voor de ontwikkeling van Suriname. Tegen deze achtergrond is de Commissie Opzetten Diaspora fonds en mogelijk opzetten Diaspora bank  in voorbereiding.

President Santokhi zei samenvattend dat er een diasporabeleid ontwikkeld wordt dat afgestemd zal zijn op het principe van vraag en aanbod. Het traject van samenwerking met en begeleiding van serieuze partners zal plaatsvinden via het Diasporainstituut, dat voor transparantie staat en data van elk project zal bijhouden. –  culturu.com

1 Reactie
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Robb
donderdag 19 november 2020 16:42

Sheriff, hold your hores…!! Realiseert u 1 ding. Suriname heeft amper 500K mensen. Vergelijkbaar met een (middel)grote stad van neem uw favoriete land Nederland als voorbeeld. In Suriname zijn minimaal 4 lagen van bestuur. Tientallen diensten instituten, organisaties. 17 ministeries waarvan 2 extra gecreëerd door uzelf. 14 ambassades en consulaten over de wereld die 500K mensen moeten vertegenwoordigen. De begroting is ook nog vele malen minder dan van die zelfde middelgrote stad. Wie houdt wie nu voor de gek?! Ik krijg zo langzamerhand de indruk dat de alle wanprestaties, financieel mismanagement, van de vorige regering die er ook zijn, extra… Lees verder »

Suriname

Wegomlegging op woensdag 25 november

Geplaatst

op

20201123 191257

De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname laat weten dat in het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,  het Korps Politie Suriname bekend maakt dat op  de navolgende kruisingen het verkeer middels verkeersborden zal worden omgelegd t.w.: 

1.Op woensdag 25 november omstreeks 00.00 uur tot 08.00 uur worden de navolgende wegomleggingen gepleegd (kleine omlegging) te weten:

1. Grote Combéweg / Henk Arronstraat.

2. Roseveltkade / Kleine Waterstraat.

 

  1. Omstreeks 08.00 uur tot 18.00 uur wordt de grote wegomlegging ingesteld met de navolgende kruisingen te weten:

1. Tourtonnelaan/ Henk Arronstraat

2. Mr. F. Lim A Po- / Noorderkerkstraat

3. Mr. F. Lim A Po- / Watermolenstraat

4. Mr. F. Lim A Po- / Mirandastraat

5. Koninginne- / Prins Hendrikstraat

6. Koninginne-/ Julianastraat

7. Mahonylaan/ Louiselaan **(extra afsluiting Louiselaan/ Roseveldtkade)

8. Sommelsdijckstraat/ Grote Combéweg

9. Sommelsdijck-/ Kleine Waterstraat (Rietbergplein)

Op de weggebruikers wordt het beroep gedaan met de in te stellen verkeersomleggingen rekening te houden en de aanwijzingen van de Politie ter plaatse stipt op te volgen.

Gelet op de Covid-19 pandemie wordt het beroep gedaan op de Surinaamse bevolking casu quo leefgemeenschap om de activiteiten rond dit heuglijk feit via de media te volgen. Uw gezondheid en dat van anderen staat centraal.

Tot zover de bekendmaking van het Korps Politie Suriname  –  culturu.com

Lees verder

Suriname

22- jarige Jongeman verdronken in kreek

Geplaatst

op

Kaarsje

De politie van Brownsweg kreeg gisteren omstreeks 18.40 uur de melding dat gouddelvers het ontzielde lichaam van een manspersoon hadden aangetroffen in een kreek in het dorp Waki Basoe. De politie begaf zich voor onderzoek naar de locatie waar het bleek te gaan om het lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie. De arts die was ingeschakeld, stelde de dood door verdrinking vast.

Volgens verklaring van de andere gouddelvers ging Marvin tussen 15.00 uur en 16.00 uur naar de kreek om zijn vaat af te wassen. Toen hij volgens zeggen van de overige gouddelvers te lang wegbleef, gingen zij op zoek naar Marvin. De collega’s zagen zijn keukengerei en een muts in het water drijven, maar Marvin was nergens te bespeuren. Zij stelden direct een zoekactie in en vonden kort daarna zijn levenloos lichaam in het water.

Het vermoeden bestaat dat Marvin tijdens de afwas is uitgegleden en in het water terecht kwam met het noodlottige gevolg. Het ontzielde lichaam van Marvin werd na afstemming met het Openbaar Ministerie afgestaan aan de nabestaanden.- culturu.com

Lees verder

Meest gelezen