donderdag 13 juni 2024
27 C
Paramaribo
10.7 C
Amsterdam
1
(1)

Dialoog in de multiculturele Surinaamse familie

lees ook ...

Leo Brunswijk: an accident waiting to happen!

De omhoog gevallen blaaskaak doet uitlatingen als : ik ken geen sorry, tijdens de persconferentie over het kopen van auto's voor meer dan een half miljoen Surinaamse Dollars per stuk terwijl de klante...


De Surinaamse familie, dat wil zeggen iedereen die in Suriname woont en werkt en zij die met ons meeleven overzee, iedereen voelt het. Er zijn zo danige meningsverschillen en een verdeeldheid die maken dat de saamhorigheid, het familie gevoel, vaak ver te zoeken is. Hoe zouden deze meningen er uit zien in een dialoog? Hier een poging om een dialoog weer te geven.

Tante(zucht): Demonstraties van onvrede van de inheemsen wordt niet begrepen door de Sarnami ooms en tantes. Ik zie dat aan hun onwetende commentaren op internet. Ook zag de Sarnami neven, ingehuurde chauffeurs die stonden naast in brand gestoken trucks vol boomstammen uit West Suriname ernstig kijkend met in hun mooie ogen de vraag “ Baaprebaab, waar gaat dit eigenlijk over?”

Kapotte weg
Ingi’ma, heftig pratend: Nooit gehoord of gemerkt dat u de wegen kapot rijdt en zo de nichtjes en neefjes van Pikin Saron en Maripaston belet om naar school te gaan? En het hele dorp opf*kt in handel en wandel? Nooit gemerkt of geweten dat de houtkap van uw baas plaatsvind in gemeenschapsbos chauffeur neven? Politie neven?

Sarnami chefs: A no mi, ik doe gewoon mijn werk. Sarnami Politie neven: bevel is bevel, we voeren opdrachten uit, brandstichting en roof is strafbaar. Ook zijn chauffeurs en SBB ambtenaren zwaar mishandeld toen ze hun broodwinning, hun werkplaats probeerden te beschermen
Ingi ma: uw werk is niet doodschieten van twee geboeide mannen die liggen op de grond. Dat is nog erger strafbaar. En chefs ik weet dat je ook moet werken om te leven Maar skowtu neef kan eigenlijk bijna nooit zeggen: A no mi. Het is nu in ondezroek maar wat we op de beelden zien is een standrechtelijke executie uit wraak.

Grondenrechten
Ingi- nicht geduldig uitleggend :We willen rustig in het bos leven en dat voor alle kindskinderen van Suriname in stand houden. Inheemsen en in stamverband levende Afro bosbewoners ( Saamakka -vonnis) moeten volgens het Inter Amerikaams Hof voor de Rechten van de Mens (IACHR) collectieve grondenrechten om in het bos rond dorpen aan landbouw te doen, te jagen, te vissen, hout om hun huizen te bouwen, materiaal voor hun handwerk en medicijnen te verzamelen. Kortom voor 80% zelfvoorzienend en 100% duurzaam te leven. Tante mini ster Krishna M. zegt ze zal blijven praten met Pikin Saron.
Communicatie is prima vooral als het tot een oplossing lijdt. Tante (zucht, want ef’dyeme no ben de, ati ben kan priti) Maar een week later zijn de eisen om de consessies in trekken, niet ingewilligd. Op 18 mei koppen de kranten: Inheemse dorpshoofden bereiden rechtszaak voor tegen bedriegende regering.

Mijn Surinaamse familie vecht
Mediterende nicht: Na 6 weken is het gebeurde te Pikin Saron niet vergeten. Het verdriet, de dialoog en de confrontaties gaan voort, gerechtigheid wordt gezocht. Strijders en vrijheid van meningsuiting worden niet gerespecteerd door de regering (Zie de kwestie van mevrouw Asawini Edenburg). De vermoorde Bernharddorpelingen worden voor teroristen uitgemaakt door de regering, die de familie aanbiedt de twee begrafenissen te betalen. Dit komt over als zwijggeld proberen te geven.
Zou het kunnen dat het verschil in cultuur en traditie maakt dat wij als landgenoten zo met elkaar van mening verschillen, dat het uit de hand loopt? Of is het meer zoals Mahatma Ghandi uitlegde: There is always enough for every ones need, but never enough for any ones greed. (Er is genoeg voor iedereen, maar nooit genoeg voor de hebzucht van één) En met een variatie op Gandhi’s uitspraak over India; Suriname is een huis waar alle winden doorheen mogen waaien, evenwel zonder wie dan ook omver te waaien.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDialoog in de multiculturele Surinaamse familie