dinsdag 27 februari 2024
31 C
Paramaribo
4 C
Amsterdam
0
(0)

Dialoog Guyana en Venezuela: op weg naar een oplossing voor het Essequibo-conflict

lees ook ...

UNICEF beoordeelt Surinaams socialezekerheidsstelsel

UNICEF heeft een technische consultatiesessie gehouden met belangrijke belanghebbenden, om de bevindingen van de beoordeling van het Surinaamse socialezekerheidsstelsel te va...

Aankomende donderdag zullen de presidenten van Guyana en Venezuela met elkaar in gesprek gaan over het grensconflict tussen deze Zuid-Amerikaanse landen. De kern van het geschil betreft het olierijke gebied Essequibo in Guyana, dat door beide landen wordt geclaimd.

De bijeenkomst wordt gehouden op uitnodiging van de premier van Saint Vincent en de Grenadines, het land waar ook de gesprekken zullen plaatsvinden. Saint Vincent en de Grenadines is momenteel voorzitter van het regionale samenwerkingsverband CELAC. Zowel Venezuela als Guyana streven ernaar dat ook de Braziliaanse president Lula aanwezig zal zijn bij de besprekingen.

Met deze ontmoeting beoogt de Venezolaanse regering “onze ambitie te handhaven om vrede te bewaren in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied”. De president van Guyana benadrukt dat de grens van zijn land niet ter discussie staat. De onenigheid over Essequibo heeft eeuwenlang gespeeld, maar is geïntensiveerd door een recent referendum in Venezuela. Inwoners konden zich afgelopen weekend uitspreken over de annexatie van het grensgebied, waarbij volgens de kiesraad 10,5 miljoen mensen hebben gestemd en 95 procent vóór inlijving heeft gestemd.

Het blijft onduidelijk wat de Venezolaanse president Maduro van plan is met de uitslag, maar zowel Guyana als de internationale gemeenschap maken zich zorgen. Diverse landen, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Rusland en andere Zuid-Amerikaanse landen, hebben aangedrongen op een vreedzame oplossing. Vrijdag heeft de VN-Veiligheidsraad achter gesloten deuren vergaderd over het conflict.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandDialoog Guyana en Venezuela: op weg naar een oplossing voor het Essequibo-conflict