dinsdag 23 april 2024
25 C
Paramaribo
1.9 C
Amsterdam
0
(0)

Diakonessenhuis luidt noodklok; ziekenzorg niet gegarandeerd

lees ook ...

Korpschef spreekt nieuwe agenten toe: “Dien de samenle...

Op maandag 22 april 2024 zijn 282 rekruten op de Politieacademie in Suriname beëdigd tot Buitengewoon Agent Van Politie (BAVP). De korpsleiding feliciteerde de nieuwe Buitengewoon Agenten Van Politie ...

Chirurgen van het Diakonessenhuis zijn niet meer in staat om de zorg op een veilige manier te leveren en moeten deze daarom staken. Voor de patiënt heeft het wegvallen van de chirurgische zorg onmiddellijk verregaande consequenties. Dit hospitaal staat van oudsher bekend om zijn hoogstaande (oncologisch) chirurgische zorg, kinder- chirurgische zorg maar ook de ziekenhuiszorg bij patiënten met onder andere galstenen, liesbreuken en diabetische voet-complicaties.

De basis voor de huidige financiële problematiek in de gezondheidszorg is op een veel eerder tijdstip gelegd, zegt de directie in een persbericht. “Door de Covid-pandemie heeft de gezondheidszorg nog meer tekorten moeten ervaren. Gezondheidszorg, veiligheid en rechtszekerheid behoren tot de kernwaarden van ieder land, waar elke patiënt recht op heeft.”

Het Diakonessenhuis heeft maandenlang geïmproviseerd om veilige en verantwoorde ziekenhuiszorg te blijven leveren. Het ontbreken van financiële middelen heeft zijn oorzaken in:
– het niet kostendekkend zijn van de zorgtarieven (onder andere het ligdagtarief);
– het uitblijven van volledige betalingen aan het ziekenhuis door het SZF en de overheid voor geleverde ziekenhuiszorg;
– en het uitblijven van volledige betalingen door de overheid voor geleverde Covid-zorg, schrijft de directie.

“Wij zijn op een punt gekomen dat niet alle essentiële medische verbruiksartikelen kunnen worden gekocht, medische apparatuur niet meer onderhouden kan worden en dus defect raakt. Tevens trekt zorgpersoneel weg naar elders.” De directie die in gesprek is met de overheid, heeft de verantwoordelijkheid genomen om de samenleving op de hoogte te brengen van de precaire financiële situatie, welke effecten heeft op het niveau van de zorg die zij kunnen bieden.

“De uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de gezondheidszorg ligt bij de overheid.” De directie van het hospitaal rekent erop dat de regering de informatie meeneemt en zorgt voor continuering van adequate ziekenhuiszorg in Suriname.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDiakonessenhuis luidt noodklok; ziekenzorg niet gegarandeerd