zondag 14 april 2024
25.4 C
Paramaribo
11.3 C
Amsterdam
4
(2)

Diakonessenhuis laat patiënten bijbetalen

lees ook ...

HB media presenteert African Edition in culturele evenemente...

Het oudste theater in Suriname en het Caraïbisch gebied, Thalia organiseert op 13 april aanstaande op het terras, een African Editionuit  haar culturele evenementenserie. Djina Berggraaf-Sanchit, dire...

De leiding van het Diakonessenhuis komt er niet meer onderuit en zal patiënten vanaf 25 juli laten bijbetalen. Patiënten zullen het verschil moeten betalen tussen de werkelijke kostprijs van de verrichting en de vergoeding van de verzekeraars. Ook dit hospitaal heeft net als de andere ziekenhuizen in het land financiële problemen. De inkomsten verkregen uit de huidige ligdagtarieven zijn ondanks recente aanpassingen nog steeds onder de kostprijs.

Om ziekenhuiszorg tegen de geldende standaarden te blijven leveren en daarbij ook onze medewerkers loon naar werken te kunnen garanderen zien wij ons genoodzaakt tot deze maatregel van bijbetaling, meldt de directie. De SZF-verzekerden vormen het belangrijkste deel van het bestand. Het SZF-ligdagtarief bedroeg in 2014 op basis van een koers van SRD 3,35 voor de dollar US$ 175. In augustus 2021 en april 2022 is het tarief aangepast. Het aangepaste tarief bedraagt nu omgerekend US$ 75.

In de periode tussen 2014 en 2021 bedroeg de cumulatieve inflatie 492% (jaareinde methode), terwijl de wisselkoers met niet minder dan 531% is gestegen. De ligdagtariefsaanpassing heeft bij lange na geen gelijke trend gehouden met de inflatie en wisselkoersstijging. Om enigszins de effecten van het niet verhogen van de ligdagtarieven te compenseren, zijn regeringen ertoe overgegaan subsidie en kapitaalinjecties toe te kennen aan het ziekenhuis, waarvan een groot deel ten laste van de tegoeden bij het SZF.

Als niet-overheidsziekenhuis en in NZR verband heeft de leiding op verschillende manieren en bij s overheidsinstanties reeds kenbaar gemaakt hoe precair de situatie is. Ook de bond heeft middels protesten bij DNA en het aanbieden van petities bij de regering de situatie proberen aan te geven.

Een andere oorzaak van de moeilijke tijden zijn de gedurende jaren opgebouwde en hoog opgelopen openstaande rekeningen van het SZF en de overheid bij het Diakonessenhuis, waardoor noodzakelijke onderhoud- en vervangingsinvesteringen reeds lange tijd zijn uitgebleven en leveranciers niet op tijd kunnen worden betaald.

“Met deze maatregel streven wij naar veiligstelling van de kwalitatieve zorg van het Diakonessenhuis welke wij al 60 jaar liefdevol aanbieden aan de Surinaamse gemeenschap. Wij blijven uiteraard in dialoog met de verzekeraars en de overheid en werken tegelijkertijd aan meer duurzame oplossingsmodellen. Voor nu vragen wij u om begrip voor deze noodzakelijke maatregel”, zegt de directie van Diakonessenhuis.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDiakonessenhuis laat patiënten bijbetalen