dinsdag 23 april 2024
27 C
Paramaribo
3.6 C
Amsterdam
5
(1)

Diakonessenhuis kan zorg niet meer garanderen

lees ook ...

Minister Ramadhin; hark yu eygi dyari fos yu taki fu di f’mi...

Schoenmaker hou je bij je leest, of uit het Surinaams vertaald is de boodschap voor de minister van Volksgezondheid: Amar Ramadhin, hark je eigen tuin voor je praat over de mijne. Over de hele kust...

 Het Diakonessenhuis kan als zorginstelling de geldende standaarden niet meer garanderen. “Wij zijn op een punt gekomen dat niet alle essentiële medische verbruiksartikelen kunnen worden gekocht, medische apparatuur niet meer onderhouden kan worden en dus defect raakt. Tevens trekt zorgpersoneel weg naar elders”, aldus de directie en medische staf van het Diakonessenhuis in een persbericht.

Het Diakonessenhuis is een vooraanstaande zorginstelling in het  land, en staat bekend om zijn kwalitatieve (oncologisch) chirurgische zorg, kinderchirurgische zorg, maar ook de behandeling van onder andere galstenen, liesbreuken, diabetische voet-complicaties, etc. De middelen om te komen tot deze zorg zijn zodanig achteruit gegaan, dat chirurgen niet meer in staat zijn de zorg op een veilige manier te leveren.

De basis voor de huidige financiële problematiek in de gezondheidszorg is veel eerder besproken. COVID-pandemie heeft hieraan bijgedragen. Elk patiënt heeft  recht op gezondheidszorg, veiligheid en rechtszekerheid. Dit zijn normale kernwaarden van ieder land, waar elke patiënt recht op heeft.

Maandenlang heeft het ziekenhuis geïmproviseerd om veilige en verantwoorde ziekenhuiszorg te blijven leveren aan de gehele Surinaamse gemeenschap. Het gebrek aan  financiële middelen is terug te vinden in:
– het niet kostendekkend zijn van de zorgtarieven (onder andere het ligdagtarief);
– het uitblijven van volledige betalingen aan het ziekenhuis door het SZF en de overheid voor geleverde ziekenhuiszorg;
– en het uitblijven van volledige betalingen door de overheid voor geleverde COVID-zorg.

“Wij zijn in gesprek met de overheid. Wij wensen echter de samenleving op de hoogte te brengen van de precaire financiële situatie, welke effecten heeft op het niveau van de zorg welke wij kunnen bieden. De uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de gezondheidszorg ligt bij de overheid. Wij hopen dan ook dat met deze informatie de regering zorgdraagt voor continuering van adequate ziekenhuiszorg in Suriname. De patiënten die reeds onder behandeling zijn van specialisten in het Diakonessenhuis zullen individueel geïnformeerd worden omtrent de mogelijkheden”.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDiakonessenhuis kan zorg niet meer garanderen