zaterdag 10 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
19.9 C
Amsterdam
5
(2)

Diabetes grijpt om zich heen

lees ook ...

Nieuwsschrijver DNA verdraait eed Gracielle Sluisdom

In een berichtgeving van de nationale assemblee op hun website over de toetreding van Gracielle Sluisdom tot de Nationale assemblee, staat er een zin die elke Surinamer de haren ten berge moet doen ri...

Op 14 november wordt internationaal Wereld Diabetes Dag (WDD) herdacht. Tegelijkertijd is het ook ‘s werelds grootste diabetes bewustmakingscampagne.  Het is ook van belang om gecoördineerde maatregelen te promoten om diabetes als een wereldwijd gezondheidsprobleem aan te pakken.

Het thema van Wereld Diabetes Dag 2021-2023 is “Access to Diabetes care” (=”Toegang tot Diabetes zorg”). Mensen met diabetes hebben voortdurende zorg en begeleiding nodig om hun toestand te beheersen en complicaties te voorkomen. Het is tijd om investeringen te verhogen in de diabetes zorg. Behalve preventie zal ervoor gezorgd moeten worden dat iedereen die met diabetes leeft, de nodige zorg krijgt.

Diabetes (m.n. Diabetes type-2), is één van de meest voorkomende NOA’s (Niet-Overdraagbare Aandoeningen) in de wereld, ook in Suriname. Ook bij kinderen in Suriname is er sprake van verhoogde bloedglucosewaarden (diabetes). Er is een associatie tussen overgewicht, buikomvang en suikerziekte. De belangrijkste factoren die zorgen voor diabetes zijn ongezonde voeding (overmatig gebruik van suiker, zout en vet), overgewicht, roken, overmatig alcohol gebruik en niet of nauwelijks bewegen.

Een belangrijk factor die we vaak over het hoofd zien, is stress. Aangezien het bijna allemaal gedrag risicofactoren zijn en we het zelf in de hand hebben, is diabetes een chronische ziekte die goed onder controle te houden is met de juiste zorg en begeleiding. Als je diabetes hebt moet je er een gezonde levensstijl op na houden, dat wil zeggen:

Degenen die medicijnen gebruiken, moeten doorgaan conform instructies van de arts. De  juiste voedingskeuzes maken (matig gebruik van zout, suiker en vet, voldoende groente, fruit en water gebruiken) en zoveel mogelijk bewegen. Gebruik van alcohol en tabak vermijden. Regelmatig je bloedsuiker meten, want alleen dan pas kan je vroegtijdig opzoek gaan naar hulp en begeleiding.

De afdeling NCD op het BOG van het ministerie van Volksgezondheid heeft twee diabetes bewustwordingsactiviteiten gepland in verband met WDD. Dit, in samenwerking met de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO). De activiteiten worden in Nieuw Nickerie gehouden op 11 november en in Paramaribo, op 14 november waarbij de Regionale Gezondheidsdienst, Mungra Medisch Centrum Nickerie en Nationaal Nierdialyse Centrum hun ondersteuning bieden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDiabetes grijpt om zich heen