donderdag 13 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.1 C
Amsterdam
5
(1)

Diabetes, die sluipmoordenaar onder controle houden

lees ook ...

Politie stelt veiligheidszone in rond EBS vanwege vakbondsac...

Het Korps Politie Suriname heeft besloten om een veiligheidszone in te stellen over de Saramaccastraat, ter hoogte van de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS). Deze maatregel gaat woensdag van kracht...

Alleen bij jarenlange diabetes zonder controle, leefregels schenden of geen getest medicijngebruik zijn de gevolgen erg in de zin van amputatie, blindheid, wazig zicht, impotentie Als je bent getest en je weet dat je al bijna suikerziekte hebt, dus risico loopt, neem dan ferm de zorg voor je gezondheid in eigen handen. Zo voorkom je ernstige verschijnselen aan ogen, voeten, nieren of geslachtsorgaan (impotentie). Opgelet men noemt diabetes2 soms ouderdomssuiker maar het kan ook bij jonge volwassenen van 25 of 30 jaar beginnen.

Complicaties
Wat gebeurt bij de complicaties is, om je een beeld te schetsen, dat de suiker zich ophoopt in de bloedvaten bij de ogen, de penis of onderaan de voeten, waardoor ook de zenuwen kunnen beschadigen en haast geen bloed meer stroomt vanwege de met suiker verstopte aderen.
Dan werkt dat lichaamsdeel slecht of in het ergste geval bij wondjes in de voet, sterft het af. Dit kan bij een slechte conditie als diabeet, of relatieve ouderdom, vreselijk snel gebeuren. Reggaezanger Dowie-man stierf een dag nadat zijn aangetaste voet geamputeerd werd. Voor de buitenwereld komt het dan als een schok over dat van Borger Breeveld beide onderbenen geamputeerd zijn en die van Jules Wijdenbosh eveneens. Het gaat hier om drie mannen die langdurig diabeet zijn (geweest).

Chronisch
Suikerziekte is chronisch (ongeneeslijk in een laat stadium) en kan een ware aanslag op het lichaam plegen als het out of control raakt. Er zijn ook mensen die blind worden van diabetes, een complicatie bij het langdurig afwijken van de aanbevolen gezonde levensstijl. Ook de nieren kunnen ophouden te functioneren. Nog enkele levensjaren worden toegevoegd bij nierproblemen door nierdialyse of zelfs niertransplantatie, maar de onderstaande leefregels blijven gelden.

Dringi dresi wakti siki
Dringi dresi wakti siki, drink medicijn om ziekte te voorkomen, zegt dit oud Surinaams spreekwoord en het betekent neem voorzorgsmaatregelen. Bij beginnende suikerziekte is het medicijn allereerst de levensstijl verbeteren. 1. Gezond en regelmatig eten 2. Veel bewegen 3. Afvallen als je te zwaar bent 4.STOP met roken, of begin er niet aan 5. Drink hooguit 2 glaasjes alcohol per week of liever helemaal niet. 6. Zorg voor ontspanning en slaap goed. Dit geldt ook voor mensen die allang suiker ziekte hebben.
Het kan zijn dat je levensstijl helemaal afwijkt van het bovenstaande, laat je helpen en begeleiden door de artsen en verpleegkundigen van de Regionale Gezondheids Dienst RGD, om te komen tot het punt waar je zelfstandig met je levensstijl verbeteringen verder kan doorgaan. Misschien vind je het handiger te gaan naar de One stop Shop voor suikerziekte naast de ingang van het Academisch Ziekenhuis (Azet) te Paramaribo. Zij kunnen je (gratis) helpen met controleren van je bloedsuiker, je voedings-voorschriften (dieet) en je voeten, je gewicht, en regulering van je diabeet medicijnen. Dan wordt je oud zonder die sluipende aanslag op je gezondheid.

Kwaliteit van leven

De meest bijzondere diabeet is de Surinaamse artiest die me zei dat hij dankbaar is voor zijn suikerziekte, die hij kreeg toen hij bijna 60 was. “My life was spiralling out of control. Al tientallen jaren gaf ik mijn nachtrust en mijn geld liever uit aan alcohol en casino bezoek, dan aan gezonde zaken. Dat ik in een diabetes coma was geraakt, wist ik pas toen ik er boven op kwam. Het was voor mij precies de wake up call die ik nodig had. Ik begon aan gezonde levensstijl, zonder alcohol met op tijd slapen en regelmatig kleine porties eten, omdat dat het beste is om de suiker onder controle te houden. Ik ben God zo dankbaar dat ik verder kon leven, dat ik vanaf toen geen wereldse maar gospelmuziek maak. Ik bezoek gedisciplineerd de kerk, waar ik vaker optreed. Binnen een jaar trouwde ik in de kerk met een zorgzame vrouw.
“De kwaliteit van mijn leven is vooruit gegaan sinds ik mij aan de leefregels van de suikerziekte houd”, aldus deze Surinaamse artiest. Hij is nu 81 jaar en still going strong. Het vergt discipline, voortdurende zelfcontrole wat betreft medicijnen en in beweging blijven ( gezonde levensstijl) en volhouden. Maar het kan dus wel, goed oud worden en ongehinderd deel nemen aan het maatschappelijk leven, al heb je suikerziekte.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnDiabetes, die sluipmoordenaar onder controle houden