donderdag 23 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
13.5 C
Amsterdam
0
(0)

Deviezenmaatregelen tot de koers gestabiliseerd is.

lees ook ...

Wereldpoezie dag 21 maart en een gedicht

Gisteren 21 maart was het 'Wereld Poëziedag'. Een dag die 1999 is ingesteld door de UNESCO met als doelstelling het lezen, schrijven en publiceren van poëzie te bevorderen en de taalkundige verscheid...

De regering heeft twee maanden geleden drie deviezenmaatregelen ingevoerd met de bedoeling weer rust te brengen op de valutamarkt. Bij deze maatregelen spelen exporteurs een belangrijke rol.  Exporteurs zijn verplicht al hun deviezeninkomsten naar Suriname terug te laten keren;  Dme repatriatiemaatregel. Ten tweede moeten ze dertig procent daarvan inwisselen bij de Centrale Bank van Suriname tegen de wisselkoers van de moederbank, de zogenoemde retentiemaatregel. De derde maatregel houdt in dat exporteurs betalingen voor hun goederen niet meer in het buitenland, maar vanuit Suriname doen.  

Met deze maatregelen wordt het tekort aan valuta bestreden. “De internationale monetaire reserve van de Centrale Bank die nodig is om de wisselkoers te verdedigen, zal aangevuld worden en er komt valuta vrij voor het aanschaffen van basisgoederen zoals spijsolie, zeep etcetera, maar ook voor strategische goederen zoals brandstof”, zegt voorzitter Prenobe Bissessur van de deviezencommissie. “Voor de samenleving betekent het concreet dat zij niet telkens te maken zal krijgen met stijgende prijzen in de winkels.” De drie maatregelen zijn niet permanent. Het doel is het verhogen van de internationale monetaire reserve tot er minstens twee tot drie maanden aan importdekking is en de wisselkoers zich stabiliseert. Op het niet naleven van deze verplichte maatregelen staan bij wet geldboetes en in extreme gevallen celstraffen. Maar de regering en de deviezencommissie willen de exporteurs zoveel mogelijk tegemoetkomen. Daarom is er gekozen voor een retentie van dertig procent in plaats van honderd procent, die de wet voorschrijft. Bissessur: “We blijven daarom ook praten met de exporteurs, omdat we het treffen van sancties zoveel mogelijk willen vermijden. We hebben namelijk een kleine economie en hebben iedereen nodig om te geraken uit de situatie waarin we zitten.”

De deviezencommissie bestaat naast Bissessur uit zes andere leden. De commissie, bestond tussen 2010 en 2020 uit vier leden. Vanwege het vele werk dat zal voortkomen uit het Herstelplan is de commissie uitgebreid met drie personen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDeviezenmaatregelen tot de koers gestabiliseerd is.