maandag 26 februari 2024
33 C
Paramaribo
5 C
Amsterdam
5
(1)

Desi Bouterse en medeveroordeelden moeten zich vrijdag melden bij de gevangenis

lees ook ...

Koersdaling of koersfaling 

Het gesprek van de week in Suriname is de koers die vanaf vorige week dagelijks daalde. Zo is de koers in een week van 38 Surinaamse dollars voor 1 euro naar 31 voor inkoop door de Cambio’s en de US d...

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de veroordeelden in het 8 decemberstrafproces schriftelijk geïnformeerd dat het vonnis zal worden uitgevoerd, en zij dienen zich op vrijdag op verschillende locaties aan te melden. Irvin Kanhai, de formele advocaat van Desi Bouterse, Ernst Gefferie, Stephanus Dendoe, Iwan Dijksteel, en Benny Brondenstein, is ook op de hoogte gesteld, ondanks de betrokkenheid van een nieuw advocatenteam.

Hoewel het verzoekschrift van dit team is afgewezen door de procureur-generaal (pg), is er bezwaar ingediend tegen dit besluit. Het OM, vastberaden om niet langer te wachten, is begonnen met de uitvoering van het vonnis.

Op 8 januari 2024 is de termijn voor het indienen van een gratieverzoek verstreken. De raadsman van de veroordeelden heeft schriftelijk laten weten dat zijn cliënten afzien van het indienen van een gratieverzoek en kijkt uit naar een gesprek met het OM. Dit schrijven heeft het OM op 9 januari 2024 bereikt.

Ondanks twee uitnodigingen voor een gesprek over de vervolgstappen met betrekking tot de executie van de vonnissen, is de raadsman niet verschenen. De reden van zijn afwezigheid heeft hij schriftelijk kenbaar gemaakt. Op 8 januari 2024 heeft een team van advocaten namens de veroordeelden een verzoekschrift ingediend om de vonnissen niet ten uitvoer te leggen, de tenuitvoerlegging aan te houden, op te schorten of te schorsen.

Het OM heeft direct afwijzend gereageerd op dit verzoek. Op 10 januari 2024 heeft het advocatenteam bezwaar aangetekend tegen het besluit van het OM en verzocht om herziening. Het OM heeft opnieuw afwijzend gereageerd.

Het OM is nu begonnen met de tenuitvoerlegging van de appelvonnissen, en de veroordeelden dienen zich op 12 januari 2024 aan te melden bij de strafinrichting zoals vermeld in de uitvaardiging van de vonnissen. Deze uitvaardiging is inmiddels aan vier veroordeelden uitgereikt. De huisgenote van veroordeelde Bouterse heeft tweemaal geweigerd de uitvaardiging in ontvangst te nemen, maar conform de wet zal deze aan hem worden uitgereikt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDesi Bouterse en medeveroordeelden moeten zich vrijdag melden bij de gevangenis