dinsdag 21 mei 2024
29 C
Paramaribo
16 C
Amsterdam
0
(0)

Derde Academische Week van De Nationale Assemblee van start gegaan

lees ook ...

Vandaag 20 mei is Wereld Bijendag

Wereld Bijendag is een internationale dag. In ons land hebben wij weinig begrip voor deze belangrijke bestuivers. Wanneer wij bijen zien, worden wij angstig en bellen de brandweer om hen weg te brande...

Voor de derde keer op rij organiseert De Nationale Assemblee de Academische Week, met dit jaar als thema “Tijd voor verandering en vooruitgang”. Voorzitter Marinus Bee benadrukt het belang van deze week: “We staan voor enkele uitdagingen en sommige daarvan kunnen niet adequaat worden behandeld tijdens reguliere vergaderingen. We hebben deze kwesties met mijn team uitgewerkt. Bovendien valt het op dat leden zich tijdens de Academische Week anders gedragen dan tijdens openbare vergaderingen. Ze benaderen vraagstukken met een sterk technische inslag in plaats van puur politiek.”

De agenda voor deze week omvat de bespreking van het Nieuw Burgerlijk Wetboek en de Nationaal Risico Analyse-wetten, evenals de Rekenkamerverslagen. Bee benadrukt dat het Nieuw Burgerlijk Wetboek hoog op de agenda staat vanwege de achterstand die Suriname op dit gebied heeft. Veel wetgeving is gebaseerd op Nederlandse regelgeving die sinds 1975 is aangepast aan de situatie in Suriname. “We streven ernaar deze wet zo snel mogelijk aan te nemen, maar tijdens plenaire behandelingen hebben we gemerkt dat de standpunten van de leden ver uit elkaar liggen. Tijdens de Academische Week kunnen experts hun inzichten over de wet delen, zodat de leden deze technisch beter kunnen behandelen”, aldus Bee. Hij hoopt dat deze sessies zullen leiden tot meer consensus onder de parlementariërs.

De Rekenkamerverslagen spelen een belangrijke rol bij het uitoefenen van controle op de regering. Bee merkt op dat deze verslagen vaak niet grondig worden gelezen of besproken nadat ze met de leden zijn gedeeld. Daarom zijn vertegenwoordigers van de Rekenkamer uitgenodigd om de verslagen te presenteren aan de parlementsleden. Bee streeft ernaar dat deze verslagen in de toekomst openbaar worden behandeld, zodat de regering direct verantwoording kan afleggen aan de samenleving.

Net als in voorgaande jaren zal Sharda Ganga van Stichting Projekta weer optreden als moderator van de Academische Week, geheel belangeloos.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDerde Academische Week van De Nationale Assemblee van start gegaan