Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Dengueprobleem eist gemeenschappelijke aanpak;26 besmette personen binnen drie weken

Geplaatst

op

door

Het opruimen van grofvuil en afval, dat als broedplaatsen dient voor de denguemuskieten is de beste voorzorgmaatregel om een dengue-epidemie te voorkomen. Dat geeft Melissa Benn, Bureau manager Infectieziekten van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), aan. Binnen de eerste drie weken in 2020 zijn er 26 positieve gevallen van dengue besmette personen in Paramaribo geweest. Deze situatie wordt gezien als een alarmfase, waar ingegrepen moet worden.

Het BOG is geregeld bezig met voorlichting over dengue bestrijding. Benn geeft aan dat naast het bovengenoemde preventiepunt, namelijk het opruimen van vuil, ook de preventie van verdere verspreiding van de denguevirus bij een besmette persoon een noodzakelijke aandachtspunt is. Via verschillende kanalen wordt informatie hierover gegeven middels onder andere videofilmpjes, billboards en posters. Daarnaast worden artsen getraind en er worden infosessies gehouden voor de artsen en medische medewerkers.

Benn legt verder uit dat de ergste verschijnselen van deze knokkelkoorts bloeding, hevige lichaamspijnen en uitdroging zijn. Het vechten tegen een virus vergt veel energie en die verbranding zorgt voor uitdroging. De patiënt aan de infuse leggen is de beste actie met een paracetamol inname om de pijn te verlichten. Ook moeten met denguevirus geïnfecteerden voorzorgsmaatregelen treffen om niet door muskieten te worden geprikt, die dan de virus verder kunnen verspreiden. ‘Dengue is nooit weg geweest. Dus met deze piek alarm moeten wij alle handen ineen slaan’ geeft Benn aan.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
VAN Gom

Goed werk van jullie👌👌👌Advertentie

Suriname

Ronny Asabina lijsttrekker BEP in Brokopondo

Geplaatst

op

door

De voorzitter van de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), Ronny Asabina, is de lijsttrekker van de partij in het district Brokopondo. De leerkrachten Suzette Nelson en Joan Kent zullen op de tweede en derde plaats van de lijst prijken. Asabina is ervan overtuigd dat de BEP tenminste een zetel haalt in het district.

Hoofdbestuurslid Wilco Finisi zei tijdens de wijkvergadering in de krutu-oso van Brownsweg dat het drietal naar voren is geschoven, omdat zij een goede vertegenwoordiger kunnen zijn voor het district. Als deze personen zijn gekozen, moeten ze helpen om Brokopondo uit zijn achtergestelde positie te halen.

De leerkrachten zullen zich inzetten voor betere onderwijsmogelijkheden en gezondheidszorg in het district. Ondanks de vele rijkdommen, zoals goud en hout, komt de ontwikkeling langzaam op gang. De leerkrachten gaan ook voor sterkere gezinnen en betere sportfaciliteiten voor de jeugd.

De verkiezingsstrijd in Brokopondo zal niet gemakkelijk zijn, beweert Asabina. Bij de vorige stembusgang moest de partij het opnemen tegen de NDP en Abop. De BEP-voorzitter laat zich niet uit het veld slaan en gelooft dat de partij sterker uit de bus zal komen, omdat de BEP haar huiswerk heeft gemaakt. Vanwege zware anti-propaganda is bij de vorige verkiezingen, volgens de partijleider, niet op de BEP gestemd.

Asabina heeft een antwoord op de anti-propaganda die ook nu wordt gevoerd. Volgens hem heeft hij nu samen met de andere twee kandidaten de taak, om op een eerlijke manier kiezers te winnen.

In 2015 werkte de samenstelling van de kandidatenlijst niet in het voordeel van de BEP, omdat er drie Aucaners op de lijst stonden, terwijl Brokopondo een district is met overwegend Saramaccaners. De BEP is nu terug naar de traditie van de partij en staan er nu twee kandidaten op de lijst, die Saramaccaner zijn.

Lees verder

Suriname

Autobestuurder omgekomen bij verkeersongeval; verkeersbarometer op 10

Geplaatst

op

door

De politie van het bureau Rijsdijk kreeg op maandag 24 februari via het Command Center de melding van een geval, waarbij een voertuig over de kop is gegaan en in een goot terecht kwam. Daarbij is de 45-jarige autobestuurder Rinno Asaf ter plaatse overleden. De ingeschakelde arts stelde officieel de dood van de bestuurder vast.

Het verkeersslachtoffer reed met zijn voertuig over de Indira Ghandiweg. Ter hoogte van Hilly’s Farm raakte de balljoint van zijn voertuig los, waardoor Asaf van de weg is geraakt. Hij kwam tegen een schroeiing terecht en belandde in een goot. Het vermoeden bestaat dat het voertuig ettelijke malen over de kop ging. Het voertuig is aanzienlijk beschadigd.

Het ontzielde lichaam van Asaf is na overleg met het Openbaar Ministerie afgestaan aan de nabestaanden.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen