donderdag 18 juli 2024
23.7 C
Paramaribo
17.3 C
Amsterdam
3.7
(3)

Dengue voorkomen en levens redden in Suriname

lees ook ...

Nederlandse sporters bereiden zich voor op olympische spelen...

De Olympische Spelen in Parijs staan voor de deur, en Nederlandse sporters zijn intensief bezig met hun voorbereidingen voor dit prestigieuze evenement. Het televisieprogramma "Mijn Olympische Droom" ...

Officiële cijfers uit buurlanden Guyana en Frans Guyana wijzen uit dat enkele honderden mensen daar dengue (knokkelkoorts) hebben gehad afgelopen maanden. Helaas zijn in Guyana vorige week ook twee kinderen overleden, van 7 en 10 jaar aan dengue, wat betekent dat ook de dodelijke soort daar heerst.

Belangrijk is bij zware verkoudheidachtige verschijnselen geen aspirine of ibuprofine te gebruiken, die werken verdunnend op uw bloed, wat dodelijk kan aflopen. Als Surinamers zouden we het spreekwoord moeten volgen van onze voorouders: Efu yu syi yu mati barba bron, bigin nat di fu yu. (Als je ziet dat je vriends baard brandt, begin de jouwe dan nat te maken)

Er zijn mildere vormen van dengue, maar het is nog altijd een ziekte die komt met veel lichaamspijnen, koorts,(tot wel 40 graden Celsius) zware hoofpijnen en malaise. Malaise is een totaal beroerd gevoel hebben, constant vermoeid en verzwakt zijn. En dat geeft dengue gedurende ongeveer 10 dagen.

Dodelijke dengue soort

In elk geval is het beste direct naar de dokter te gaan om te kijken wat u (of erger uw kind of uw oudje) scheelt. Kinderen spelen graag buiten dus ook dat vergroot de kans op dengue.

Bij de dengue soort die dodelijk kan zijn, Dengue Hemorragie, treden er ook spontane bloedingen op waar er slijmvlies is: bij het tandvlees en elders in de mond of keel, zelfs vaginale bloedingen kunnen optreden. Zodra u dus naast die dengue verschijnselen, bloed ziet komen uit lichaamsopeningen, of zelfs bij het tanden poetsen, spoed u zich naar de huisdokter of de eerste hulp, zodat zij u buiten levensgevaar houden.

Kleine beet, grote gevolgen 

Zoals u al heeft gelezen kan een kleine muggenbeet in de tropen grote gevolgen hebben. Daarom zijn witte kleren, lange mouw hemden en lange broeken, aan te raden als het donker is en u bent buiten. Deet is het smeermiddel of de antimuggenspray die u consequent moet gebruiken om dengue te voorkomen door uw anti muggen spul aan te brengen op ontblote lichaamsdelen.

Dengue wordt overgebracht door de Aedesmuskiet, hierboven vergroot op de foto, die vooral actief is in de schemering, dus bij zonsopgang ‘smorgens en in de late middag, net voor het donker wordt. De met dengue besmette muskieten ,of muggen, brengen het dengue virus over wat voor 1 a 2 weken deze pijnlijke en slopende ziekte kan veroorzaken en  als u de ernstigste vorm heeft; zelfs  tot de dood kan lijden.

Voorzorgsmaatregelen

In elke goed voorziene supermarkt en toerist shop is wel een antimuskietenmiddel verkrijgbaar. Als u slaapt in een hangmat, daar zijn ook passende klamboes (muggennet) voor te koop. Bent u al in de bosrijke gebieden zonder maskita gel, vraag wie krappa olie verkoopt. Krappa olie is zeer bittere, minder aangenaam ruikende olie uit de krappanoot, die muskietenbeten (en grasluizen) voorkomt en geneest.

Het is aan te raden onder een klamboe (muggennet) te slapen, een ventilator lijkt, maar is niet afdoende. Muskietenkaars die de hele nacht brandt is afdoende in een redelijk geventileerde ruimte.

Muskietenwierook  (deze brandt maar 1 uur) kan een oplossing zijn in een later gesloten ruimte, een airco natuurlijk ook. De slaapkamer een half uur voor het slapen gaan sluiten en bespuiten met een anti insectenspray, kan ook  werken, als de ruimte verder gesloten blijft.

Waterhoudende rommel opruimen

De dengue muskiet plant zich voort door eitjes te leggen in stilstaand water. Elke waterplas, niet stromende sloot of rommel als oude auto banden en flessen kunnen een dengue broedplaats worden. Zelfs een dop van een drinkflesje met wat water erin is genoeg om muskieten eitjes te laten uitkomen.

Wie hoge bomen heeft met boom ananassen erin, hoeft zich niet te verwonderen dat zich ook water verzameld in de grote stijve bladeren van deze plantaardige parasiet. Opruimen is het devies!

Stilstaand water

Stel dat je de pech hebt dat je naast of achter een leeg perceel woont waar zich plassen vormen na elk regenbuitje- al is regen nu schaars- of zo’n laaggelegen perceel waar altijd water glinstert tussen het struikgewas…

Zoek bij de winkel met landbouw benodigdheden naar dat biologisch middel uit India dat je drie maanden beschermt als je het in stilstaand water in je buurt plaatst. Het is gemaakt van niem, ziet eruit als een pak donuts (ringbol) en je bent beschermd in de drie maanden dat het langzaamaan oplost in het water  tegen muskieteneitjes, die muggen worden en andere waterinsecten, zonder dat je een gif poel creëert.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDengue voorkomen en levens redden in Suriname