donderdag 28 maart 2024
29 C
Paramaribo
11.9 C
Amsterdam
5
(3)

Dengue-infecties in Suriname vertonen stijgende lijn

lees ook ...

President Santokhi kondigt herziening aan na verloren Stalwe...

President Chandrikapersad Santokhi onthulde dat het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) ervoor heeft gekozen om geen advocaat af te vaardigen tijdens de juridische behandeling van de controv...

In Suriname is het aantal personen met dengue aan het stijgen. Dit heeft het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) gemeld. De positieve gevallen zijn vooral te merken in Paramaribo-Noord en Kwatta.

Wat is dengue?
Het denguevirus is de veroorzaker van dengue fever (DFF) ook wel knokkelkoorts genoemd, hemorragische koorts en dengue shock syndroom (DSS). DHF en DSS zijn twee vormen van ernstige dengue. Het virus wordt overgedragen door muggen die overdag steken.

Wat zijn symptomen van dengue?
De incubatieperiode voor het dengue virus ligt tussen de 3-14 dagen (meestal 4-7), na een beet van een geïnfecteerde mug. Het merendeel van de denguevirusinfecties verloopt zonder ziekteverschijnselen. Niet-ernstige denguevirusinfecties worden gekenmerkt door de volgende symptomen:
• Plotseling optredende koorts (tot 41 °C) met koude rillingen;
• Hoofdpijn, met name achter de ogen;
• Spier- en gewrichtspijn;
• Algehele malaise;
• Misselijkheid;
• Braken;
• Hoesten;
• Keelpijn.

Het BOG adviseert dat wanneer burgers deze klachten ervaren, het noodzakelijk is om naar de dokter te gaan. Wie dengue heeft opgelopen kan voorkomen dat anderen besmet worden door (alsnog) zelf anti-muskieten middelen te gebruiken (lotion, gel of spray), bedekkende kleding te dragen en ook overdag onder de klamboe te slapen. Niet-ernstige denguevirusinfecties herstellen na een aantal dagen tot een week. Iemand kan dengue wel meerdere malen krijgen.

De beste manier om deze ziekte te voorkomen is om broedplaatsen op te ruimen en watervoorraden af te dekken. Hierbij kunt u denken aan alle waterhoudende voorwerpen zoals vazen, bloempot onderzetters, fonteinen, autobanden, kapotte dakgoten, oude wasmachines en dergelijke. Door te slapen onder een klamboe kunt u ook voorkomen geprikt te door muskieten. Het ministerie van Volksgezondheid en het BOG houden de situatie goed in de gaten om een dengue-epidemie te voorkomen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDengue-infecties in Suriname vertonen stijgende lijn