donderdag 30 november 2023
27.6 C
Paramaribo
-0.1 C
Amsterdam
0
(0)

Demarcatiewerk cruciaal voor erkenning Inheemse volken in Zuid-Suriname

lees ook ...

Jogi misdraagt zich in DNA

Mahinder Jogi heeft tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) van zich laten horen op een ongepaste manier in ‘s lands vergaderzaal. Hij heeft waarnemend voorzitter van de assemblee  Harriet R...

Hoewel de demarcatie werkzaamheden in het verre zuiden van Suriname zwaar zijn, blijven de medewerkers van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), George Awankaroe en Jossmet Shanaupe, samen met lokale bewoners gemotiveerd om het desbetreffende werk af te ronden. Ze trekken al drie weken over het water en bos om het territorium van de Inheemse volken in het stroomgebied van de Tapanahonyrivier te demarqueren.

Dorpen zoals Pëlëlu Tëpu, Palumeu en Apetina liggen in dit gebied. “De afgelopen weken hebben de mannen hard gewerkt en we moesten door zeven krachtige sula’s”, vertelt Awankaroe. Intussen zetten ze het werk voort en Awankaroe en Shanaupe keren rond eind deze maand terug naar Paramaribo.

Awankaroe is bij VIDS pionier op het gebied van demarcatie. Hij deelt zijn kennis, vaardigheden en ervaring met Shanaupe die afkomstig is van Zuid-Suriname, waar ze momenteel aan de slag zijn. Tijdens de demarcatie wordt onder andere bewijs verzameld om aan te tonen dat het gebied de Inheemse volken toebehoort. Dat is zeer relevant in de strijd voor de wettelijke erkenning van de collectieve grondenrechten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDemarcatiewerk cruciaal voor erkenning Inheemse volken in Zuid-Suriname