zaterdag 25 mei 2024
30 C
Paramaribo
14.9 C
Amsterdam
0
(0)

Demarcatie Inheemse gebieden Tapanahonyrivier vordert gestaag

lees ook ...

Ali: “Santokhi beloofde oplossing voor visvergunningen...

Ifraan Ali, de president van Guyana, heeft tijdens een openbare bijeenkomst in Crabwood Creek, Berbice, aangekondigd dat hij samen met president Chandrikapersad Santokhi van Suriname de mogelijkheid o...

Medewerkers George Awankaroe en Jossmet Shanaupe van Bureau van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) zijn continu in beweging. Na het voorbereiden van demarcatiewerkzaamheden in Para-West eind augustus, zijn zij kort daarna afgereisd naar Pëlëlu Tëpu in het zuiden van Suriname.

Daar zijn zij, samen met lokale bewoners, het diepe bos ingetrokken om de demarcatie van het Inheemse gebied van het stroomgebied van de Tapanahonyrivier voort te zetten. Vanuit Tëpu zullen zij doorreizen naar Palumeu om in die omgeving hun werkzaamheden voort te zetten.

Hoofdkapitein Moshesi Shanaupe van Pëlëlu Tëpu reisde in augustus naar het Trio-dorp Missão in het noorden van Brazilië. Hij heeft het traditioneel bestuur van Missão onder leiding van granman Piitu Nakai geïnformeerd en zij hebben overlegd over het demarcatieproject. Nakai en andere dorpsleiders die aanwezig waren in Missão hebben hun volledige ondersteuning toegezegd.

Ook Pikin Saron in het inheems gebied Para-West zal gedemarqueerd worden. Dat is onlangs besloten tijdens een vergadering met dorpelingen en een delegatie van VIDS onder leiding van ondervoorzitter Selowin Alamijawari.

“We willen dat ons gebied snel wordt gedemarqueerd om meer zekerheid te hebben op onze grond”, zegt Clarise Moera-awalie, dorpshoofd van Pikin Saron. Alamijawari, ook dorpshoofd van Langamankondre in Marowijne, benadrukt dat demarcatie zeer belangrijk is in de strijd voor wettelijke erkenning van de collectieve grondenrechten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDemarcatie Inheemse gebieden Tapanahonyrivier vordert gestaag