maandag 4 maart 2024
23 C
Paramaribo
6.8 C
Amsterdam
5
(1)

Delegatie uit Roraima, Brazilie bezoekt Suriname

lees ook ...

SATCA kondigt harde acties aan

De Surinaamse Associatie van Luchtverkeersleiders (SATCA) heeft aangekondigd dat het tot harde acties zal overgaan. Het bestuur van de bond is momenteel in overleg om de deta...

Gouverneur Antonio Denarium van de Staat Roraima, Brazilië, vergezeld door een delegatie en private investeerders heeft op zaterdag 17 december 2022 een formeel bezoek gebracht aan president Chandrikapersad Santokhi. De partijen voerden overleg om de bilaterale relatie op het gebied van handel en productie te versterken.

Het bezoek volgde op het bezoek van minister Parmanand Sewdien met delegatie bestaande uit leden van de private sector eerder dit jaar aan Roraima dat in het noorden van Brazilië ligt. Roraima heeft de afgelopen 08 jaar op het gebied van landbouw en veeteelt grote vooruitgang geboekt. Gezien de strategische geografische ligging en deskundigheid op het gebied van essentiële grondstoffen voor voeding, is Roraima een uitstekende potentiële partner voor Suriname op het gebied van bilaterale handel en productie, en kan Suriname tevens dienen als poort naar de Caricom en EU.

Tijdens dit bezoek is er gesproken de lopende handel tussen Roraima en Suriname, waarbij sojameel en -olie alsook fruitpulp naar Suriname worden geëxporteerd. Vanwege de doelstellingen van Caricom om de kosten voor voedselimport voor 2025 met 25 procent te verlagen, zullen Suriname en Guyana met Brazilië als strategische partner een prominente rol moeten vervullen teneinde dit te bereiken. Daarnaast is met de huidige wereldcrisis en oorlogen bewezen dat regionale partnerschappen noodzakelijk zijn.

Er zijn tussen de private sector, minister Sewdien en gouverneur Denarium concrete afspraken gemaakt over technische praktijktrainingen, waarbij Suriname de mogelijkheid is geboden om: 10 agrariërs naar Roraima te sturen om getraind te worden in industriële cultivatie van diverse agrogrondstoffen: om het land-, lucht- en zeeroutes voor personen- en goederenverkeer te vergroten; om proactief te werken met lokale private stakeholders en in ppp-verband versneld te assisteren bij essentiële landbouwprojecten.

Met betrekking tot energie is er gesproken over investeringen in zowel gas als waterkracht, waarbij Roraima investeerders heeft die dit in Suriname willen ontwikkelen voor de lokale markt om de industrieën op gang te krijgen, maar ook en vooral voor energieexport naar de zuiderburen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDelegatie uit Roraima, Brazilie bezoekt Suriname