dinsdag 6 december 2022
32.6 C
Paramaribo
6.1 C
Amsterdam
5
(1)

Defensie minister wil dienend leger

lees ook ...

BEP noemt politieke situatie in Suriname angstaanjagend

De politieke partij Broederschap & Eenheid in de Politiek (BEP), wil met een korte statement zoals hieronder verder verwoord, aan land, volk en achterban te kennen geven, dat de actuele politieke ...

Minister Krishna Mathoera van Defensie zei op vrijdag 27 november 2020 bij de opening van de workshop “Defensie Voorwaarts” in de Ballroom van Lalla Rookh dat zij geen leger wil dat een politiek instrument is, maar een leger dat maatschappelijk gedragen wordt.

De minister wil ”een toekomstig leger, dat niet gevormd wordt in kleine kamers met autoriteit en dwang, maar een leger, dat van het volk is.” Zij benadrukt dat Defensie er is voor de Surinaamse burger, die de belangrijkste klant is. Het leger moet regeringswisselingen en politieke tijdvlakken overstijgen en het volksbelang dienen, ongeacht welke regering het land leidt.

Met de workshop wordt de aanzet gegeven tot het maatschappelijk debat over de toekomst van Defensie. Hieraan zouden journalisten, bedrijven, wetenschappers, artsen en een brede groep mogen bijdragen. “Welk soort leger willen we en wat is de waarde van het leger?”, zou de vraagstelling kunnen zijn. Ze merkte op dat het belang van een defensieapparaat vaak wordt onderschat. “Een stabiele en veilige wereld en leven in vrijheid is van onschatbare waarde voor elke Surinamer.

De missie van bescherming van de omvangrijke en vaak moeilijk begaanbare grenzen en het binnenland, door het ministerie van Defensie, kan alleen volbracht worden wanneer die goed voorbereid en toegerust is. Het leger moet goed geïnformeerd zijn en ook de juiste prioriteit toekennen aan haar kerntaken . “We willen een professionele organisatie zijn, die slagkracht heeft en vertrouwen uitstraalt”, aldus de minister

Minister Mathoera ziet graag een leger dat een boegbeeld is van vaderlandsliefde, dienstbaarheid en excellentie, een organisatie die de uitdagingen van het digitale tijdperk  aankan en benut. De basis van het leger moet op orde worden gesteld, waardoor het ondersteuning kan geven aan de samenleving.

De bewindsvrouwe zei over het personeel dat zij waardering en respect moeten krijgen en dat dat  vertaald moet worden naar haar rechtspositie. Er moet een duidelijk minimumniveau van welzijn kunnen worden gegarandeerd aan militairen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

7 REACTIES

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDefensie minister wil dienend leger