woensdag 29 november 2023
25.5 C
Paramaribo
3.6 C
Amsterdam
0
(0)

Defensie gaat cybercriminaliteit effectiever aanpakken

lees ook ...

Presidentiële werkgroep start huis-aan-huis onderzoek in Flo...

De presidentiële werkgroep Wijken in Ontwikkeling (WIO) is van plan binnenkort te beginnen met een wetenschappelijk buurtonderzoek in Flora B en de omliggende gebieden. Het hoofddoel is het verzamelen...

Het ministerie van Defensie wil zich inzetten om eventuele hackers een stap voor zijn en de cybercriminaliteit aanpakken. Er vindt in dit kader in de komende maanden een Cyber Analist Training plaats bij de Surinaamse Militaire Academie (SMA). Op deze locatie heeft defensieminister Krishnakoemarie Mathoera maandag de kick-off van deze bijzondere training gedaan.

Dit gebeurde in aanwezigheid van de waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger, luitenant-kolonel Werner Kioe A Sen, defensiedirecteur Sherif Abdoelrahman, de staf van het ministerie en de 16 trainees. De bedoeling van deze opleiding is te komen tot een effectievere aanpak van cybercriminaliteit in Suriname. Minister Mathoera spreekt van een mijlpaal voor haar departement. Ze vindt het belangrijk, dat Suriname in deze steeds digitaliserende wereld ook voorbereid is op de dreigingen die met deze ontwikkeling gepaard gaan.

“Geautomatiseerde systemen kunnen gehackt worden. Er kunnen ook gelden van je rekening weggemoffeld worden”, merkt de defensieminister op. Volgens haar moet men niet uit het oog verliezen dat bij het ministerie van Defensie ook systemen gelekt kunnen worden en er schade gebracht kan worden aan belangrijke informatie. De bewindsvrouw benadrukt dat cyberveiligheid prioriteit geniet in haar beleid.

“Cybercriminaliteit gebeurt zeer accuraat en komt steeds meer voor”, stelt de defensieminister. De samenleving is volgens haar gebaat bij cyberveiligheid. Minister Mathoera wil middels het trainen van personeel eventuele hackers een stap voor zijn.

De geselecteerde trainees zijn na een accuraat voorselectietraject gekozen. Na verschillende informatiebijeenkomsten en selectiegesprekken in maart van dit jaar, vond in april een tweede ronde van selectiegesprekken plaats door Interpoint Developmentcenter Caribbean en het ministerie van Defensie.

Het traject van het IT-trainee programma wordt verzorgd door IPTH Academy uit Nederland in samenwerking met Interpoint Caribbean. De SMA zal voor de komende 12 maanden de locatie zijn van waaruit de trainingen verzorgd zullen worden. De trainees ontvangen elk een laptop met alle officiële licenties in bruikleen. Na het voltooien van de training ontvangen zij een certificaat.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDefensie gaat cybercriminaliteit effectiever aanpakken