donderdag 28 september 2023
26.6 C
Paramaribo
17.6 C
Amsterdam
0
(0)

Defensie en South Dakota National Guard bespreken voortgang en nieuwe projecten

lees ook ...

4 Brazilianen met moord op hun geweten gevlucht uit cellenhu...

Zes arrestanten zijn op zondag 24 september 2023 ontvlucht uit het cellenhuis van het politiebureau Nieuwe Haven. Het gaat om de zes arrestanten A.A.R, C.R, C.R, L.E., C.D.R, en R.M., vier Brazilianen...

Om de banden tussen de South Dakota National Guard (SDNG) en het Surinaamse ministerie van Defensie verder te versterken, heeft brigade-generaal Deborah Bartunek, directeur van de gezamenlijke staf van de SDNG, afgelopen week een ontmoeting gehad met minister Krishnakoemarie Mathoera en kolonel Werner Kioe A Sen, de bevelhebber van het Nationaal Leger.

Tijdens het overleg zijn verschillende onderwerpen besproken, waaronder lopende en nieuwe projecten in het kader van het state partnership programma, dat al 17 jaar bestaat. Een van de nieuwe projecten die ter sprake kwam, richt zich op de elektriciteitsvoorziening op Stoelmanseiland.

Minister Mathoera benadrukte het belang van het uitbreiden van de detacheringsposten en het bieden van goede faciliteiten. Stoelmanseiland heeft op dit moment onvoldoende schone energie, terwijl het eiland naast een detacheringspost van het leger ook scholen, een medische post, een politiepost en meerdere overheidskantoren heeft. De minister onderstreepte dat een elektrificatieproject met hydro-energie ten goede zou komen aan alle betrokken partijen.

Het partnerschap tussen South Dakota en Suriname omvat niet alleen militaire uitwisselingen en trainingen, maar ook humanitaire activiteiten, zoals gratis medische en tandheelkundige diensten, informatie-uitwisseling over gevaarlijke stoffen, noodhulp na rampen, noodoperaties en renovatie van gebouwen, waaronder scholen.

In de afgelopen twee jaar zijn al zes scholen gerenoveerd, en in april van dit jaar zijn er renovatiewerkzaamheden ter waarde van 90.000 US dollar uitgevoerd op verschillende scholen, waarbij ook schoolmateriaal is gedoneerd. Vergelijkbare projecten zullen in de komende periode worden voortgezet.

Daarnaast speelt de Women Peace and Security (WPS) activiteit een belangrijke rol in deze samenwerking. Brigade-generaal Bartunek is de eerste vrouw die de rang van brigade-generaal heeft bereikt bij de SDNG.

Minister Mathoera benadrukte dat dit een inspiratie is voor Surinaamse vrouwen in het Nationaal Leger en dat zij ook hoge functies kunnen bekleden en leiding kunnen geven aan krijgsmachtsdelen. Tijdens haar bezoek heeft brigade-generaal Bartunek ook aparte gesprekken gevoerd met kolonel Jerry Slijngard, coördinator van NCCR, en kolonel Justus Hew A Kee, commandant van het IDO, en zijn staf.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDefensie en South Dakota National Guard bespreken voortgang en nieuwe projecten