maandag 26 februari 2024
25 C
Paramaribo
5.7 C
Amsterdam
0
(0)

Deel herstelplan al uitgevoerd zegt de President

lees ook ...

Noodtoestand in Wageningen door aanhoudende bosbranden

In de afgelopen weken wordt Wageningen geplaagd door aanhoudende bosbranden, wat heeft geleid tot een verslechterende situatie in de regio. De inwoners klagen over een scala aan gezondheidsprobleme...

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Verenging van Economisten in Suriname (VES), heeft president Santokhi aan het aanwezige gezelschap in het auditorium van Assuria Hermitage  de pijlers van het Herstelplan voorgelegd. Verder heeft de regeringsleider ook aangegeven dat de belangrijkste zaken, verankerd in het plan, reeds zijn aangepakt of in uitvoering zijn.

Het Herstelplan heeft naar zeggen van de president als fundament een gezond begrotingsbeleid, waarbij het herstel van de economische groei en de schuldvermindering, primair zijn. Ten tweede, een staatsschuld/bbp-ratio die trendmatig omlaag moet, richting de 60%. De derde pijler, is naar zeggen van de president de versterking van het Sociaal Vangnet. Een sociaal vangnet is cruciaal om de kwetsbaren beter te beschermen. “Wij gaan de sociaal zwakkeren niet in de steek laten. Ook dit is in uitvoering en wordt verder aangescherpt”, laat het staatshoofd weten.

Een van de fundamentele pijlers van het Herstelplan is een verbetering van het monetair beleidskader, waardoor monetaire financiering wordt uitgesloten. “Er is reeds een ‘Memorandum of Understanding’ getekend tussen het ministerie van Financiën en de Centrale Bank om dit te voorkomen”, benadrukt het staatshoofd. De externe waarde van de SRD zegt de president, zal door de markt bepaald worden. Diefstal van de kasreserves, – spaarmiddelen van het volk zal voorkomen worden. Ook de positie van de Centrale Bank is verankerd in het Herstelplan. “De zwaargehavende Centrale Bank zal weer een zeer solide Centrale Bank worden, door herkapitalisatie”, beklemtoont het staatshoofd.

President Santokhi heeft aangegeven dat de Internationale Reserve versterkt zal worden. De commerciële banken zullen versterkt worden, waardoor de burger haar zuur verdiend geld, weer kan sparen bij sterke Surinaamse banken. De gewijzigde Bankwet door de regering is vorig week goed gekeurd. “En als laatste punt is Suriname door ongebreidelde corruptie van de vorige Regering, bankroet gemaakt. Daarom zal de corruptie worden aangepakt”, maakt de regeringsleider zijn punt.

Volgens de president zijn reeds 20 procent van de maatregelen al geïmplementeerd, en nog eens 70 procent is al in uitvoering genomen. De cruciale maatregelen zijn reeds getroffen, en zijn belangrijke randvoorwaarden voor groei al neergezet. “De ernstige crisis, waar we mee geconfronteerd werden, te weten een lege staatskas, gebrek aan deviezen, een enorm begrotingstekort en een hoge schuldenberg, is onder controle gebracht”, aldus  de president.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDeel herstelplan al uitgevoerd zegt de President