donderdag 23 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
11.1 C
Amsterdam
0
(0)

De zuurstofcontainers uit Nederland zijn in Suriname

lees ook ...

VES Ramautarsing oneens met president over voorgehouden verl...

In een gesprek met Suriname Herald liet Winston Ramautarsing zijn verontwaardiging merken ten aanzien van de belofte van de president dat de koers en benzineprijzen, dit jaar nog  zullen dalen na de g...

Suriname heeft van Nederland twee zuurstofcontainers ontvangen, waarmee medische zuurstof kan worden gemaakt. De containers zijn aangekomen in Suriname.  Meegereisd zijn  Marc Sprenger ex-directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid  en Milieu, een team van speciale medici en ook persoonlijke beschermingsmiddelen.

Er ontstond door een samenloop van omstandigheden een tekort aan zuurstof in Suriname, waardoor er met spoed een bezending uit Frans-Guyana moest komen.

De Nederlandse ambassade  heeft meegedeeld, dat de goederen vrijdag afgeleverd worden en dat de missie onder leiding van Sprenger zal “kijken en luisteren wat exact nodig is om de noodsituatie met de Surinaamse medici onder controle te krijgen”. De bedoeling is  waarschijnlijk volgend week al,  veertigduizend doses AstraZeneca-vaccins naar Suriname te sturen.

“Ook wordt gewerkt aan het mogelijk maken van een donatie van vijftigduizend doses Moderna in twee tranches. Dit loopt vooruit op de latere levering van in totaal 500.000 tot 750.000 AstraZeneca-vaccins”, volgens de Nederlandse ambassade. De Surinaamse regering heeft intussen bepaald, dat ambassadeur Rajendre Khargi de noodhulp voor Suriname vanuit Nederland  coördineert.

De hulpverleners hebben zich, volgens de Communicatiedienst Suriname, voorgenomen om al hun activiteiten met elkaar af te stemmen, zodat de  de acute noodhulp aan Suriname optimaal is. Ook is er vastgesteld dat het beschikbaar krijgen en transporteren van vaccins, een topprioriteit is.

Intensive care  specialisten, algemeen verpleegkundigen, laboratoriummedewerkers, zaalartsen en medische specialisten, onder wie intensivisten en infectiologen maken deel uit van het team. Medicatie, beademings- en monitoringsapparatuur met bijbehorend verbruiksmateriaal is ook beschikbaar gesteld voor de zorg.

Khargi had maandag een bijeenkomst met Sprengers en vertegenwoordigers van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Daarbij waren ook aanwezig cabaretier Jörgen Raymann, Kathleen Ferrier van het Diaspora-instituut Nederland, internist-infectioloog Denise Telgt, chirurg Chander Mahabier en intensivist-cardioloog Pranobe Oemrawsingh.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDe zuurstofcontainers uit Nederland zijn in Suriname