donderdag 18 juli 2024
23.7 C
Paramaribo
17.3 C
Amsterdam
3.4
(5)

De ziekten van Santokhi

lees ook ...

Man dodelijk gewond bij rotonde aan Koningstraat

Vanmorgen is A.L. (61) tragisch om het leven gekomen bij de rotonde aan de Koningstraat. Hij liep dodelijke verwondingen op aan zijn hoofd en is ter plekke overleden aan de gevolgen van hevig bloedver...

Santokhi zegt hij voelt zich kerngezond, maar hij gaat naar Nederland om medische redenen. Met zijn aan verering grenzende bewondering voor Holland gaat hij uiteraard daar naar toe. Aangezien hij naar de westerse artsen gaat, hier een bijdrage vanuit Suriname door een niet westerse benadering van zijn gezondheid en ziekten te geven, een holistische diagnose.

Oost indisch doof
Bij de niet westerse manier van diagnose stellen bekijkt men de mens holistisch, dat betekent, als geheel. Het lichaam in samenwerking met de geest, verstand, ziel en emoties. Bewegingen en handelingen geven vaak ook te zien wat er mis is met de zintuigen. Chan Santokhi houdt zich doof voor de pijn en de pinari van het volk dat hij zou moeten dienen. De diagnose oost indisch doof is daarom duidelijk. Hij moet oppassen dat hij niet echt, fysiek doof wordt van zijn gewoonte niet te luisteren.

Blind
Als je goed kijkt zie je in Chans ogen dollar, euro’s en srd tekens. Santokhi is verblind door hebzucht. Hij kan ook geen oplossingen voor Su zien omdat hij verblind is door zijn graaizucht. Daarbij is hij verschrikkelijk koppig, dus in deze dodenrit die zijn beleid ervan maakt, galoppert hij niets ontziend voort als een hondsdol paard met oogkleppen op. En a volk e dede ini a film.

No abi yeye
Een holistische manier van diagnose stellen heet in het Sranan kot’wan luku, maar dan gaat het meer om het spirituele van de mens. Over Santokhi zegt men: a man no abi yeye, hij heeft geen ziel in die zin van geen eergevoel om te weten dat je moet opstaan als men je herhaaldelijk wegjaagt, een schaamteloos mens dus, als we dit asociaal aspect van hem volgens de winti filosofie= wintologisch bekijken.

Waterman
Astrologisch gezien is Chan Santokhi een waterman. Sommige watermannen verliezen zich in dromen, zij zitten vol plannen en beloften geschreven op water. Op water schrijven kan niet, dus u begrijpt het gaat over plannen en beloften die even snel wegspoelen als de klank van zijn woorden stopt. Maar hij blijft liegen in een waterval van woorden. Dat is een kant van de waterman in Chan.

De andere kant van waterman Santokhi is de snelle waterstroom die alles omver spoelt, te zien aan de propaganda die maakte dat men hem koos als president. Hij is in het negatieve misschien wel de koppigste doorzetter in Su. Intussen heeft 80% van de Surinamers al door dat Chan liegt en vliegt enkel met het doel om zichzelf, familie en vrienden te verrijken. Zijn regeerstijl en handelen is als een heftige overstroming met vervuild water, zeer vernietigend.

Chans handelen is als een stroomversnelling, zijn er stenen op zijn weg dan worden die gewoon gepasseerd gaat het niet rechtsom, dan linksom, of erover heen. Intussen vernietigd het vervuild water mens, dier, gebouwen en andere menselijke voorzieningen op zijn weg. Alles wat stevig is wordt minimaal uitgehold en zwak gemaakt. Na drie jaar observeren hebben wij nog veel meer ongezondheid kunnen zien, te lezen in het vervolg artikel over de ziektes van Santokhi.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

13 REACTIES

13 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDe ziekten van Santokhi