dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
18.5 C
Amsterdam
5
(1)

De wrakingskamer wees het verzoek van Kanhai af

lees ook ...

Nog 1 jaar tot de volgende verkiezingen

De regering van president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk in Suriname is inmiddels vier jaar aan de macht, met nog één jaar te gaan voor de volgende verkiezingen. Santokhi’s regering, ...

 In de hoger beroep zaak van de 8 decembermoorden stelde raadsman Irvin Kanhai van de verdachten dat Rechter Dennis Kamperveen en slachtoffer André Kamperveen dezelfde grootvader hadden. Het blijkt dat de rechter en het slachtoffer dezelfde overgrootvader hadden. De wrakingskamer van het Hof van Justitie heeft het verzoek tot wraken op grond hiervan afgewezen, omdat dit onvoldoende is om een rechter te wraken.

Rechter Dennis Kamperveen zal dus niet verwijderd worden. Er is verder ander onjuiste informatie vervat in het wrakingsverzoek. Uit het verslag van de griffier over de plaatselijke schouw in december in Fort Zeelandia is niet gebleken, dat de rechter alleen belangstelling had voor slachtoffer Kamperveen. Vragen ten aanzien van hem waren geïnitieerd door de waarnemend-griffier, en daarna gingen de overige rechters erop in, waaronder Kamperveen.

Aanwezig tijdens de uitspraak waren de verdachten Desi Bouterse, Ernst Geffery en Stephanus Dendoe. Benny Brondenstein was afwezig, omdat hij woensdag aan een medische therapie is begonnen.  De rede van afwezigheid van Iwan Dijksteel is onbekend.

Volgens de wrakingskamer hebben de verdachten niet aannemelijk kunnen maken, dat er mogelijk sprake was van vooringenomenheid en partijdigheid zijdens rechter Kamperveen.

Ook heeft de magistraat ontkent, dat hij  mogelijk uit besprekingen in familieverband  over informatie zou kunnen beschikken, die zijn oordeelsvorming in deze zaak zou kunnen beïnvloeden. Behalve het feit dat de verdachten niet concreet hebben aangegeven over welke informatie het hier gaat, kwam naar voren dat de rechter zelfs geen band had met het slachtoffer tijdens zijn leven.

Rechter Kamperveen moest zich terugtrekken uit de strafzaak, maar legde zich niet bij de wraking neer. Hij maakte zowel schriftelijk als mondeling zijn standpunt hierover vorige maand kenbaar. De rechter gaf duidelijkheid over het bloedverwantschap met slachtoffer Kamperveen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDe wrakingskamer wees het verzoek van Kanhai af