Het verschijnsel dat er vroeg ‘s morgens al tienerjongens en jonge mannen op de straat hoek staan heeft zijn oorzaak. Je kan dit fenomeen van verschillende kanten bekijken. In gesprek met drs Armand Zunder over reparations kwam dit probleem ook aan de orde. Zunder vroeg zich af hoe dat komt. Heeft het te maken met het feit dat de jongens geen toekomst perspectief zien?
Sranan Peyri heeft daar een eigen visie op. We gaan er van uit dat het op straat staan te maken heeft met armoede (kleine woonruimte) en morele zwakte. En verder… niets te doen hebben (ledigheid). Geen vast werk en weinig scholing. Dus dan is het af en toe karweitjes doen of een hosseltje. Misschien ook kruimeldiefstallen, want het speekwoord ledigheid is des duivels oorkussen is een bewezen feit.
Plan van aanpak
Het plan van aanpak zou beginnen met de werkloze heren eerst netjes oproepen om zich te registreren. Vooral ook om naar hen luisteren wat hun problemen zijn en waarom zij ‘s morgens vroeg al op de hoek bij de winkel staan.
Wanneer zij niet uit zichzelf gaan worden zij na geobserveerd te zijn ’s morgens vroeg al opgepakt wanneer zij bij de winkel staan. Trouwens, er zijn een heleboel spookambtenaren die je voor dit actieplan kan inzetten. Wie nog beneden de18 jaar is of ongeschikt voor het leger wordt aan Rumas afgeleverd, betaald door de Staat. De rest krijgt een oproepingsbrief om in de militaire dienst te gaan.
Ontwikkelingsleger
De militaire dienst geeft discipline en heeft mogelijkheden. Er moet ook veel aandacht uitgaan naar hun morele vorming. Men kan deze jongens/mannen een vak aanleren in de dienst. Onderzoek moet uitwijzen waar er behoefte is aan werknemers. Het leger kan ook werken met uitleen krachten.
Het bedrijf of de organisatie, die -nog-niet winstgevend is, geeft een deel van het salaris. En de overheid het ander deel. Men moet zorgen dat men de mannen goed betaald, want anders vinden ze het waisting time. Want wie niet van huis uit basisbehoeften als onderdak en land heeft, kan in verval raken als het salaris ontoereikend is. En dan gaan sommigen op de hoeken staan, met vaak slechte gevolgen.
Gemeenschapswerk
Er is zoveel community werk dat het leger al doet zei de minister van Defensie Krishna Mathoera laatst. Het is wel jammer dat zij daarna zegt dat militairen zelf ontslag nemen. En dat de organisatie te groot is. We weten niet wat de minister bedoeld met te groot. Naar onze bescheiden mening heb je nooit genoeg militairen om kordaat op te treden om de landsgrenzen te beschermen, te beginnen in het Tigri gebied. Community werk door het leger mag best wel wat zichtbaarder in de samenleving, want de minister heeft verder geen concrete zaken genoemd.