dinsdag 3 oktober 2023
27.2 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
5
(1)

De uitvoering van het pilotproject Taakstraffen

lees ook ...

China belooft voortgezette steun aan Suriname voor economisc...

China heeft aangekondigd dat de samenwerking met Suriname op verschillende terreinen zal worden voortgezet. De Chinese regering onderzoekt de mogelijkheden om Suriname te helpen bij het bevorderen van...

Het pilotproject taakstraffen dat door het Openbaar Ministerie wordt uitgevoerd sinds april van dit jaar, zal zich uitsluitend richten op het uitvoeren van onbetaalde arbeid van maximaal 40 uur en zal binnen de ressorten van Bureau Geyersvlijt, Bureau Nieuwe Haven en Bureau Keizerstraat worden uitgevoerd.

De afdoening middels een werkproject heeft onder andere als voordeel dat de verdachte iets terugdoet voor de maatschappij, terwijl hij ook boete doet voor hetgeen hij heeft misdaan. Ook is bewezen dat deelnemers aan taakstraffen, minder snel recidiveren. Als de deelnemer aan de pilot zijn werkproject niet voltooit of niet goed meewerkt, zal het OM alsnog tot vervolging overgaan.

Waarnemend korpschef van het Korps Politie Suriname, Ruben Kensen, heeft een ruimte beschikbaar gesteld aan de afdeling Forensisch Maatschappelijke Zorg (FMZ) van waaruit het de taken ten behoeve van de pilot kan uitvoeren. Op 01 februari 2023 overhandigde de korpschef de sleutels van de werkruimte op Bureau Geyersvlijt aan het hoofd van de afdeling FMZ, mevrouw Gaynel Nyon-San A Jong.

Twee medewerksters van de afdeling FMZ zijn op 01 april 2023 gestart met de uitvoering van hun werkzaamheden. Zij hebben de taak het OM schriftelijk te informeren over de geschiktheid van de mogelijk voor de taakstraf in aanmerking komende verdachte. Ook dragen zij zorg voor de administratieve afwikkeling van het proces.

Voor het uitvoeren van de onbetaalde arbeid zijn twee werkplekken uitgekozen, namelijk het onderdirectoraat Algemeen Beheer van het ministerie van Justitie en Politie en het directoraat Openbaar Groen van het ministerie van Openbare Werken.

De afdeling FMZ bepaalt bij welke van de twee werkplekken iemand geplaatst wordt en ziet toe op de uitvoering van de werkzaamheden.

Momenteel werkt de Commissie Uitvoeringsbesluiten Taakstraffen aan de uitvoeringsbesluiten die ertoe moeten leiden dat niet alleen buiten proces, maar ook bij vonnis taakstraffen opgelegd kunnen worden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDe uitvoering van het pilotproject Taakstraffen