dinsdag 27 februari 2024
26 C
Paramaribo
3.7 C
Amsterdam
3.3
(6)

De top tien salarissen van Caraïbische staatshoofden  

lees ook ...

NDP is in een spagaat en verdacht tam met een doppie pistool...

Valt het niet op dat NDP zo tam is terwijl de VHP al jaren op ze beukt over wanbeleid, wanpraktijken, malversaties en corrupties door de NDP. Het valt erg op dat zelfs NDPer’s zich beginnen af te vrag...

Jirie Carribbean is een digitaal medium waarvan de mooie, korte  video’s op internet verschillende belangrijke zaken over het Caraïbisch gebied belichten, onder meer op het gebied van toerisme, educatie, economie en veiligheid. Op Jirie Carribbean zijn bijvoorbeeld de top tien (ei)landen met de snelst groeiende economieën, de beste scholen en de veiligste  vakantie plaatsen te vinden.

Suriname?

Suriname komt op geen van deze positieve lijsten voor. Een van de laatste lijsten waarop Suriname wel voorkomt is die van de top tien salarissen van Caraïbische staatshoofden. Vandaar dat we een deel van deze top tien hebben vertaald, vermeld hoe lang deze staatshoofden in functie zijn, wat ze hebben gestudeerd, wat hun jaarsalaris is en op hoeveel maal van het gemiddelde jaarsalaris in hun land dat neerkomt. Voor de duidelijkheid hebben we al hun lonen in Amerikaanse dollars (U$) weergeven.

Presidentiële lonen

Onze mooiste plek, zelfs op wereldlijst, is die als groenste land. Maar dat is de huidige regering bezig weg te gooien, door op corruptieve wijze Mennonieten vele tienduizenden hectaren bos te geven om te vernietigen. Toch kwamen we onlangs als land, in een top tien van Jirie Carribean, namelijk toen het ging over de salarissen van presidenten in het Caribische gebied.

De hoogste salarissen van Caribische presidenten en premiers worden in de video opgenoemd van de tiende tot de eerste plaats. Op nummer 10 staat dokter Terrance Drew van St.Kitts & Nevis een arts die politicus werd. Hij werd verkozen in 2022 en verdient een bescheiden 55000 U$ per jaar. Dat is 3x het gemiddelde salaris van de twee kleine eilanden.

Op 9 staat Gaston Brown, de premier van Antigua en Bermuda, een financieel en bank deskundige gekozen en herkozen vanaf 2014. Premier Brown verdient U$ 55005 per jaar en dat is 2x het gemiddelde salaris van de eilanden die hij bestuurt.

In St Vincent en de Grenadines regeert Ralph Gonzales sinds 2004. Hij is drs. in de bestuurskunde en is de langst zittende (meest herkozen) premier in het Caribisch gebied. Hij staat op de 8ste plaats en verdient U$ 55724 per jaar, dat is 3 keer het gemiddelde jaarsalaris aldaar. Hij is vooral bekend vanwege zijn strijd voor herstelbetalingen vanwege de slavernij de zogeheten reparations.

Op nummer 7 staat dr. Andrew Holness van Jamaica. Gekozen sinds 2016 heeft hij elke salarisverhoging voor zichzelf geweigerd uit solidariteit met zijn arme volk. Hij verdient jaarlijks totaal U$ 58550 en dat is 4X het gemiddelde jaarsalaris van de Jamaicanen. Hij was 39 jaar toen hij gekozen werd en daarmee de jongste premier die het Caraïbisch gebied ooit gekend heeft.

Trinidad en Tobago, bekend als zowat de welvarendste eilanden in het Caribisch gebied, ook al  vanwege hun olie en gas voorkomens, hebben Keith Rowly als president sinds 2005. Deze president is van huis uit ingenieur (geoloog) en verdient  5X het gemiddelde salaris van deze eilandbewoners, namelijk 85.655 U$ per jaar, en staat daarmee op nummer 6 op de Caraïbische lijst van presidentiële lonen . (Wordt vervolgd met: Is Santokhi een nul met veel nullen? Vergelijk zelf.)

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnDe top tien salarissen van Caraïbische staatshoofden