Suriname ALTIJD Dichtbij

column

De Tacticus versus de Strateeg

Geplaatst

op

Memorandum

De NDP en de VHP, twee grote politieke partijen, respectievelijk van de vorige en de huidige regering, zouden een Memoranding of Understanding met elkaar hebben gesloten die uitgelekt is. Ik neem aan dat deze MOU werkelijk van Chan(VHP) de huidige en Bouta(NDP) de vorige president komt, omdat ze na de uitslag van de verkiezingen uren met elkaar hebben zitten praten toen bekend was welke partijen de regering zouden gaan vormen. Bouta zei ook steeds dat hij en Chan afspraken met elkaar hadden gemaakt en hij werd niet door Chan tegengesproken. Belangrijk is ook, dat geen van beiden het MOU verhaal heeft ontkend of als vals heeft bestempeld.

Onder punt 3 van de MOU die u in ons magazine kunt lezen, staat dat ‘het mandaat van de aftredende regering in de overgangsperiode zich beperkt tot het strikt noodzakelijke, om te voorkomen dat de nieuwe regering onnodig belast wordt.’ Dit is de enige afspraak die honderd procent in het voordeel van de nieuwe regering lijkt te zijn. En de aftredende regering heeft zich er niet aan gehouden. Punt 4 wilde ‘dat in landsbelang waar nodig, continuïteit van beleid gefaciliteerd wordt door gezamenlijk op te trekken op ministerieel niveau.’ Huh, hoezo ministerieel niveau, denk ik dan. Alleen de coalitie kan werken op ministerieel niveau. Als je bent weggestemd, en dat is de NDP, dan is er geen ministerieel niveau voor jou. Als je mee wil blijven doen, doe het dan met je zetels en je stem in de Nationale Assemblee. En dan wil men ‘continuïteit van beleid’. Ik vraag me af of Bouta echt had gedacht dat het ‘Nyan Dringi Prisiri’, of het’: ‘Na mij de zondvloed’ wanbeleid, navolging verdiende. Punt 5 en 6 gingen over het ‘niet openen van een heksenjacht op overheidsfunctionarissen uit NDP gelederen.’ Goed bekeken, wilde de weggestemde partij gewoon mee blijven regeren. Zijn ze nou helemaal gek geworden? Heeft men ze daarvoor weggestemd? Ook uit punt 9(zie MOU) blijkt dat ze mee wilden blijven doen. Ze hebben tien jaar de tijd gekregen om te regeren, en de waarde van de Surinaamse Dollar is minder dan een kwart waard van wat het tien jaar geleden was ten opzichte van de US dollar. Chan zal gedacht hebben: Meedoen …. Mijn schoen!

Maar waarom zou Chan dan zo een overeenkomst met Bouta sluiten? Ik vermoed dat Chan, Bouta niet tegen zich in het harnas wilde jagen voordat hij de macht overgedragen kreeg. Want stel dat Bouta nog meer onverantwoordelijke uitgaven zou gaan doen? Veel heeft Chan’s  voorzichtigheid echter niet geholpen. De afzwaaiende regering zondigde zwaar tegen punt 3 van de overeenkomst. Wat men was vergeten te regelen of te stelen werd alsnog tijdens de transitie periode geregeld en achterover gedrukt. Aan Chan de Tacticus heeft het niet gelegen. Hij praatte Bouta de Strateeg maar naar de mond, want zou het niet baten, het zou ook niet schaden. De MOU was niet ondertekend! – culturu.com – Christa Sluisdom

11 Reacties
11 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hunvrey
maandag 24 augustus 2020 18:16

Alle criminelen dienen opgesloten te worden. Punt. Gewoon gelijke rechten. Wat MOU. Dat is gewoon poppenkast voor bouta. Hij speelt met onze gevoelens omdat we echte democraten zijn. Opsluiten of verbannen!!!

Percy
maandag 24 augustus 2020 19:47

De Tacticus versus crimeneel.Die krant snapt er ook helemaal niets van, of zijn ze daar soms ook ban van het Beest Bouterse

Zwartje
maandag 24 augustus 2020 20:33

Haha, Bouta is geen tacticus noch strateeg. Wat hij is: moordenaar, dief van volk en staat, rover van bank en volk, idioot, dom, achterlijk, drugsdealer en handelaar. Het paarse beest heeft absoluut geen competenties. Heeft het land arm en verloederd achtergelaten. Hetzelfde geldt voor de rat Adhin. Gaan jullie die paarse ass alsjeblieft niet vergelijken met een man van zwaar kaliber, onze President Santokhi. Een man die staat als een huis en zeker zal doen wat hij zegt en belooft.

Ironlady
maandag 24 augustus 2020 20:59

Bouterse is heel slim en sluw. Dit is een teken dat hij zichzelf dekt. De president bepaald en geen Bouterse. Als dit zou werken had de president zich kan gezet. Shantoki moet het op de tv voorlezen en het in beeld verscheuren. Maar goed hij moet weten dat Amerika en Nederland hem rug dekking zullen geven indien er door anderen de weg geblokkeerd word Suriname onder zijn eigen visie te regeren. Dank CULTURU.COM dat je het zo verhelderd dat iedereen die maar een beetje Nederlands begrijpt het ook kan begrijpen. Want soms is Nederlands een moeilijke taal voor sommige bevolkingsgroepen… Lees verder »

Prinses
maandag 24 augustus 2020 21:29

Het beest lijkt zijn zonder te overdenken.
Zou hij nu wel zich zorgen maken nu hij zelf langzaam in nauw gaat raken.
Want Minister Blok van Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd.
Onze minister zei dat Suriname geen burgers uit leverd.
Nou onde het beest Bouterse wijzigde Bouterse allerlei wetten om zijn voordeel er mee te doen.
Deze regering kan makkelijk het uitleveren aan nederland legaliseren.
Ons beest moet in Nederland nog 11 jaar uit zitten.

Israel
dinsdag 25 augustus 2020 01:46

Hoe moet ik dit in jullie magazine lezen?

Beste Israel, boven aan de pagina is er een vergrootglas op de gele menubalk. Wanneer u op het vergrootglas klikt gaat er een pagina open. U kunt daar intoetsen wat u zoekt. In deze: Memorandum of Understanding, en dan enter drukken.

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Christa Sluisdom-Redactie
Zoon
dinsdag 25 augustus 2020 11:12

het is heel teleurstellend om te zien hoe er haat leeft onder aanhangers van de huidige regering en exponenten uit de regering zelf, zal je maar blijven schelden en schelden en nog blijven verwijzen naar wat niet goed gegaan is, inplaats dat je doet wat je beloofd heb met de woorden ” WO SITING ” ? De samen leving heeft niets aan schelden en verwijzing naar misstanden, de samenleving kijkt uit naar fa wo siting en oteng wo siting, want tot nu toe zie ik niets van SITING, maar alleenmaar schelden en gelul met wat de vorige regering gedaan heeft.… Lees verder »

Korfa
dinsdag 25 augustus 2020 12:24

hahaha, ai wo siting. we zullen het zien. want praten en doen is een ernstige zaak. misschien dat Nederland zal Helpen fu siting.

Tak Torie
donderdag 27 augustus 2020 00:23

Ik lees en hoor telkens dat de NDP is weg gestemd maar is dat werkelijk zo ? Volgens mij hebben ze niet meer jet alleen mandaat gekregen maar ze zijn nog steeds de tweede grootste partij.

Ricardo
zaterdag 29 augustus 2020 19:24

Goeden middag aan een ieder, Waarom vragen jullie niet naar dat dosier van 60jaren aan nederland om achter de waarheid te komen.Want iedereen wil wel meewerken om bouta uitteleveren aan nederland.Is ons geheugen zo slecht geworden dat jullie alles hebben vergeten omtrend dat dosiers,doe erwat aan om nederland te dwingen het dosier open te stellen dan zullen wij alle maal zien wat voor vieserol nederland met suriname heefd gespeeld. We schreeuwden om IMF wat gebeurd nu alles dat chan nu uitvoerd is in opdracht van de IMF,alle subciedis worden gestop en wat willen wij daar aan doen niets want hij… Lees verder »

Henkie
donderdag 3 september 2020 11:46

Bouta de Strateeg? Hij weet niet eens hoe je het woord spelt. Bouterse kon in het verleden niet eens het parlement toespreken. Daarom liet Bouterse ook nooit zijn domme moordenaars smoel in de Assemblee zien. De drie van papier gelezen toespraken tussen 2010 en 2020 werden door anderen geschreven. Denk dan aan NDP geboefte als Eugene van der San en Hoefdraad. De zogenaamde MOU was ook een idee van Van der San en Hoefdraad. Of course to cover their corupt and stinking ass. In dit geval betekent MOU dus ook “Wij van de NDP hebben verloren maar zijn zo vals… Lees verder »Advertentie

column

Surinamers Pittbull terriers

Geplaatst

op

Polish 20200926 101313732

 

De tweede aanpassing van de brandstofprijs binnen enkele weken tijd, heeft de Surinaamse gemoederen flink in beroering gebracht. Voor velen kwam deze tweede verhoging die in het kielzog kwam van de officiële depreciatie van de Surinaamse dollar, als een donderslag bij heldere hemel. Het ging om een verhoging van meer dan SRD 3 per liter brandstof. Vele burgers vonden dit teveel en klaagden dit niet te kunnen betalen. Suriname’s activist en ‘angry young man no 1, Pakkitow, riep op tot protest op het onafhankelijkheidsplein tegen deze verhoging. Hij vond, dat als de bevolking offers moet brengen, de top van het land ook moest inleveren.

Al deze klaagzangen riepen weer reacties op waarvan één kwam van een uitbater van pompstations, Roy Boedhoe. “Als je geen geld hebt, moet je geen auto rijden”, zei hij in een interview. Dit was olie op het vuur van de burgers die zich door de verhoogde olieprijs benadeeld voelden. Roy Boedhoe werd op sociale media geroosterd. De aardigste reactie was: waar bemoeit hij zich mee? Een andere reactie die van meerdere personen kwam was: Hij leeft van brandstofverkoop.  Hoe kan hij zoiets zeggen? Een ander voegde eraan toe: Een auto is geen luxe en weer een ander: cancel Boedoem. Er werd ook, waarschijnlijk uit pure frustratie zelfs gevraagd naar de verbljjfplaats van zijn nek. Er kwam ook een serieus uitziende oproep om niet meer bij zijn bedrijven te tanken die luidde: “Ik tank NIET bij Boedhoe, U ook NIET toch?”. Sociale media stonden en staan nóg steeds bol van verontwaardiging over Boedhoe’s uitspraak.

Surinamers waren tot de verkiezingen een verdraagzaam, volgzaam en zelfs dociel volkje. Het leek haast alsof zij  tien jaar lang in een semi- vegetatieve staat verkeerden.  Je kon veel met ze doen en van alles tegen ze zeggen. Men ageerde nergens tegen. Je hoorde meestal  alleen een vermoeid: “Als ik niet werk eet ik niet”. En daar bleef het bij. Maar sinds het tellen van de stemmen na de verkiezingen in het NIS toen Pakkitow en anderen daar als waakhonden over onze stemmen waakten is er iets veranderd in Surinamers.

Komt het door pitbull Pakkitow dat Surinamers zich plots geen knollen voor citroenen laten verkopen? Of heeft Bouta al die bijvoeglijke naamworden die vóór ‘volkje’ staan meegenomen bij zijn afgang of….is de pap waarmee hij Surinamers tien jaar lang in slaap heeft gesust, uitgewerkt? Weten zullen we het waarschijnlijk nooit. Maar één ding staat vast. Als je Surinamers nu na de verkiezingen ‘A’ zegt, krijg je het hele alfabet over je heen. En Als je ‘B’ durft te zeggen, roosteren ze je. Bij ‘C’ ben je gelijk de grond en niet meer aanspreekbaar. En het geval van Roy Boedhoe is daar alleen maar een voorbeeld van. De regering en iedere publieke figuur in Suriname loopt vandaag aan de dag op eieren. De nieuwe mondigheid van mijn volksgenoten duizelt me. –  Christa Sluisdom

Lees verder

column

Suriname in de greep van buitenlandse mogendheden

Geplaatst

op

Pompeo Bij Santokhi

Suriname doet een veel te grote broek aan door zich in te laten met grootmachten zoals Amerika. Nog vers in het geheugen ligt de uitbrander die Amerika gaf aan Brits Guyana toen een deel van de bevolking weigerde de verkiezingsuitslag te accepteren. Suriname kreeg een pluimpje en felicitaties voor de eerlijke en democratische verkiezingen.

Mike Pompeo bracht op 17 september 2020 een bliksem bezoek aan Suriname. In een vraaggesprek onderstreept hij dat de VS niet van plan is om China ruimte te geven om zijn handelsbetrekkingen met Suriname verder te verstevigen.

Pompeo is gericht op alle landen in de regio en is van plan zijn invloed verder uit te breiden. Antwoorden van Santhokhi op persvragen stonden haaks op die van Pompeo. Santokhi ontkende dat Suriname als doorvoerhaven zal dienen wanneer Amerika besluit om Venezuela binnen te vallen en hield zich van de domme.

Dit terwijl Pompeo in niet mis te verstane bewoordingen aangaf dat hij van plan is om de Amerikaanse invloed in de regio uit te breiden…Santhokhi heeft Nederland op een zijspoor gezet en is nu het schoothondje van Pompeo.

Wat maakt dat Suriname zo weinig notie heeft van  de verhoudingen in de wereld…? Hoe wordt de afweging gemaakt om vriendjes te worden met een land als Amerika? Is  Santhokhi in de val gelopen of  heeft hij zich doelbewust in deze positie
gemanoeuvreerd..?
Meneer Santokhi weet u dat u Nederland hiermee op een zijspoor heeft gezet.?. Dit zal u niet in dank worden afgenomen.

 

 

Annakee Westers

Lees verder

Meest gelezen