vrijdag 31 maart 2023
30 C
Paramaribo
10 C
Amsterdam
0
(0)

De strijd van de marrons gaat door

lees ook ...

Foodbasket gaat naar meerdere wijken

The 'foodbasket' die eind vorig jaar is gestart en consumenten voorziet in redelijk betaalbare goederen, wordt uitgebreid. Door het succes van de Food Basket te Commewijne, Flora(relocating), Apoera, ...

Leo Atoman, voorzitter van de Stichting 10 oktober 1760 zegt dat de strijd van de marron nog lang niet voorbij is. Er is nog veel nodig om de ontwikkeling van de marron op gang te brengen. Nog steeds is er een grote achterstand in het binnenland. Prijzen zijn in het achterland vele malen hoger dan in Paramaribo.

“Niet omdat 10 oktober nu een nationale feestdag is hebben we ons doel bereikt. En niet wanneer je mensen in het achterland blij maakt met een paar zakken rijst, is er sprake van ontwikkeling”, dit deelde Atoman gisteren mee na afloop van de jaarlijkse rituelen op het Plein van 10 oktober aan journalisten.  Een marron als  vice-president is ook niet het uiteindelijke doel.

De pandemie heeft het enthousiaste feestvieren belet. Wel  had de stichting  de ruimte om de rituelen uit te voeren. “We moeten onze cultuur omzetten in productie. We moeten doorgaan totdat we een industriestad in het binnenland krijgen. Dan kunnen onze kinderen daar op de universiteit gaan en ook goede gezondheidszorg genieten in hun eigen omgeving. Dan mi kan taki dati un doro, benadrukt de voorzitter.

Atoman wijst erop dat vice-president Ronnie Brunswijk de stichting in het verleden tot steun was. De organisatie is daarom van plan om spoedig bij de regering aan te kloppen voor ondersteuning, om vooral de landelijke bewustwording  van de marron aan te pakken. Dit heeft men door gebrek aan financiën niet kunnen doen. Indien er ondersteuning is kunnen zaken binnen korte tijd gerealiseerd worden volgens Atoman.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDe strijd van de marrons gaat door