woensdag 17 juli 2024
32 C
Paramaribo
18.3 C
Amsterdam
0
(0)

De stam der Aluku’s krijgt nieuwe Granman

lees ook ...

DOE-vertegenwoordiger trekt lijst van A20 bij verkiezingen i...

Wanneer de algemene, vrije en geheime verkiezingen in mei 2025 worden gehouden, zal een vertegenwoordiger van de politieke partij Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) de lijst van Alternatief 2...

De Granman der Aluku’s, Simeon Glunder is op 09 oktober jongstleden, officieel door President Chandrikapersad Santokhi op het presidentieel paleis beëdigd en geïnstalleerd. 

Ook vicepresident Ronnie Brunswijk en Assembleevoorzitter Marinus Bee waren aanwezig bij de installatie van granman Glunder. De nieuwbakken granman heeft in het verleden onder andere gewerkt voor de Medische Zending en heeft daarnaast op diverse manieren zijn bijdrage geleverd in het dorp Cottica aan de Lawarivier.

President Santokhi: “zijn houding en handelingen zijn een voorbeeld voor anderen en hebben een positieve impact op het welzijn van het volk. In het bijzonder op dat van de dorpelingen en de marroncultuur.” Als granman heeft Glunder het hoogste gezag over zijn volk. Hij is tevens geestelijk leider en vormt samen met de kapiteins en basja’s van alle lo uit dezelfde Gaan-lo, het traditioneel gezag van de Aluku’s.

Vicepresident Ronnie Brunswijk benadrukte in zijn toespraak het belang van het traditioneel gezag en de erkenning vanuit de overheid. In principe zijn de granman en het college van kapiteins en basja’s bij de uitoefening van hun gezag over hun volk niet onderworpen aan het nationale gezag, een precaire verhouding die op de proef wordt gesteld bij grensoverschrijdende kwesties.

Over alle zaken die een etnische marrongemeenschap aangaan, hebben de granman en het college van kapiteins en basja’s beslissingsbevoegdheid. Voor ernstige misdrijven als moord en doodslag worden de autoriteiten in Paramaribo ingeschakeld.

De nieuw beëdigde granman vroeg de regering om verdere ondersteuning en deed een beroep op alle granmans van de verschillende stammen om te blijven samenwerken. President Santokhi wenste de nieuwe Granman veel succes toe bij de uitoefening van zijn ambt en zegde hem ook de volledige ondersteuning van de regering toe.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDe stam der Aluku's krijgt nieuwe Granman