Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

De smoes van minister Achaibersing

Geplaatst

op

Achaibersingh Suriname

Minister Achaibersing van  het ministerie van Financiën en Planning gaf tijdens het STVS journaal van 02 september aan dat de nieuwe bankkoers van 14 SRD voor één US dollar van tijdelijke aard is. Hij legde uit waarom de bankkoers voorlopig is gelijkgetrokken met de koers van de vrije markt (de cambio’s).

Achaibersing zei letterlijk: “Als je een hogere koers ergens kan krijgen, dan ga je daar naartoe om je dollars om te zetten, dus de toestroom van geld naar de banken was daardoor gestagneerd. Het doel van deze maatregel is geweest om de toestroom van geld naar banken te stimuleren zodat de banken geld hebben om de ATM’s te kunnen vullen en het geld in omloop te brengen. Dat is het enige doel geweest van deze maatregel”. Aldus Minister Achaibersing van Financien.

Het is jammer te moeten constateren dat  Achaibersing zijn uitleg geen hout snijdt. Want als je naar de bank gaat om je dollars te wisselen omdat de bank net als de cambio’s een koers van 14 voor de dollar hanteert, dan krijgt de bank meer US dollars  en niet meer Surinaamse dollars(SRD) waarmee ze hun tekorten  kunnen opheffen en de ATM’s kunnen vullen om geld in omloop te brengen. De banken geven juist meer SRD’s uit als ze US dollars opkopen.

Het was eerlijker en verstandiger van de Minister geweest als hij had gezegd dat de banken ook heel hard US dollars nodig hebben en dat de bankkoers voor de US dollar om die reden is gelijk getrokken met de vrije markt koers. De bevolking hoort liever geen smoes, maar als je op dat niveau toch een smoes verzint, doe het dan goed. – culturu.com

16 Reacties
16 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Amnesty2868
donderdag 3 september 2020 05:56

Wat een stronterij is dat. Het volk moet nu eronder gaan leiden. Wat gebeurt er met de hoge prijzen in de winkel.zijn die ook tijdelijk. Benzine verhoging zijn die ook tijdelijk. Als jullie het niet aan kunnen hoepel dan op.geeft een ander de kans.allemaal zakken vullers.

Kwasi
donderdag 3 september 2020 07:21

Ja hoor geef na 1,5 maand die paarse zakkenvullers weer een kans 🤑. Door hun zitten wij in deze stronterij om met woorden van Amnesty 2868 te spreken. En als zij nu een kans krijgen dan komen wij nooit meer uit die stronterij.

Zwartje
donderdag 3 september 2020 07:46

Het komt door paars dat allerlei maatregelen genomen worden. Helaas lijdt het volk er nu onder. Ik vind dat het geld bij de dieven teruggehaald moet worden, en niet bij het volk. De paarse dieven bezitten miljarden die van land en volk is. Haal het geld daar terug!!

Aboikoni
donderdag 3 september 2020 08:57

Geef paars niet de schuld als hij liegt. Hij komt niet hij liegt. Wees eerlijk. Stronterij

Roepia
donderdag 3 september 2020 09:53

Ze krijgen de kans om te regeren maar liegen en stelen(nepotisme) net zo hard als de voorgaande regering. Eer je wat te vertellen hebt bedenk eerst goed, wat en hoe je het brengen zal, en geen nonsens uitkramen. Teken van onkunde weet niet eens hoe het aankoop en verkoop van vreemd geld werkt.

Roebia
donderdag 3 september 2020 10:04

Ze willen minister worden om macht uit te stralen. Maar geen kaas van het werk gegeten.

LOL
donderdag 3 september 2020 13:18

Podiumtaal uitkraaien is niet hetzelfde als omgaan met de realiteit,blijven we maar schelden op de voorgaande regering om tenslotte dezelfde richting op te gaan.Als een minister van financiën zelfs niet weet hoe een eenvoudige geldstroom gaat dan twijfel ik aan z’n capaciteiten.We kijken vol belangstelling uit naar de verdere acomodatie van familie en vrienden van onze zeer gewaarde regeerders.Waar blijven de assembleeleden die de regering op misstanden zou corrigeren? Ben benieuwd hoeveel geld men kan terug halen en hoeveel mensen de bak werkelijk ingaan.

Rama
donderdag 3 september 2020 14:08

De realiteit is dat de marktkoers al een tijdje rond de srd 15 is voor een $ dollar. Dat was ook zo ten tijde v.d regering bouterse. Deze regering heeft geen andere keus dan de officiele maar achterhaalde koersen in lijn te brengen met de marktkoers want met achterhaalde koersen lijdt de Staat veel verlies.

Djaki
donderdag 3 september 2020 15:29

Ik dacht altijd dat de hindustaanse mensen het geld opzettelijk gingen blokkeren zodat Bouterse het moeilijk had en nu Bouterse is afgetreden ze het geld weer los zouden geven. Dus weer laten rollen en niet vast zetten. Tijd dat ze het latten rollen. Als hun het geld niet vrij geven dan waar zijn al die euro’s en dollars en SRD s waar zijn ze. Dan kan de koers zakken

R. Jackson
donderdag 3 september 2020 18:23

Is er eigenlijk wel iemand die begrijpt waar het hier om gaat ?

Michel
vrijdag 4 september 2020 15:02

Wat jammer!!!

Marro
maandag 7 september 2020 01:59

Aboi koni je hebt helemaal gelijk .Alles wordt paars de schuld gegeven .Paars heeft fouten gemaakt dat klopt .Maar als er een regering komt die niet wet hoe teregeren hoepel dan op maar blijf niet als uitweg klagen van legekast ,maar maak moeite je nag lenen maar kom niet aan de mensen hun salaris inkorten .Wijst mandaad stappen ondernemen .Chan gooide zijn grote mond open van het 1e wat hij gaat doen de koers omlaag prijzen in de winkel omlaag .Maar het tegenovergestelde gebeurd .Dus lullen jullie niet meer over paars.Jullue wouden chan no chan i broko oen mars .Succes… Lees verder »

Marro
maandag 7 september 2020 01:59

Weet

Yotto
maandag 7 september 2020 07:41

De kern van het probleem zit hem in het feit dat de Surinaamse economie gestoeld is op buitenlandse valuta. Met name USD. ÉN daarnaast zijn Surinamers bewezen ongeduldige mensen. Als je een nieuwe regering hebt, die eerst puinhoop van meer dan tien jaren moet opruimen. Hoe kunnen sommige van jullie nu al eisen alles opgelost is? Mensen…. Mensen….. Mensen

Laatst bewerkt op 23 dagen geleden door Yotto
Uric
maandag 7 september 2020 07:41

Alle reacties hebben een zekere mate van juistheid. Echter gaat het hierom dat minister een drogreden hanteert om een handeling te rechtvaardigen. Just tell the truth. We can handle it. Na Bouterse kunnen wij als volk zowat alles aan. Dus regeerders wees altijd eerlijk en open in het geven van info. We hebben gauw genoeg door waar het om gaat

Maxi fu opo kawna
maandag 7 september 2020 17:27

Dit is een van de erfenissen van de vorige regering. De nieuwe regering doet voert nu reparaties uit.. Dit is de prijs van 10 jaren lang gillen wir want bouta. Zonder aan de gevolgen na te denkenAdvertentie

Suriname

President Santokhi belooft ‘Veiligheid’

Geplaatst

op

President Chan Santokhi. Beeld Stvs

Op 29  september, de dag van de jaarrede, zei  president Santokhi  dat de  regering de controle op de naleving en handhaving van de openbare orde zal opvoeren om het veiligheidsgevoel van de burger te vergroten.

Veiligheid in buurten is voor het ministerie van Justitie en Politie  in de kustvlakte en in het binnenland een sleutelactiviteit. Het politiekorps wordt gestroomlijnd voor een slagvaardiger optreden. We versterken dit dienstjaar 2021 de afdelingen Narcoticabrigade en Fraude. Dat geldt ook voor het instituut buurtmanagement en de surveillance- en inlichtingendienst,” gaf de president aan bij het toespreken van zijn gehoor.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Psychiatrisch Centrum Suriname 125 jaar

Geplaatst

op

Pcs 2

Vandaag is het PCS honderd en vijfentwintig jaar oud. De bouw van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) werd gestart op de plaats Wolffenbüttel in 1892.  De eerste patiënten werden op 01 oktober 1895 opgenomen. De inrichting heette toen “Inrichting ter Verpleging van Krankzinnigen te Wolffenbuttel”.

De inrichting ter Verpleging van Krankzinnigen te Wolffenbüttel is nu uitgegroeid tot een uitgebreid en modern alsook ISO-gecertificeerd kenniscentrum en is vandaag aan de dag een referentiekliniek op het gebied van geestelijke gezondheid, waar een ieder met psychische klachten terecht kan voor kwalitatief hoogwaardige geestelijke gezondheidszorg.

De psychiatrie in Suriname is jarenlang een taboeonderwerp geweest en mensen met psychische klachten werden om diverse redenen gestigmatiseerd, waardoor de drempel om hulp te zoeken heel hoog was. Hoewel er steeds meer mensen toestappen naar het PCS voor poliklinische hulp, blijkt uit het bevolkingsonderzoek van 2015 dat er nog steeds  een drempel is voor mensen die hulp zoeken voor depressie en angstklachten.

Om landelijk bereikbaar en toegankelijk te zijn voor een ieder in Suriname biedt het PCS via partnerschappen met de Regionale Gezondheidsdienst en Medische Zending op regelmatige basis de nodige psychische hulp aan de bewoners van de districten en personen in het (verre) binnenland.

Wat betreft opvangfaciliteiten is er ook vooruitgang geboekt de laatste tien jaren. Het Kinderpaviljoen werd in gebruik genomen en er werd meer gestalte gegeven aan de verslavingszorg via de Polikliniek verslavingszorg (voorheen Bureau Alcohol & Drugs) en de Detoxificatiekliniek. Verder werden enkele diensten en afdelingen opgezet ten behoeve van de zorg, zoals het Dagcentrum, de Spoedeisende Psychiatrie en recentelijk de afdeling Broki.

Vanwege de covid-19 pandemie moest ook de dienstverlening van het PCS aangepast worden aan de covid regels. Het personeel en de cliënten zullen vanwege deze bijzondere omstandigheid de hoogtepunten en ontwikkelingen die het PCS de afgelopen 125 jaar heeft doorstaan op sobere wijze herdenken. Ook zullen er enkele personen met een bijzondere staat van dienst en bijdrage aan de verdere ontwikkeling van PCS worden voorgedragen voor een presidentiële onderscheiding. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen