zondag 27 november 2022
27.6 C
Paramaribo
7.1 C
Amsterdam
0
(0)

De rijstsector moet gestimuleerd worden

lees ook ...

Dijksteel apologizes for the Presidential Palace showing

Stanley Dijksteel, the president's advisor, is investigating what transpired at the presidential residence on Saturday night. On the terrace of the palace, staff members and visitors demonstrated thei...

Tijdens het bezoek van President Chandrikapersad Santokhi in Nickerie, werden op 07 oktober 2022 tijdens een gehouden ondernemersavond in het rijstdistrict, ook de maatregelen vanuit de overheid om de sector te stimuleren, besproken. Deze activiteit werd gehouden op het industrieterrein van ondernemer Bhagwatpersad Ramadhin.  

De president gaf ook aan dat de rijstproductie verbetering behoeft. Dit zou noodzakelijk zijn om het concurrentievermogen van lokale producten op de internationale markt te versterken. Het staatshoofd uitte tijdens de bijeenkomst zijn bezorgdheid over barrières in de rijstsector. “Deze ontstaan vanwege gebrekkige onderlinge communicatie en samenwerking tussen de stakeholdersorganisaties van de producenten, verwerkers en exporteurs, die verder zal verslechteren als er geen maatregelen genomen worden”, aldus de president.

Dat het concurrentievermogen van de Surinaamse rijst, op de exportmarkt zwak is, ligt volgens de president aan het gebrek aan gestructureerde sturing van de sector door de koepelorganisaties. “Ondanks de daling in de productie van rijst vanwege wateroverlast en achterstallig onderhoud van de infrastructuur, werd dankzij de enorme inzet van de Surinaamse overheid per seizoen toch circa 26.000 ha ingezaaid.”

De president is ervan overtuigd dat met de maatregelen, die momenteel door de overheid getroffen worden, waarbij de natte en droge infrastructuur in orde worden gemaakt, dat rijstboeren het komende jaar hogere producties zullen hebben. “Het is te merken dat de boeren beginnen hun verwaarloosde en braakliggende terreinen in orde te maken. Kleinere boeren zullen een belangrijke rol hebben in het produceren van zaaizaad.

De maatregelen van de overheid worden door zo veel mogelijke actoren in de keten, in het bijzonder producenten, verwerkers en handelaren ondersteund. “Binnenkort, is onze Productschap Rijst een feit en daarmee hopen wij in staat te zijn, beter te kunnen concurreren” stelt de president.

Ambtenaren van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij zullen worden getraind  worden tot accountmanagers. Zij zullen de boeren bijstaan met het opstellen van ondernemingsplannen. Na de launch van Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness (NOFA) is het bestuur samen met de beheerder, Trustbank Amanah, bezig met voorlichtingssessies in het veld.

Momenteel wordt de behoefte en vraag van kredieten geregistreerd door NOFA. In Nickerie hebben ze reeds alle 06 ressorten aangedaan. Het fonds heeft zijn eerst topup al gehad, in januari volgt een tweede, waarmee het fonds op SRD 100 miljoen komt. De president geeft aan dat de vooruitzichten er goed uit zien en hoopt deze zo te houden.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDe rijstsector moet gestimuleerd worden