Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

De relatie tussen Suriname en Gillmore Hoefdraad Vanaf het jaar 2010 tot en met heden

Geplaatst

op

Whatsapp Image 2020 08 12 At 14.20.03

Gillmore Hoefdraad, is het land binnen gehaald door de toenmalige President Desire Delano Bouterse. Hoefdraad was volgens Bouterse de ideale Centrale bank President. Naar zeggen was Hoefdraad werkzaam bij het IMF. De indruk welke bij het Surinaams volk gewekt is geworden is dat Hoefdraad een Surinamer is die het in de wereld heel ver heeft geschopt. Dit om zodoende het torenhoge salaris welke men bereid was hem te betalen, te verantwoorden.

Regering Bouterse 1, kreeg de staatsmacht overgedragen door Ex-Presiden Ronald Venetiaan, met een redelijk goed gevulde staatskas. Het was na 14 jaren dat de NDP weer aan de macht kwam. Hoge verwachtingen dus vanuit het volk. In den beginne leek het prachtig te gaan. Dit door de vele show-projekten van de regering. De meest populaire projekten waren; de afschaffing van schoolgeld, de naschoolse opvang, de verhoging van het kinderbijslag, vrije geneeskundige behandeling voor de jeugd en de seniore burgers enzovoorts.

Tijdens de gehele regeerperiode 2010-2015, wees de oppositie erop dat zaken verkeerd gingen. Kort voor de verkiezingen van 2015 werd er door de oppositie beweerd dat de staatskas leeg was. Deze bewering werd weersproken door de toenmalige president. Hij gaf aan dat juist het land goed draaide en het er financieel goed voor stond.
Daags nadat de verkiezingswinst zeker was, kwam dezelfde president met een ander verhaal zeggende dat het land financieel in lastige vaarwateren was terechtgekomen.

Toen werden verschillende vragen gesteld. Vragen als; peh a moni deh? En de belangrijkste vraag die onbeantwoord is gebleven is de vraag hoe het mogelijk is geweest dat de duur betaalde governor van de Centrale bank dat niet kon beletten. Een deel van het Surinaams volk stelde hem daarvoor verantwoordelijk.

Het is alsof Hoefdraad is beloond geworden voor de job welke hij heeft verricht bij de Centrale bank, want hij werd in het kabinet Bouterse 2 de minister van financièn.
Vanaf het begin tot na het eind van zijn ambtstermijn, werd er kritiek geleverd op zijn beleid. Hij heeft de hele wereld afgereisd, op zoek naar geld. Deze minister Hoefdraad heeft het record op zijn naam staan, als te zijn de minister die tijdens zijn ambt het meest heeft gereisd. Zo kon Hoefdraad voor Suriname ettelijke lenengen sluiten. Het aflossen van deze leningen is voor de thans zittende regering een enorme uitdaging.

Er kwam kort voor de verkiezingen van het jaar 2020 een zaak aan het rollen over de toenmalige governor Van Trikt. Hem werd verweten transacties te hebben gepleegd, welke hij vanuit zijn positie niet had mogen doen. In dezelfde periode kwam aan het licht dat er oneigenlijk van de kasreserve gebruik was gemaakt. Van Trikt werd in verzekering gesteld en uit diens verklaringen tijdens verhoor, is het vermoeden ontstaan dat Hoefdraad een aandeel heeft in de vele ongeregeldheden bij de Centrale bank.

Hoefdraad 2
Gilmore Hoefdraad

Ten einde Hoefdraad te kunnen betrekken bij het onderzoek, deed de Procureur-Generaal (PG) een vordering tot instaat van beschuldiging stelling. De vordering werd niet ingewilligd door het toenmalig parlement. Na het aantreden van het huidig Parlement, deed de PG een hernieuwde vordering. De hernieuwde vordering kwam naar aanleiding van het feit dat er een derde verdachte werd aangehouden. Deze heeft vermoedelijk de reeds bestaande getuigenissen gedaan door Van Trikt, aangaande het aandeel van Hoefdraad, Versterkt.

De hernieuwde vordering werd door het huidig parlement ingewiligd. Daarvoor is een uitreisverbod van Hoefdraad uitgevaardigd. Het vermoeden bestaat dat het verbod te laat kwam omdat Hoefdraad al voor het verbod niet te bereiken, noch te vinden was. Er verscheen een bericht in de pers als zou hij zijn gesignaleerd in het buurland Guyana.

President Chandrikapersad Santokhi is onlangs in Guyana geweest. Dit in verband met de inauguratie van de nieuwe Guyanese President. Santokhi gaf bij zijn terugkeer aan dat hij tijdens het bezoek besprekingen heeft gevoerd met zijn nieuwe ambtsgenood. De besprekingen gingen over een verscheidenheid van zaken. Niet duidelijk is of de kwestie Hoefdraad in welke vorm dan ook, aan de orde is geweest.

De afdeling antie-corruptie unit van het Korps Politie Suriname heeft een interne opsporingsverzoek doen uitgaan naar Hoefdraad, die nu wordt gezien als verdachte. Het antwoord van de ex-minister hierop was het aanspannen van een rechtzaak tegen de staat, het Parlement en het Openbaar Ministerie. Volgens het bataljon aan raadslieden van Hoefdraad zijn er in deze kwestie tal van strijdigheden op te merken. Het is nu nog even afwachten om te vernemen wat vervolgens in deze affaire naar buiten zal komen rollen.

Culturu.com

6 Reacties
6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bryan
donderdag 13 augustus 2020 09:52

Dit soort harteloze lafhartige crminelen behandelen zoals USA deed met Maddoff. ALLES MAAR DAN OOK ALLES AFPAKKEN VAN FAMILIE, KINDEREN ETC. Zij hebben of genieten nog steeds van geld dat op slinkse associale wijze verkregen is. Huizen, rekeningen, patserauto’s afpakken en Boefdraad komt zichzelf wel aangeven. Enige wat hij mag houden is een slipper en onderbroek. Kijk eens ff naar zijn foto: Zijn gehele boevenkop straalt corruptie uit. Mijns inziens is de cel te goed voor hem. Gewoon vuil katen ophalen in gestreepte pak zodat iedereen hem.als voorbeeld kan nemen. Santhoki aub doe waarvoor jij opgeleid bent en sluit de… Lees verder »

Uilenberg
donderdag 13 augustus 2020 10:06

Bekijk het niet persoonlijk. Zakelijk. En zakelijk gezien is hij verdacht. Schild moet nu bewezen worden. Zolang dat niet bewezen is kan hij zich nu verdedigen. Hij vlucht en dat maakt hem meer verdacht. En als hij zich niet meld heeft hij een probleem. Zal hij bij aanhouding niet meer buiten op zijn verhoor en zitting kunnen wachten ivm vluchtgevaar

De waarheid
donderdag 13 augustus 2020 15:17

Hij zal wel moeten voorkomen, want er zijn nieuwe bewijzen en verklaringen dat hij verkeerd bezig is en is geweest. Er gaat echt geen opsporings bevel uit als er geen nieuwe bewijzen tegen hem zijn. Dus dan mag hij een heel leger advocaten inhuren van het geld van de bevolking, maar dat zal hem niet onttrekken van de nieuwe feiten tegen hem. Het vluchten is inderdaad niet zo slim, en het niet terug komen is nog minder slim. Nu wordt hij inderdaad als vlucht gevaarlijk gezien en mag hij mocht hij terug komen waarschijnlijk zijn huis niet meer uit. Zijn… Lees verder »

De waarheid
donderdag 13 augustus 2020 15:22

Het is gewoon afwachten tot hij gepakt wordt en voorgeleid. Dat onze nieuwe heel goede en eerlijk President zijn best doet om zoveel mogelijk gestolen geld terug te halen mag duidelijk zijn. Maar hij kan niet alles zelf doen, hij zal ook veel aan de strafrechter over moeten laten. Ondertussen moeten wij onze nieuwe voortreffelijke President steunen en het hem zo makkelijk mogelijk maken. Deze man is in een poel van leugen, bedrog en diefstal terecht gekomen en hij probeert voor het Surinaamse volk alles weer gezond te krijgen. Maar hij heeft ook een beetje tijd nodig. Als je ziet… Lees verder »

ellEctor
vrijdag 14 augustus 2020 14:58

Aan de redactie van Culturu.com

Het artikel geeft een (kort) goed chronologisch overzicht van de periode waarin het beest Hoefdraad zijn vernietigings werk voor de laffe moordenaar en internationaal gezochte misdadiger Bouterse deed.

Graag meer artikelen over ander NDP
geboefte.

Rama
zaterdag 15 augustus 2020 00:34

“Het was na 14 jaren dat de NDP weer aan de macht kwam”

Dat klopt niet. Regering bouterse 1 kwam in 2010 na 10 jaren aan de macht want tussen 1996 en 2000 was de ndp ook aan de macht met bosje als marrionet van bouta.Advertentie

Suriname

STVS heeft vanaf 2016 geen AOV en loonbelasting afgedragen

Geplaatst

op

Stvs

Dat er vanaf 2016 geen AOV en loonbelasting aan de staat zijn afgedragen door de leiding van de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) is geen blij nieuws voor het station, dat gisteren zijn 55-jarig bestaan herdacht. In zijn toespraak heeft directeur Raoul Abisoina onder andere gezegd, dat hij van de belastingen een brief hierover heeft ontvangen.

Deze kwestie is een van de aandachtspunten die Abisoina heeft vervat in een document dat is overhandigd aan president Chan Santokhi en vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk.  De STVS-directeur heeft aan de regering een nieuw gebouw gevraagd. Deze belofte zou tien jaar terug zijn gedaan. Echter is daar niets van terechtgekomen. Vp Brunswijk gelooft erin dat het gebouw komt. Zowel de regeringsleider als vp Brunswijk waren vol lof over de staatszender. Het staatshoofd memoreerde de vele programma’s die vroeger werden vertoond.

De vicepresident kan zich nog herinneren dat hij bij de buren met veel moeite door de drukte van andere kinderen, een glimp kon krijgen van de STVS. De staatszender kan volgens president Santokhi grote hoogtes bereiken door mee te gaan met de digitale tijd, waaronder sociale media.

Hij voegde eraan toe dat de STVS ook een platform kan bieden voor artiesten, die momenteel worden getroffen door Covid-19. Frits Pengel, grondlegger van de STVS, tevens de eerste directeur, heeft samen met Glenn Truideman en Shirley Lackin een award ontvangen voor hun bijdrage.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Personeel Greenheart roept hulp vp in

Geplaatst

op

Vicepresident Ronnie Brunswijk

Het personeel van de multinational Greenheart heeft vandaag middels het indienen van een petitie hulp ingeroepen van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk. Een groep van 22 werknemers werd ontslagen in mei dit jaar, maar de rechter draaide dit terug. Het ontslag werd als onrechtmatig bestempeld.

De werkgever moest de arbeiders uitbetalen, maar daar is niets van terechtgekomen. Dit is zeer onbegrijpelijk voor vakbondsleider Ricardo Karwofodi. Aan de vp heeft C-47-voorzitter Robby Berenstein, gezegd dat het bedrijf alle wettelijke bepalingen aan hun laars lapt. Het kan volgens hem niet zo zijn, dat een multinational naar Suriname komt en de regels vertrapt.

Lloyd Read van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen Para en Wanica (Osip) komt vooral op voor het mensenrechtenaspect in deze kwestie. Het gaat voornamelijk om inheemse werknemers die op deze manier worden behandeld.

“Wanneer deze multinationals naar Suriname komen, bedelen zij voor een plek. Maar als ze er eenmaal zijn, vertrappen ze mensenrechten. Het is ons woongebied waarin zij opereren. Er worden buitenlanders in dienst genomen, terwijl de lokale gemeenschap geen plaats meer krijgt. En daarom worden de werknemers ondersteund,” zegt Read.

Bij de ontvangst van de petitie heeft vp Brunswijk benadrukt dat ieder rechterlijk vonnis gerespecteerd moet worden. Hij beloofde de werknemers en de vakbond dat hij zich zal buigen over dit vraagstuk. “Het kan niet zo zijn dat zoveel mensen brodeloos gemaakt worden. Wij zullen hier werk van maken en ervoor zorgen dat het vonnis wordt uitgevoerd.”

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen