maandag 4 maart 2024
25 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
0
(0)

De regering probeert het valutaverkeer onder controle te houden

lees ook ...

President Chandrikapersad Santokhi gaf tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee, op maandag 22 augustus jongstleden aan, dat het de intentie van de regering is om nog deze week, de export van deviezen boven een bedrag van USD 10.000, vergunningplichtig te stellen. Voorheen was slechts een melding van export tot een bedrag van 50.000 USD nodig.

Het staatshoofd kondigt deze maatregel aan in het kader van de beheersing van de ontwikkelingen op de valutamarkt. Hij zegt dat er in de afgelopen weken verschillende ontmoetingen zijn gehouden met de belanghebbenden van het valutaverkeer zoals de  wisselkantoren, banken, importeurs, de Centrale Bank van Suriname, Deviezencommissie en het ministerie van Financiën en Planning.

De regeringsleider zegt verder dat de ingevoerde retentieregeling, die reeds in werking is getreden, wordt veralgemeniseerd naar alle exportsectoren. Hierbij is bepaald dat 35 procent van de exportopbrengsten via een commerciële bank beschikbaar gesteld moeten worden, ter financiering van de importbehoefte.

“De noodzakelijke geldtransporten, vanwege de Centrale Bank van Suriname, zullen zo spoedig mogelijk worden opgevoerd. Tegelijkertijd wordt met het bedrijfsleven, via de verschillende ondersteunende fondsen, ten behoeve van kleine en middelgrote bedrijven alsook de agrarische sector, gewerkt aan productieverhoging en deviezengeneratie,” gaf de president aan.”

De regeringsleider benadrukte vervolgens dat het niet eenvoudig is om onder omstandigheden van binnenlandse instabiliteit, internationale invloeden en het schuldenvraagstuk een financieel-economisch beleid te ontwikkelen, welke een ieder tegemoetkomt met een stukje zekerheid. “Uiteindelijk, zal alleen door het vergroten van de verdiencapaciteit van de economie ons financieel huishouden goed in balans worden gebracht en stabiel gehouden.” Zo zei het staatshoofd.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDe regering probeert het valutaverkeer onder controle te houden