zaterdag 25 mei 2024
26 C
Paramaribo
17.5 C
Amsterdam
0
(0)

De regering bereidt zich voor op olie inkomsten, maar rekent er niet op

lees ook ...

Auto te water bij Groningen, zoekactie naar bestuurder

Een Toyota Rush is vanochtend rond 04.00 uur de Saramaccarivier in gereden ter hoogte van Groningen. Reddingswerkers zijn ter plaatse om te zoeken naar de bestuurder, die volgens voorlopige informatie...

De regering zet zich in om verlichtingsmaatregelen voor de samenleving te implementeren, maar tegelijkertijd bereidt zij zich ook voor op de toekomstige mogelijkheden van oliewinning op zee.

Maar de regering heeft, naar zeggen van president Chandrikapersad Santokhi, voor de regeerperiode tot 2025, in haar begrotingen nooit gewed op olie-inkomsten. “Dat is een misverstand” zegt de President, “maar we bereiden ons wel voor. Het zijn lange trajecten, die veel voorbereiding vergen,” aldus het staatshoofd in zijn nieuwjaarsboodschap.

Hij benadrukt dat Suriname zich nu al zal moeten voorbereiden op bijvoorbeeld de infrastructuur en onderwijsopleidingen voor de sector. De inspanningen van de regering in voorbereiding op de toekomstige olievondsten, gaan daarom onverminderd door in 2023. In het nieuwe jaar zal de focus liggen op het realiseren van projecten en investeringen, die weer groei van de economie moeten brengen. Het doen van zaken wordt stapsgewijs makkelijker gemaakt voor buitenlandse investeerders, zodat Suriname hoger komt op de ease of doing business index.

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie heeft de eerste stappen daartoe gezet, in samenwerking met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Daarbij is het Suriname Business and Climate Innovation programma nieuw leven ingeblazen, dit in het kader van verandering van wetgeving voor het ondernemersklimaat.

Op het gebied van de infrastructuur worden er diverse projecten gestart, die voor werkgelegenheid zullen zorgen. President Santokhi noemt onder meer de renovatie van het wegennet rond de Jules Sedney Haven en de bouw van een nieuwe brug over het Saramaccakanaal. Dit zal leiden tot een efficiënter personenverkeer, alsook voordelen bieden voor de economie omdat de transporten dan sneller verwerkt zullen worden.

Het staatshoofd gaf verder aan dat de voorbereidingen voor de bouw van de brug over de Corantijnrivier ook met voortvarendheid geschieden. Ook de productie in de agrarische sector zal opgevoerd zal worden. Met Barbados is er reeds een intensieve samenwerking afgesproken, terwijl ook uit andere landen serieuze interesse voor landbouw in Suriname bestaat.

Volgens president Santokhi heeft Suriname op het gebied van duurzaamheid en klimaatverandering al veel voorbereidend werk verricht. Het land heeft zich tijdens de klimaatconferenties COP26 (Schotland) en COP27 (Egypte) gecommitteerd aan verschillende afspraken. Internationale bronnen van financiering voor het behoud van het tropisch regenwoud zullen worden aangesproken op hun verplichtingen en toezeggingen aan landen zoals Suriname.

“We zetten verder in op investeringen voor projecten, zoals het mangroveproject, om de opkomende zee te pareren,” zei het staatshoofd verder. Hij stond ook stil bij het traject inzake het tegengaan van money laundering en terrorisme financiering. De regering zal de strijd tegen misdaad en het verhogen van de veiligheid opvoeren in 2023.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDe regering bereidt zich voor op olie inkomsten, maar rekent er niet op