Suriname ALTIJD Dichtbij

column

De Poppenkast van het Circus

Geplaatst

op

Png Clipart Circus Clown Graphy Illustration Circus Miscellaneous Food

De afgelopen twee maanden is het een komen en gaan geweest van clowns en jokers op allerhande podia die van alles en nog wat te vertellen hadden over hun optreden tijdens de vorige regeerperiode. De één overtrof de andere in absurde uitspraken die soms verdacht veel leken op wartaal, een hoge piet onwaardig. U krijgt er een paar voorbeelden van, en om het geheel minder ergerlijk te maken verbeelden wij ons dat we in theater Thalia zitten en naar een klucht kijken.

Een wat korte veertiger, Mike Veelgrond, komt het podium op. “Ik wordt door jullie verguisd, omdat mijn huishoudster mij heeft gezegd om de Cultuurtuin en het Surinaams oerwoud weg te geven en ik gehoorzaamd heb. Ik had geen keus. Arme ik”, zegt hij zielig en hij gaat af. Dan komt er een andere wat langere figuur op, genaamd Ashwan Tweedeman “Ik heb hard gewerkt”, zegt de Ondervoorzitter van de toneelgroep.  “Wat geeft het dat ik de water, stroom en telefoonrekeningen van de toneelvereniging niet betaald heb en wat leningen genomen heb”, moppert hij.  En jullie hebben zelf ook geleend omdat al het geld op was. Welcome to the real world”,  zegt hij boos voor hij het toneel af gaat. Na Tweedeman ziet men op het podium een hypermodern scherm dat ook gedachten vertolkt. Een wat mollige man, wiens naam Givemore Behoeft-raad is, verschijnt op het scherm. “Goedenavond alle mensen, ik ben op sabbatical, vandaar dat ik mijn optreden via deze weg doe. Ik deed niets verkeerds tijdens mijn optreden in Suriname en handelde aldoor volgens de wet of dacht dat ik tussen de mazen daarvan glipte. Ik word gezocht, maar ik zit veilig in the middle of nowhere. Ik heb rust nodig, want al dat gedraai, gelieg en dat wegsluizen van miljoenen is me niet in de kouwe kleren gaan zitten,” zegt hij met een vermoeide glimlach en verdwijnt van het scherm. En dan is het tijd voor de hoofdman Ba Desi met zijn kale knikker, zijn slepende stem en de vele herhalingen om de tijd die hij op het podium doorbrengt te vullen. “Mensen, ik ben verbouwereerd en gechoqueerd. Ik ben verbouwereerd en gechoqueerd over alle beschuldigingen, omdat ik de nieuwe leiders had gewaarschuwd dat ze hun borst nat moesten maken want ze hadden geen idee waaraan ze zouden beginnen. Wij van de oude garde hebben het schuiven met gelden tot kunst verheven. Wij zijn geen amateurs en wij zijn hier om jullie te helpen, because It is gonna be a long hot summer! ”, zegt de hoofdman van de bende; hoofdrolspeler in de klucht van de poppenkast van het circus dat hij leidde, terwijl hij afgaat, letterlijk en figuurlijk! – culturu.com – Christa Sluisdom

7 Reacties
7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zwartje
maandag 24 augustus 2020 20:37

Is geen reactie waard

Rama
maandag 24 augustus 2020 20:39

Ik luister allang niet meer naar de paarse ziekelingen want liegen, fake nieuws verspreiden en zaken verdraaien zit in hun bloed.

Prinses
maandag 24 augustus 2020 21:35

Ja het beest heeft zijn best gedaan alles zoveel mogelijk kapot achter te laten.
Maar er is nu een president die hulp kijgt en medewerking oa van Nederland.
Dus het Beest zal nog staan te kijken van wat deze gaat bereiken.
Hoe is het mogelijk dat zo een moordenaar 10 jaar aan de macht is geweest.
Dat kan alleen in Suriname

Kwasi
maandag 24 augustus 2020 22:19

?

Prins
maandag 24 augustus 2020 22:31

Vanaf 1980.. is hij nu zo slim of zijn de surinamers zo dom? Hij is nog steeds politiek actief met een groot achterbaan je kan hem niet wegdenken in Suriname. Dus zullen we hem maar onder het rijtje slim plaatsen. 1980 tm 2020 ja dan moet je toch goed staan in je schoenen. En dat is hij. Hoevaak is er niet geprobeerd hem te vermoorden.. of omver te werpen … hij is baas. Hij zal er zijn tot de dood ons Suriname met hem scheidt. Zijn naam BOUTA een Surinamer in hart en nieren die geprobeerd heeft het land op… Lees verder »

Maikel
woensdag 2 september 2020 01:00

@Prins, really. Check dit, je bent de liefste zoon van je moeder. Ze prijst jou zo hoog. Jij belooft haar alles. En moment je volmacht krijgt ga je uit huis, ben haar geen verantwoording meer schuldig en maak je al haar gespaard geld op. Ben jij de mening toegedaan dat je eigen moeder jou niet als slecht, on geschoffeerd mag betitelen en wat dan ook? En jou ook nog hierna vertrouwd?
M.i zijn het figuren als jou die deze paarse boevenbende instand houden.
😮🤦🏾‍♂️ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Lunes Armand
woensdag 2 september 2020 03:19

Hij moest Vene hebben na gedaan. Minimaal 2 jaren in DNA zijn gebleven om z’n daden te verdedigen. Dan zou hij zich zelfe een goede dienst hebben bewezen. De ruimte waar duizenden Surinamers naar hem zouden kijken en luisteren heeft hij voorgoed verlaten. Dank aan de huidige regering dat de week-einden nu Lockdown zijn. BUT…! Gechoqueerd omdat er zoveel zo snel naar buiten is gekomen; notabene met bewijs materiaal. Het wegdragen van computers en laptops heeft niet mogen baten. wat zou er allemaal niet nu al bekend zijn, indien er geen schoonschip van deze apparaten was gehouden? Had hij maar… Lees verder »Advertentie

column

Als nepotisme Suriname redt, ben ik ervoor!

Geplaatst

op

Nepotisme N

De vriendjespolitiek binnen de regering stoort de meeste Surinamers mateloos. Wij hebben van alles meegemaakt op dit gebied, maar nog nooit heeft een president zijn echtgenote op verschillende belangrijke posten geplaatst, betaald of onbetaald. Het gaat hier niet alleen om het geld, maar ook om invloed en macht en om het feit dat je maar 1 persoon bent met twee handen en 1 hoofd. Maar je wil Ba’anansi ‘spelen’ met acht armen. Op zo een manier kan  dictatorschap op een stiekeme manier de natie binnen gebracht worden.  Nu beschuldig ik Chan niet van dictatoriale neigingen, maar ik probeer de zaak van meerdere kanten te bekijken. Het kan namelijk ook zijn dat Chan mensen die dicht bij hem zijn op cruciale posten plaatst omdat hij de huidige Surinaamse situatie als een noodsituatie bekijkt. Vooral  vanuit een traditioneel standpunt bekeken is dat gewoonte bij vertrouwelijke zaken en helemaal in een crisissituatie als van Suriname.

In dat licht bekeken is het volgende minder absurd dan het leek, want het (b)lijkt nu dat niet alleen ‘Me Lissa’ geaccommodeerd wordt, maar ook familie en aangetrouwde familieleden. Dat wordt tenminste gesuggereerd in een ‘ingezonden stuk (Zie foto) op een facebookpagina die misstanden aan de kaak stelt. Er is trouwens niets nieuws onder de zon. Nam ene Dora van Dijk van het onafhankelijk kiesbureau niet haar eigen familie in dienst onder de vorige regering? En op klachten uit de Samenleving werd van overheidswege geantwoord dat ze mensen die zij vertrouwde, in dienst mocht nemen.

Maar om terug te komen op ‘Me Lissa’: Is ze gewoon heersend, aandachtsgeil, machtsdronken of geldzuchtig zoals boze tongen beweren? Heeft haar man, Chan een door haar  speciaal geprepareerde pap gegeten of heeft hij last van verlatingsangst zoals onder andere zijn zoon veronderstelde en die volgens eigen zeggen, zelf ook geaccommodeerd is geworden. Weten zullen we het misschien nooit, maar dat Chan in de taak die hij op zich heeft genomen vertrouwenspersonen rond zich wil hebben is meer dan begrijpelijk, want van zijn directe familie moet hij het duidelijk niet hebben.

Ik vind al deze benoemingen binnen de (extended) family  van de President helemaal niet goed. Maar ik zit zo in spanning te wachten op het herrijzen van Suriname uit de grote economische chaos en het  mega financieel gat dat de vorige regering ons heeft nagelaten, dat ik me echt niet al te druk maak over nepotisme. We hadden Regering Bouterse ‘nog vijf’ gegund en kijk hoe ze er mee om zijn gegaan. Banken werden beroofd door diegenen die daarover moesten waken en hun opdrachtgevers aan de top waren de helers. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.  Laat Santokhi de kans krijgen Suriname te redden uit dit   mega financieel gat. Gun hem zijn vijf! Hij en zijn Melissa  zullen er meer dan keihard voor moeten werken.  –

culturu.com  –  Christa Sluisdom

 

 

Lees verder

column

Surinamers Pittbull terriers

Geplaatst

op

Polish 20200926 101313732

 

De tweede aanpassing van de brandstofprijs binnen enkele weken tijd, heeft de Surinaamse gemoederen flink in beroering gebracht. Voor velen kwam deze tweede verhoging die in het kielzog kwam van de officiële depreciatie van de Surinaamse dollar, als een donderslag bij heldere hemel. Het ging om een verhoging van meer dan SRD 3 per liter brandstof. Vele burgers vonden dit teveel en klaagden dit niet te kunnen betalen. Suriname’s activist en ‘angry young man no 1, Pakkitow, riep op tot protest op het onafhankelijkheidsplein tegen deze verhoging. Hij vond, dat als de bevolking offers moet brengen, de top van het land ook moest inleveren.

Al deze klaagzangen riepen weer reacties op waarvan één kwam van een uitbater van pompstations, Roy Boedhoe. “Als je geen geld hebt, moet je geen auto rijden”, zei hij in een interview. Dit was olie op het vuur van de burgers die zich door de verhoogde olieprijs benadeeld voelden. Roy Boedhoe werd op sociale media geroosterd. De aardigste reactie was: waar bemoeit hij zich mee? Een andere reactie die van meerdere personen kwam was: Hij leeft van brandstofverkoop.  Hoe kan hij zoiets zeggen? Een ander voegde eraan toe: Een auto is geen luxe en weer een ander: cancel Boedoem. Er werd ook, waarschijnlijk uit pure frustratie zelfs gevraagd naar de verbljjfplaats van zijn nek. Er kwam ook een serieus uitziende oproep om niet meer bij zijn bedrijven te tanken die luidde: “Ik tank NIET bij Boedhoe, U ook NIET toch?”. Sociale media stonden en staan nóg steeds bol van verontwaardiging over Boedhoe’s uitspraak.

Surinamers waren tot de verkiezingen een verdraagzaam, volgzaam en zelfs dociel volkje. Het leek haast alsof zij  tien jaar lang in een semi- vegetatieve staat verkeerden.  Je kon veel met ze doen en van alles tegen ze zeggen. Men ageerde nergens tegen. Je hoorde meestal  alleen een vermoeid: “Als ik niet werk eet ik niet”. En daar bleef het bij. Maar sinds het tellen van de stemmen na de verkiezingen in het NIS toen Pakkitow en anderen daar als waakhonden over onze stemmen waakten is er iets veranderd in Surinamers.

Komt het door pitbull Pakkitow dat Surinamers zich plots geen knollen voor citroenen laten verkopen? Of heeft Bouta al die bijvoeglijke naamworden die vóór ‘volkje’ staan meegenomen bij zijn afgang of….is de pap waarmee hij Surinamers tien jaar lang in slaap heeft gesust, uitgewerkt? Weten zullen we het waarschijnlijk nooit. Maar één ding staat vast. Als je Surinamers nu na de verkiezingen ‘A’ zegt, krijg je het hele alfabet over je heen. En Als je ‘B’ durft te zeggen, roosteren ze je. Bij ‘C’ ben je gelijk de grond en niet meer aanspreekbaar. En het geval van Roy Boedhoe is daar alleen maar een voorbeeld van. De regering en iedere publieke figuur in Suriname loopt vandaag aan de dag op eieren. De nieuwe mondigheid van mijn volksgenoten duizelt me. –  Christa Sluisdom

Lees verder

Meest gelezen