donderdag 23 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
12 C
Amsterdam
0
(0)

Minister Sewdien ziet de toekomst van ons rijstdistrict positief tegemoet

lees ook ...

Wereldwaterdag 2023 gericht op versnelde oplossing water- en...

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen in Suriname zal van 20 tot en met 24 maart een reeks van bewustwordingsvideo's, weetjes en tips via hun Facebookpagina en GOV.TV delen in verband met Wereldw...

Er wordt steeds meer padie ingezaaid in Suriname. Dit seizoen is er meer dan 32.000 hectaren aan rijstareaal ingezaaid. De afgelopen twee seizoenen was de inzaai respectievelijk 27.746 ha. om 30.950 ha. Het klein seizoen heeft nu het hoofd seizoen overtroffen. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is sedert zijn aantreden, naar zijn zeggen, continu bezig is geweest zaken aan te pakken ter verhoging van de inzaai. De beschikbaarheid van voldoende irrigatiewater is hierbij zeer belangrijk. In dit verband is het proces voor aanpak van de Arawarasluis en de installatie van de nieuwe pompen te Wageningen al ingezet. De voorbereidingen voor revisie van de Wakaypompen zijn ook al afgerond.

Tijdens de zware droogte van oktober 2020, zijn alle machines van Surzwam, een werkarm van LVV, naar Nickerie gedirigeerd voor het opschonen van kanalen en lozingen. Het ministerie van Openbare Werken (OW) pakt het Surinamekanaal aan. De oude pompen van Wageningen worden met kunst- en vliegwerk draaiende gehouden. Met de twee graafmachines van LVV, OW en machines van particulieren, zijn er heel wat lozingen, kanalen en kustwerken aangepakt. Dit, met de gezamenlijke inspanning van DNA-leden, de Districtscommissaris, de regionale organen en de boeren, wat heeft bijgedragen aan de hogere inzaai.

Er zal een Productschap voor Rijst worden ingesteld. Met ondersteuning van de Inter-American Development Bank (IDB) wordt er binnenkort een aanvang gemaakt met het rehabiliteren van de diverse rijstpolders in Nickerie. Hierna zullen de in te stellen waterschappen het verdere onderhoud van de natte en droge infrastructuur overnemen.

Bij het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (ADRON) is er een nieuw bestuur geïnstalleerd bestaande uit technici, die dit onderzoeksinstituut nieuw leven moet inblazen. In de Prins Bernard polder zijn er 60 hectaren ingezaaid en er worden voorbereidingen getroffen om het komend seizoen 360 hectaren in productie te hebben. Binnen twee jaren moet het totaal areaal gerehabiliteerd zijn voor productie van goed zaaizaad.

Minister Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft in de planning de rijstsector weer te doen bloeien en door goede samenwerking met alle stakeholders binnen 5 jaren de huidige gemiddelde inzaai van 60.000 ha per jaar, die op te voeren naar boven de 80.000 hectaren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Sewdien ziet de toekomst van ons rijstdistrict positief tegemoet