donderdag 25 juli 2024
32 C
Paramaribo
20.2 C
Amsterdam
5
(10)

De Olifant slaat op hol en vertrapt alle principes en moraliteit in Suriname

lees ook ...

Vuilophalers leggen werk neer

Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft officieel bekendgemaakt dat vuilophaal vanaf vandaag gedeeltelijk niet gegarandeerd is. De vuilophalers hebben te kennen gegeven aan Suriname Herald, dat ...

Santokhi sleept niet alleen zijn VHP mee in zijn dwaling maar stort het land in een ravijn van racisme, fascisme en verloedering. Wat hij met de VHP doet moet de VHP zelf weten. Nette, fatsoenlijke en principiele VHP-ers hebben nog de mogelijkheid om op te staan en afstand te nemen van de verderfelijke houding van hem en de VHP. Maar wat hij met het land doet is een zaak van alle Surinamers en die moeten op tijd op staan en er tegen ageren.

Nu is het tijd om op te staan en niet later zeggen “Wir haben es nicht gewußt (Nederlandse vertaling: “Wij hebben het niet geweten”) wat in de jaren na de Tweede Wereldoorlog een ironische zegswijze was.

Als Santokhi nu openlijk op een podium triomfantelijk verklaart dat hij in India bij de BJP is geweest – notabene met belastinggeld als VHP-voorzitter daar gedragen – en dat hij met de BJP gaat samenwerken moet voor een ieder duidelijk zijn waar Santokhi op weg naar is. Hij is openlijk op weg naar een extremistische racistische hindoe partij met zijn VHP want

  1. de BJP is overduidelijk een extremistisch racistisch hindoe partij en van Modi is openlijk bekend dat hij moslims afwijst. Daar wil Santokhi aan optrekken
  2. de VHP en Santokhi voeren al een tijd een beleid wat anti moslims is, waar ik al eerder over heb geschreven en wat de VHP-mediacommissie probeerde te ontkennen

Kijk en luister naar zijn optreden bij de verjaardag van de VHP, hij is notabene heel triomfantelijk: https://www.youtube.com/watch?v=4pQr4cRvVqs

Hoeveel bewijzen heeft men nog nodig om iets wat openlijk zichtbaar was en nu openlijk bevestigd wordt door Santokhi.? Hoe zullen de VHP-ers die horende doof en ziende blind zijn dit nu recht willen praten?

Einstein zei “The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything.” Waar zijn de fatsoenlijke principiele VHP-ers (hindoes, moslims, creolen, chinezen en anderen) die nu ruggegraat gaan tonen?

Extremistisch

Santokhi polariseert al sinds het begin van zijn aantreden. Inmiddels is het bekend dat niet-hindostanen dat openlijk aan de kaak hebben gesteld. Daarop zei Santokhi heel vals dat men hem niet als president wil hebben omdat hij een hindostaan is. Het is vals omdat het niet waar is want als de niet-hindostanen hem niet als president hadden gewild dan hadden ze niet op hem gestemd. Hij is zelfs ondankbaar en steekt niet alleen een mes in de rug van de niet-hindostaanse kiezers maar steekt ook zijn middelvinger naar ze.

Nu de discussie openlijk wordt over zijn houding richting moslims beginnen zijn “loopjongens” te spinnen en anderen te beschuldigen van polarisatie. Hij gooit zelf zijn brandende sigaret in de kruidkamer en durft de schuld van de emotionele explosie aan de kruidkamer te geven. Wat zegt dit over de intelligentie van de man? Het zegt meer iets over zijn karakter. Je moet toch behoorlijk in verwarring zijn om zo verwrongen te kunnen redeneren. De schuld ligt volgens hem altijd bij de ander.

Het gedrag van Santokhi begint een groot risico te worden voor de VHP lijkt mij. Hij is nu geen “asset” meer voor de VHP maar een “liability”, vergelijkbaar met wat Trump nu voor de Republikeinen is geworden.

Groot Risico

De VHP kan willen en doen wat ze goed achten, de kiezer zal in een democratie dat beoordelen en een waardering aan geven middels aantal zetels maar voor de ontwikkeling van het land is de richting die de VHP is ingeslagen een risico en dat moet alle Surinamers zorgen baren. Santokhi legt een bom onder de samenleving met zijn India oriëntatie en BJP-samenwerking.

Hij is nu openlijker dan voorheen. Hij kan niet meer de schuld aan anderen geven dat hij beticht wordt voor polarisatie. Hij is nu triomfantelijk in zijn keuzes en beleid. Hij gedraagt zich nu als Icarus.

Suriname begint langzaam weg te glijden naar een illusie van democratie wat vele malen erger is om tegen op te treden dan openlijke dictatuur. In het huidige Suriname waant iedereen in de illusie dat er democratie is maar defacto is Santokhi een potentaat die parlement, media, OM en rechters onder controle heeft en aan het buitenland de illusie van rechtstaat verkoopt. In deze situatie is er geen ruimte en lucht voor critici in Suriname. Hij blijft demagogisch leugens verkopen over alles en nog wat. En niemand die optreedt want de illusie verblindt en zeker het buitenland die geen (nog) vragen stelt aan hem.

Einstein

Hij heeft een explosieve cocktail gebrouwen. Nu hopen dat de fatsoenlijke en verantwoordelijke Surinamers op staan en met name de fatsoenlijke en verantwoordelijke VHP-ers om zijn smakeloze cocktail snel door de Suriname rivier te spoelen.

Denk nog een keer aan Einstein. Denk nu ook wat er nu gaande is aan vervolgingen van mensen in de wereld, aan de oorlog waar verdrukking is. Dit soort zaken worden alleen gestopt door mensen die van goed hout gesneden zijn.

Ik doe mijn deel totdat anderen bereid zijn het van mij over te nemen om het land “wakker” te houden. Ik kies voor het risico van “overkill” omdat als ik moet kiezen tussen angst voor overkill aan reactie geven of lijdzaam toezien dat er racisme, fascisme en verloedering intreedt dan is de keus voor mij heel eenvoudig.

Hikmat Mahawat Khan

Noot: mijn betoog gaat NIET over het geloof Hindoeisme en ik roep op om de discussie niet te voeren over Hindoeisme, Islam, Christendom en of Jodendom maar letten op de racistische houding van Santokhi, VHP en de regering.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

9 REACTIES

9 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnDe Olifant slaat op hol en vertrapt alle principes en moraliteit in Suriname