dinsdag 6 december 2022
24.4 C
Paramaribo
4.3 C
Amsterdam
0
(0)

De offshore olie wordt eind 2025 geproduceerd.

lees ook ...

Teleperformance heeft werknemers nodig

Een vertegenwoordiging van het bedrijf Teleperformance bracht op woensdag 30 november jongstleden minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) een kennismakingsbezoek. Hi...

 

Op donderdag werd er een forum georganiseerd door Staatsolie. Tijdens deze meeting gingen vertegenwoordigers van Total  langer dan twee uren in op wat  van potentiële dienstverleners wordt verwacht en aan welke eisen en kwalificaties zij zullen moeten voldoen. De directeur van Total in Suriname Ricardo Darré zegt dat volgens de plannen eind 2025 de eerste vaten aardolie geproduceerd zullen worden in Blok 58.

De mogelijkheden werden bekeken voor het lokaal bedrijfsleven om diensten te leveren aan de offshore-aardolieactiviteiten van dit bedrijf. De waarnemend Staatsolie directeur Annand Jagesar, bemoedigde de potentiële dienstverleners en leveranciers om niet te wachten op contracten en vergunningen, maar  nu reeds de juiste voorbereidingen te treffen en gereed te staan. Samenwerken, ook als het moet met internationale organisaties, moet men nastreven om het maximale  uit de mogelijkheden te halen. Surinaamse bedrijven verkeren volgens hem in een sterke  positie, omdat zij het hoogste percentage local content kunnen aanbieden.

De Amerikaanse partner Apache heeft al vier grote voorraden aardolie gevonden. Nu is men bezig met het aanleggen van de vijfde proefboorput. In de tweede helft van deze maand komt een tweede boorschip naar Suriname om proefboringen te verrichten in Blok 58. Als alles volgens plan verloopt, zal Total nog voor lange tijd in Suriname aanwezig zijn, zei de directeur. Nu wordt de eerste zogenoemde appraisal well in Sapakara-West waar een significante olievondst werd gedaan geboord en medio deze maand wordt een aanvang gemaakt met een tweede.

Onderzoeksactiviteiten, waaronder technische analyses en geofysische metingen gaan door op de zeebodem. Hightech apparatuur en specialistische duikbootjes worden hiervoor ingezet. Men gaat ook na wat precies nodig zal zijn bij het opzetten van productie-boorinstallaties. Voor de productiefase heeft men gekozen een Floating Production Storage and Offloading (FPSO). Een drijvend platform, waarbij  de opgepompte olie gescheiden zal worden van onzuiverheden en overgepompt worden naar tankers voor afvoer naar opkopers. Aan het begin van 2022 zal men definitief besluiten welke type FPSO zal worden ingezet en ook besluiten nemen ten aanzien van de productie investeringen. Daarna zal de constructie gelijk beginnen.

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen zegt dat de regering uitkijkt naar een nauwere relatie met de offshore contractors. Volgens hem moet men komen tot capaciteits-ontwikkeling en institutionele versterking die beantwoord aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hij kijkt ook uit naar ontwikkeling van ons menselijk kapitaal in alle sociale lagen van de samenleving die gepaard zal gaan met de ontwikkeling van de olie en gassector. De bewindsman erkent dat het ontwikkelen van ons local content een grote uitdaging is. Het is volgens hem dus zaak om te leren van het voorbeeld van Staatsolie.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDe offshore olie wordt eind 2025 geproduceerd.