donderdag 23 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
12 C
Amsterdam
0
(0)

De Nationale Partij Suriname bestaat 75 jaar

lees ook ...

President Santokhi heeft voorgesprek Nationale Dialoog met V...

Het bestuur van de Vereniging Particuliere Sociale Instellingen Suriname (VPSI) is op woensdag 15 maart 2023 door president Chandrikapersad Santokhi ontvangen in het kader van de voorgesprekken die zo...

De Nationale Partij Suriname is opgericht in Belleveu(nu City Center) op 29 september 1949 en bestaat nu vijfenzeventig jaar. Deze partij  heeft geschiedenis geschreven, en is van betekenis geweest. Het heeft markante persoonlijkheden voortgebracht en in haar bestaan veel tot stand gebracht, zoals de onafhankelijkheid van het land, en woningbouwprojecten. Vanmorgen heeft de voorzitter een toespraak gehouden voor de partij bij het standbeeld van J.A. Pengel en er was een kranslegging. Verder heeft de partij vanavond een activiteit in Grun Dyari.

NPS kent echter ook stormen, zoals de staatsgreep van februari 1980. De groene partij heeft  genoeg reden tot bezinning  tijdens dit jubileum. Johan Ferrier, de eerste president van Suriname hoorde in 1946 tot de oprichters. Gerard van der Schroeff mocht als eerste de voorzittershamer hanteren. NPS-politici, onder wie Johan Adolf Pengel, Henck Arron, Ronald Venetiaan, Jules Sedney en Franklin Essed, hebben elk op hun eigen manier de partij geleid. Jongeren hebben ook hun stempel gedrukt op de slagkracht van de partij. Echter waren er ook klachten, dat jonge intellectuelen niet aan bod komen in de partij voor wat betreft de besluitvorming.

NPSers  zijn trots op hun partij, en zijn ervan overtuigd dat het  een standvastige, betrouwbare, eerlijke en corruptievrije strijdvaardige partij is. Ondanks  dit alles, is het nu overduidelijk dat er een terugloop van aanhang op te merken is vanaf 2005. Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van de grote terugval. Er is veel aan zetels verloren op plaatsten waar de NPS standvastig was zoals, het binnenland, Para en Coronie.  De partij mag weer zichtbaar worden in het machtscentrum. Er is positionering nodig als nationale partij.

Derrick Ferrier zei vanmorgen in een radioprogramma dat de NPS weer kan herrijzen als er een herverdeling van macht komt in de partij. Volgens hem bestaat de mogelijkheid om groei waar te nemen in 2025.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDe Nationale Partij Suriname bestaat 75 jaar