Suriname ALTIJD Dichtbij

column

DE NAAKTE WAARHEID!

Geplaatst

op

Muecknew Bornbabyx1

We leven in Suriname in een realiteit die buiten ons omgaat. Een realiteit die niets te maken heeft met wat we kennen, dachten te weten of ooit geleerd hebben; Een schaduwwereld die ons in levensechte nachtmerries doet bewegen. En we denken dat het de echte wereld is.

Een wereld waar recht krom is en krom recht. Een wereld waar de domme leiding geeft en de knappe zwijgt. Een wereld waar dwaasheid voor wijs doorgaat en wijsheid dwaas is. Een wereld waar boeven en rovers het voor het zeggen hebben en de rechtvaardigen monddood zijn. Een wereld waar de onrechtvaardige overnight rijk wordt en de rechtvaardige verpaupert. Een wereld waar onrechtvaardigheid geprezen wordt en rechtvaardigheid minderwaardig is. Een wereld waarin de boze trots is op zijn slechtheid en de goede zich schaamt voor zijn onnozelheid.

Degenen die lang in duisternis hebben gezeten weten niet wat licht is. De dwazen en onrechtvaardigen weten niet hoe hun duistere daden eruit zien als er licht op schijnt. Men denkt te hallucineren als men zichzelf daarin bekijkt; een licht dat zelf de meest schaamteloze sociopaat het hoofd doet buigen. Een licht van waarheid en recht tegenover leugen en onrecht. Een licht van rechtvaardigheid die de onrechtvaardige lelijk te kijk zet. Een licht zo helder, dat corruptelingen en rovers in jas en das met allerhande diploma’s en titels op zak zichzelf eindelijk zien als de wolf in schaapsvacht die ze werkelijk zijn. Verlegenheid en schaamte maar ook boosheid om de ontmaskering maken dat sommigen te keer gaan, anderen zich verdedigen met oneigenlijke redenen en weer anderen zichzelf nog belachelijker maken dan ze al zijn door met schaamteloze onzin-opmerkingen hun schaamteloosheid enkel nóg meer te onderstrepen.

En er is gewoon helemaal niemand ontmaskert. Het waren allen lelijke, corrupte, verwaande sociopaten met lange vingers die dachten dat het de gewone wereld was waar onrecht meester was en goed bestuur en rechtvaardigheid een farce. Nee, niemand had een masker op, maar plotseling scheen er een groot helder licht en stond men daar van elke bedekking der duisternis ontbloot als een pasgeboren kind, naakt en in zijn eigen vuil, dat schrikt van het felle licht en krijsend onverstaanbare klanken uit!

Culturu.com – Christa Sluisdom

13 Reacties
13 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lunes Armand
maandag 10 augustus 2020 04:16

Nothing but the truth……………. so help me GOD!!

René
maandag 10 augustus 2020 04:43

De waarheid is soms hard te zeggen. Maar het is waar. O God. Help Suriname. Waar gaat het naar toe. Boeven aan de macht en het schijnt normaal te zijn.

Tante Beth
maandag 10 augustus 2020 05:33

Míjn God hoor. Die baby kijkt zo boos. Alsof hij wilt zeggen. In welk land ben ik geboren? Toch geen arm land dat ik moet komen pinaren onder wat krom is recht gesproken word.misschien zal deze baby Suriname over 50 jaar redden en dan zal lachen.

Ricky op : DE NAAKTE WAARHEID.
maandag 10 augustus 2020 12:49

Chan Santokhi kon niet anders. Als hij president wil worden, moest hij dat doen . Kijk Brunswijk zijn geschiedenis ow mijn God. Vanaf begin jaren 83 tot nu,hij is miljardair net als Bouterse roven,stelen,moorden . Hij wou president worden Santokhi schrok,NPS schrok ook en trok zich terug ,want Santokhi heeft bij de verkiezing gezegd ik word de nieuwe president ,maar dat was een strategische zet van bouterse omdat hij van tevoren wist ik wil niet gaan zitten en ga ook nooit zetten want het het was met medeweten van Holland toen het opeen gegeven moment misging merk zijn denk beelden… Lees verder »

Chierkoet S.
maandag 10 augustus 2020 14:05

The truth will be revealed one way or another!! Sla ze op hun vingers!!

Hardstaal
dinsdag 11 augustus 2020 08:12

De regering moet meer doen dan praten. Zo gebeur5 er niets. Steeds maar weer het oude liedje. Waar blijft de actie. Vertel de mensen iets nieuws. In Suriname moeten we af van het oude, niet bang zijn voor vernieuwing. Dat is wat er schort, tevens mist men creativiteit. Zo help je de kinderen niet, en blijven ze starre en lelijke babies. Ik hoop dat ze ooit een smile op hun face krijgen.

Stieko
dinsdag 11 augustus 2020 09:38

Ze heeft geen namen genoemd.
Wie de schoen past…….
Maar heel mooi verwoord.
Eerlijke en oprechte woorden.
Iedereen zou voor zichzelf, zonder verwijt, moeten kijken waar hij of zij zich in deze waarheid bevind en is er misschien nog hoop.
Recht en waarheid maken vrij!

Ingrid
dinsdag 11 augustus 2020 10:22

STIEKO heeer gelijk. Prachtig verwoord, geen boosheid maar realiteit. Ik zie vaak filmpjes waar een dief wordt mishandeld tot de dood volgt. Wat voor straf moeten de personen in dit stuk dan krijgen? Ik zou zou zeggen laat het volk daarover oordelen. Het gaat niet over een gestolen ketting , maar over miljarden. Gelijke monnikken, gelijke kappen

Ingrid
dinsdag 11 augustus 2020 10:23

Moet zijn ..STIEKO heeft gelijk

Drs.Ir.Ph.D Rabin Gangadin
dinsdag 11 augustus 2020 11:14

Op mijn in 1986 verschenen roman LANDGENOTEN waar exact hetzelfde gedachtegoed in verweven is, hebben zowel Surinamers als Nederlanders erg geëlectriceerd en gemagnetiseerd gereageerd. Het leek alsof ik iets ernstigs misdaan had. Surinamers namen zelfs de zich Suriname-kenner-bij- uitstek wanende Brabander, Michiel van Kempen bij de arm om mijn schrijverschap in de kiem te smoren. Tot slot heeft Van Kempen er alleen mee kunnen bereiken dat een tegen hem verloren civiele zaak in 2013 wegens gepleegd bedrog wordt herroepen. Zelfs justitie is er mee bezig!! Verder is zijn in januari 2020 geoffreerde herbenoeming tot hoogleraar in de Surinaamse letteren aan… Lees verder »

Ricardo
vrijdag 14 augustus 2020 02:37

Waarover heefd u het,uit uw schrijven kan kan ik niet verstaan over wie u het heefd.Geefd een duidelijke motiefatie over wie u het heefd.De lezers kunnen niet uitmaken waar over u geschreven hebt.

Zwartje
dinsdag 18 augustus 2020 05:17

@ Drs Rabin Gangadin, als je wilt dat mensen jou begrijpen moet je duidelijke taal de spreken. Niet iedereen heeft het niveau dat je Neerpelt. Dus nu in gewoon Nederlands spreektaal of schrijf liever niks.

stanley westerborg
woensdag 19 augustus 2020 01:27

Zo staat het ook in de boeken van de kamergeleerden. Gevleugeld, Oud- Nederlands, klassiek, niet toegankelijk voor de gewone man of vrouw. Voor wie schrijf ik, moet altijd de vraag zijn die wij ons als auteur stellen.Advertentie

column

Surinamers Pittbull terriers

Geplaatst

op

Polish 20200926 101313732

 

De tweede aanpassing van de brandstofprijs binnen enkele weken tijd, heeft de Surinaamse gemoederen flink in beroering gebracht. Voor velen kwam deze tweede verhoging die in het kielzog kwam van de officiële depreciatie van de Surinaamse dollar, als een donderslag bij heldere hemel. Het ging om een verhoging van meer dan SRD 3 per liter brandstof. Vele burgers vonden dit teveel en klaagden dit niet te kunnen betalen. Suriname’s activist en ‘angry young man no 1, Pakkitow, riep op tot protest op het onafhankelijkheidsplein tegen deze verhoging. Hij vond, dat als de bevolking offers moet brengen, de top van het land ook moest inleveren.

Al deze klaagzangen riepen weer reacties op waarvan één kwam van een uitbater van pompstations, Roy Boedhoe. “Als je geen geld hebt, moet je geen auto rijden”, zei hij in een interview. Dit was olie op het vuur van de burgers die zich door de verhoogde olieprijs benadeeld voelden. Roy Boedhoe werd op sociale media geroosterd. De aardigste reactie was: waar bemoeit hij zich mee? Een andere reactie die van meerdere personen kwam was: Hij leeft van brandstofverkoop. Wij moeten brandstof bij hem kopen. Hoe kan hij zoiets zeggen? Een ander voegde eraan toe: Een auto is geen luxe en weer een ander: cancel Boedoem. Er werd ook, waarschijnlijk uit pure frustratie zelfs gevraagd naar de verbljjfplaats van zijn nek. Er kwam ook een serieus uitziende oproep om niet meer bij zijn bedrijven te tanken die luidde: “Ik tank NIET bij Boedhoe, U ook NIET toch?”. Sociale media stonden en staan nóg steeds bol van verontwaardiging over Boedhoe’s uitspraak.

Surinamers waren tot de verkiezingen een verdraagzaam, volgzaam en zelfs dociel volkje. Het leek haast alsof zij  tien jaar lang in een semi- vegetatieve staat verkeerden.  Je kon veel met ze doen en van alles tegen ze zeggen. Men ageerde nergens tegen. Je hoorde meestal  alleen een vermoeid: “Als ik niet werk eet ik niet”. En daar bleef het bij. Maar sinds het tellen van de stemmen na de verkiezingen in het NIS toen Pakkitow en anderen daar als waakhonden over onze stemmen waakten is er iets veranderd in Surinamers.

Komt het door pitbull Pakkitow dat Surinamers zich plots geen knollen voor citroenen laten verkopen? Of heeft Bouta al die bijvoeglijke naamworden die vóór ‘volkje’ staan meegenomen bij zijn afgang of….is de pap waarmee hij Surinamers tien jaar lang in slaap heeft gesust, uitgewerkt? Weten zullen we het waarschijnlijk nooit. Maar één ding staat vast. Als je Surinamers nu na de verkiezingen ‘A’ zegt, krijg je het hele alfabet over je heen. En Als je ‘B’ durft te zeggen, roosteren ze je. Bij ‘C’ ben je gelijk de grond en niet meer aanspreekbaar. En het geval van Roy Boedhoe is daar alleen maar een voorbeeld van. De regering en iedere publieke figuur in Suriname loopt vandaag aan de dag op eieren. De nieuwe mondigheid van mijn volksgenoten duizelt me. –  Christa Sluisdom

Lees verder

column

Suriname in de greep van buitenlandse mogendheden

Geplaatst

op

Pompeo Bij Santokhi

Suriname doet een veel te grote broek aan door zich in te laten met grootmachten zoals Amerika. Nog vers in het geheugen ligt de uitbrander die Amerika gaf aan Brits Guyana toen een deel van de bevolking weigerde de verkiezingsuitslag te accepteren. Suriname kreeg een pluimpje en felicitaties voor de eerlijke en democratische verkiezingen.

Mike Pompeo bracht op 17 september 2020 een bliksem bezoek aan Suriname. In een vraaggesprek onderstreept hij dat de VS niet van plan is om China ruimte te geven om zijn handelsbetrekkingen met Suriname verder te verstevigen.

Pompeo is gericht op alle landen in de regio en is van plan zijn invloed verder uit te breiden. Antwoorden van Santhokhi op persvragen stonden haaks op die van Pompeo. Santokhi ontkende dat Suriname als doorvoerhaven zal dienen wanneer Amerika besluit om Venezuela binnen te vallen en hield zich van de domme.

Dit terwijl Pompeo in niet mis te verstane bewoordingen aangaf dat hij van plan is om de Amerikaanse invloed in de regio uit te breiden…Santhokhi heeft Nederland op een zijspoor gezet en is nu het schoothondje van Pompeo.

Wat maakt dat Suriname zo weinig notie heeft van  de verhoudingen in de wereld…? Hoe wordt de afweging gemaakt om vriendjes te worden met een land als Amerika? Is  Santhokhi in de val gelopen of  heeft hij zich doelbewust in deze positie
gemanoeuvreerd..?
Meneer Santokhi weet u dat u Nederland hiermee op een zijspoor heeft gezet.?. Dit zal u niet in dank worden afgenomen.

 

 

Annakee Westers

Lees verder

Meest gelezen