Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

De misstanden rond laatstgehouden verkiezingen in Suriname

Geplaatst

op

Img 3e96de5bc302 1

Het is geen geheim dat de laatste verkiezingen de slechtste ooit is geweest. Dit alles heeft volgens de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), te maken gehad met het feit dat overwegend personen ingezet zijn die nooit eerder betrokken zijn geweest bij de organisatie van verkiezingen.

De onbekwaamheid heeft geleidt tot ernstige misstanden. Het ging vanaf het begin al verkeerd. De kwestie betreffende de opschoning van de kiezerslijsten is waar de fouten mee begonnen. In dit verband moet worden gedacht aan de vele gevallen waarbij personen onterecht op adressen stonden ingeschreven.

Het drukken van verkeerde stembiljetten, waardoor ruim 500.000 stembiljetten moesten worden vernietigd.

Onbegrijpelijk was het feit dat het hoofdstembureau Paramaribo, heeft geweigerd het OKB toe te laten tot de door de politieke partijen ingediende documenten in verband met de kandidaatstelling waarbij leden in een vergadering op zeer onbetamelijke wijze zijn geschoffeerd en vernederd.

De organisatie van de verkiezingen gaf een verkeerde interpretatie van het meetmoment voor de leeftijd van 21 jaar. Zij hanteerde hiervoor de stemmingsdag en niet de dag van de kandidaatstelling.

Img 2fae5cdf9388 1

Per 23 mei waren 78.783, dus 21% van de oproepingskaarten niet uitgereikt.

De telling der stemmen duurde te lang en de processen-verbaal van een heleboel stembureau’s waren niet in orde of ontbraken.

Het Hoofdstembureau van Paramaribo, heeft te lang gedaan over de afronding van haar deel van de werkzaamheden. Verder was er op dit Hoofdstembureau sprake van grove vormen van onregelmatigheden.

Niet vreemd dus dat de officieuze uitslag van de kant van de daarvoor in aanmerking komende instantie erg lang op zich heeft laten wachten.

Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) is in zijn proces-verbaal gedetailleerd ingegaan op het verkiezingsproces, de verschillende bezwaren en incidenten die hebben plaatsgevonden. De verkiezingsorganisatie was volgens OKB op zijn zachtst uitgedrukt niet op niveau.

Whatsapp Image 2020 06 20 At 17.02.17 1

Culturu.com—Ferdinand Louis

1 Reactie
1 Reactie
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Twan
zaterdag 20 juni 2020 19:59

Idd de slechtste verkiezingen aller tijden in Suriname. Schamen deze mensen zich niet. De slechtste te moeten zijn in iets. Nu weer lange rijen bij winkels en banken in geen jaren gezien. Echt waar hoe kijken deze mensen naar hunzelf in de spiegel dat het land kapot gemaakt is door hen. Een verkiezing die nu ook de oorzaak is van veke corona doden.. mmensenlopen ver achter met leren. Zo kan je geen land opbouwen.Advertentie

Suriname

Anti-Fraude Platform in Suriname beëindigt werkzaamheden

Geplaatst

op

Afp

Het Anti-Fraude Platform heeft op 10 juli het Anti-Fraude Platform Verkiezingen 2020 (AFP) eindrapport aangeboden aan DNA-voorzitter Ronnie Brunswijk en VHP- voorzitter Chan Santokhi en heeft hiermee haar werkzaamheden beëindigd. Het rapport werd aangeboden door Asiskumar Gajadin, voorzitter van het Anti-Fraude Platform.

Het Anti-Fraude Platform heeft op een effectieve manier inhoud gegeven aan democratische verantwoordelijkheid en middels het uitvoeren van de AFP-doelstellingen bijgedragen aan het waarborgen van democratische principes, waarden en normen en het verlagen van fraude risico’s tijdens de verkiezingen.

Met het bindend verklaren van de verkiezingen door het OKB en het binnenkort aantreden van de nieuwe democratische regering, zullen de activiteiten van het AFP niet voortgezet worden. Het AFP hoopt de ervaringen die zijn opgedaan en de tools die zijn ontwikkeld, te kunnen overdragen aan het Nationaal Waarnemers Instituut (SNWIS), dat hoewel recentelijk opgericht, haar rechtsbestaan reeds bewezen heeft tijdens deze verkiezingen en ons inziens haar werkzaamheden ook buiten verkiezingstijden op continue basis door moet zetten.

Het AFP heeft op basis van ervaringen en evaluaties onder andere aanbevolen:

– De erkenning en waardering voor het werk van het AFP en SNWI vanuit de samenleving is o.i. een bevestiging dat de behoefte bestaat voor formele instituten die democratische principes, waarden en normen kunnen bewaken en beschermen. Wij juichen het dan ook toe dat het SNWIS de juridische basis heeft gelegd om officiële erkenning te verkrijgen als nationaal waarnemingsinstituut en ondersteunen de voortgang hiervan volledig.

-Het organisatie systeem van de verkiezingen moet verbeterd en waar nodig hervormd worden, zodat het ook in de aanloop naar de verkiezingen toe transparant is voor iedereen.

– Hervormingen van de overheidssystemen die essentieel zijn voor efficiëntere verkiezingen, i.e. de kiezerslijst, training personeel, digitalisering, etc.

– Democratische vernieuwingen en aanpassing wetgeving verkiezingen ter garandering van een evenwichtig en minder fraude- gevoelig kiessysteem.

– Vergroten van de safe- guards voor fraude- vrije verkiezingen.

– Behouden van een permanent antifraude meldpunt.

– Instellen van een “Verkiezingsautoriteit” dat de organisatie van de verkiezingen ter hand neemt.

Het Anti Fraude Platform Verkiezingen 2020 bedankt de samenleving en de instituten die het Platform van begin tot eind erkend en ondersteund hebben en daarmee hebben bijgedragen aan het realiseren van de doelstelling van het AFP. Het AFP is in het bijzonder erkentelijk aan de media die een belangrijke liaison functie hebben vervuld naar de samenleving toe en samen met ons de democratie hebben bewaakt.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Opnieuw een coronadode in Suriname;teller op 18

Geplaatst

op

Coronavirus Test

Zojuist is de 18de coronadode genoteerd in Suriname. Door het COVID-19-team zijn er nog geen nadere details bekendgemaakt. Vernomen wordt dat het om een Braziliaanse goudzoeker gaat.

Voor vandaag alleen zijn er 27 nieuwe geïnfecteerden erbij gekomen. De teller van de actieve gevallen is naar 227 geklommen. Het aantal genezen verklaarde personen is gestegen naar 481. Momenteel liggen er 4 personen op de Intensive Care Unit.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen