zondag 23 juni 2024
30 C
Paramaribo
20.7 C
Amsterdam
2.6
(5)

De kaaimantranen van Bordo

lees ook ...

Nationale museumcommissie zet eerste stap naar herstructurer...

De Nationale Museumcommissie heeft onlangs haar eerste ontmoeting gehouden met vertegenwoordigers van alle museale instellingen in Suriname. Deze bijeenkomst, georganiseerd om de basis te le...

Of criminelen op de vlucht zijn of in de gevangenis, ze zijn gevangen door de keuzes die ze hebben gemaakt. Als ze in het buitenland veroordeeld zijn en toch de rijke patser, politicus en FB invloedwenser uithangen is dat ergerlijk voor elk hardwerkend, eerlijk persoon. Tegelijk bewijzen deze figuren dat de wortel van de  misdaad een moreel probleem is, een anti sociale manier van denken en doen.

Velen die het pad van de criminaliteit opgaan, blijven daarin volharden als het veel geld opbrengt en als ze een ziekelijke, onevenwichtig grote behoefte aan aandacht hebben blijven ze stoer doen op het net, ook al zijn ze wanted. Maar worden ze gepakt, dan zijn ze niet meer die stoere, gewapende bink. Als ze dan plotseling voor de rechter in tranen uitbarsten, doen ze dat niet uit spijt, maar uit angst.

Geen berouw om de cocaïne doden die ze hebben helpen veroorzaken, geen verdriet om hun verkeerde keuzes, die zouden gewoon tranen zijn. Maar tranen uit angst voor karma, de doodsangst dat ze nu te maken krijgen met straf voor hun wandaden, heten krokodillentranen.

Kaaiman tranen

Ook het kleine broertje van de krokodil, de kaaimans uit Zuid Amerika, kunnen huichelachtige tranen huilen. En als men het heeft over een man die zich gedraagt als een kaaiman, begrijpt u dat het niet gaat om een man met fijne manieren, integendeel. We hebben het hier over Joel Martinus, meer bekend als Bordo. Die bijnaam zou hij gekregen hebben omdat hij zo trots was op zijn bordeaux kleurige EU paspoort.

Maar de beruchte Bordo, die veroordeeld was wegens internationale cocaïnehandel in Frankrijk, zei aan de rechter in Brazilië dat hij huilde, omdat hij vreest dat President Santokhi hem wil vermoorden omdat hij, Moneyhound 130 duizend volgers zou hebben op FaceBook. In dit stadium is het pure speculatie om te denken dat er een mogelijk verband zou bestaan tussen de volwassen zoon van President Santokhi, Richano die cocaïne gebruiker zou zijn en Bordo die verdacht wordt van tussen- en groothandelaar te zijn van het verderfelijk spul.

Feiten Bordo ten laste gelegd

Er zijn meerdere  strafbare feiten waarvan Joel Martinus verdacht wordt en die zouden hebben plaatsgevonden eind 2022, begin 2023 in Suriname. Martinus, vooral bekend als Bordo of Moneyhound werd verdacht van het begraven van een drugsvliegtuig en het laten verdwijnen van de piloot. Met een graafmachine uit zijn eigen bedrijf Dompu Trowe werd het vliegruig geheel met zand bedekt en daarna was het laten verdwijnen (of zelf vermoorden) van de graafmachine operator, omdat die beelden hiervan op social media zou hebben gedeeld. Meerdere ooggetuigen hebben Bordo daar ter plekke gezien terwijl hij zich bezig hield met het vliegtuig. Bordo heeft vergunning voor een vuurwapen maar laat zich met meerdere zware wapens op Face Book en dat is weer zo’n slecht voorbeeld voor de jeugd.

Verder zou Bordo doen aan witwassen en ook dat kon hij niet laten ondanks dat hij Wanted was door de Internationale Politie, Interpol. Wit wassen is legale ondernemingen beginnen met door misdaad verworven geld. Er van uitgaand dat Bordo’s geld van illegale daden afkomstig is, is de opening van een schoenenwinkel in Sao Paulo, zoals Bordo enkele maanden geleden deed, een voorbeeld van witwassen.

Afloop

Hoe het met Bordo gaat aflopen is op dit moment een vraagteken. Brazilië kan hem aanhouden wegens witwassen, maar Suriname heeft Bordo eerst bovenstaande feiten ten laste gelegd en Frankrijk heeft hem Joel Martinus, eerder al veroordeeld tot 8 jaar celstraf wegens zware drugscriminaliteit.

Helaas heeft Suriname momenteel een slechte naam als het gaat om gevangenneming van politici voor zware criminaliteit, ook als die veroordeeld zijn tot 20 jaar celstraf. Daarbij denken we aan Desi Bouterse.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnDe kaaimantranen van Bordo